Κόμματα

Το παζλ των Ευρωεκλογών

Ποιοι κλείδωσαν θέση στα ψηφοδέλτια και ποια ονόματα παίζουν δυνατά

Ονόματα δίνουν και παίρνουν, με τα κόμματα να βρίσκονται υπ’ ατμόν για να κλειδώσουν τη λίστα των εκλεκτών τους με στόχο την εξασφάλιση έδρας στον «αστερισμό» της Ευρώπης. Κάθε κόμμα δικαιούται να συμπεριλάβει στο ευρωψηφοδέλτιό του από δύο μέχρι έξι άτομα, ενώ στο τραπέζι παίζουν και συμμαχίες, προσθέτοντας στις υποψηφιότητες και Τουρκοκύπριους.


Το μεγάλο στοίχημα ωστόσο των κομμάτων δεν είναι η εξεύρεση των «πουλέν» τους, αλλά «να σηκώσουν από τον καναπέ» τον Κύπριο ψηφοφόρο, ο οποίος διαχρονικά κλείνει τα μάτια στις Ευρωεκλογές.
Οι «6» της Πινδάρου


Στο κυβερνών κόμμα, πρώτη έσυρε τον χορό των υποψηφιοτήτων για τις Ευρωεκλογές η Ελένη Σταύρου, η οποία έθεσε εαυτόν στη διάθεση του ΔΗΣΥ. Όσον αφορά στις υπόλοιπες πέντε θέσεις, «παίζουν» τα προτωκλασάτα στελέχη, καθώς το κυβερνών κόμμα επιθυμεί ένα δυνατό ψηφοδέλτιο. Σχεδόν δεδομένο θεωρείται το όνομα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΔΗΣΥ, Νίκου Τορναρίτη, αλλά και αυτό του Ευρωπαίου επιτρόπου Χρίστου Στυλιανίδη, ο οποίος φέρεται να αποδέχθηκε την πρόταση να στελεχώσει το ψηφοδέλτιο.


Βέβαιη θεωρείται και η υποψηφιότητα της Στέλλας Κυριακίδου, στην οποία σύμφωνα με τα «πηγαδάκια» της Πινδάρου θα προταθεί στη θέση του κοινοτικού επιτρόπου. Επανεκλογή στα έδρανα των Βρυξελλών θα διεκδικήσει, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, και ο ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου. Αξίζει να σημειωθεί ότι την πρόθεσή τους να φιγουράρουν στο ψηφοδέλτιο του κόμματος εξέφρασαν και οι Κυριάκος Χατζηγιάννης, Μιχάλης Σοφοκλέους και Χριστόφορος Φωκαΐδης.


Όπως πληροφορείται η «Σ», το κόμμα προσέγγισε και τη γνωστή Κύπρια τραγουδίστρια Άννα Βίσση, με σκοπό να την εντάξει στην τελική εξάδα. Μάλιστα, διεξήχθη και δημοσκόπηση για να πιάσουν τον παλμό του κόσμου. Η γνώστη τραγουδίστρια, ωστόσο, είπε «όχι» στην πρόταση. Στην ίδια δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του κόμματος, συμπεριλήφθηκε και το όνομα του εκπροσώπου Τύπου της Βουλής, Λουκά Φουρλά, ο οποίος ήρθε πρώτος σε προτίμηση. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Σ», έγινε κρούση προς τον κ. Φουρλά από τον Δημοκρατικό Συναγερμό, ωστόσο ο ίδιος απέρριψε την πρόταση.
Μέσα Ιανουαρίου αποφασίζει το ΑΚΕΛ


Πιο θολό είναι το τοπίο στις τάξεις της Εζεκία Παπαϊωάννου, με τις τελικές αποφάσεις να λαμβάνονται από την Κεντρική Επιτροπή περί τα μέσα Ιανουαρίου. Πριν την περίοδο των εορτών ολοκληρώθηκαν οι διεργασίες στο καταστατικό του κόμματος σχετικά με τις εισηγήσεις ονομάτων και τώρα βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες φιλτραρίσματος, με κύριο στόχο την αύξηση των ποσοστών αλλά και τη διατήρηση των δύο εδρών. Το μόνο που είναι ξεκάθαρο, είναι η επαναδιεκδίκηση της έδρας από τον ευρωβουλευτή Νεοκλή Συλικιώτη, αλλά και η συμπερίληψη ενός Τουρκοκύπριου υποψήφιου στο ψηφοδέλτιο. Στους «διαδρόμους» ακούστηκε και του όνομα της βουλευτού Σκεύης Κουκουμά, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνεται.
Πατούν γκάζι στο ΔΗΚΟ


Με το βλέμμα στις Βρυξέλλες το ΔΗΚΟ φέρεται να είναι το πλέον ετοιμοπόλεμο κόμμα, καθώς ελάχιστες είναι οι εκκρεμότητες σχετικά με τους εκλεκτούς που θα «κλειδώσουν» το ψηφοδέλτιο. Σίγουρη είναι η υποψηφιότητα του ευρωβουλευτή Κώστα Μαυρίδη, ο οποίος θα διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία, ενώ επίσημη πλέον είναι και η υποψηφιότητα της δημοσιογράφου Κατερίνας Χριστοφίδου, η οποία αποφάσισε να αξιοποιήσει την πρόταση του ΔΗΚΟ.


Στο ψηφοδέλτιο και ο βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας, ο οποίος διεκδικεί έδρα και εκτός συνόρων. Όσον αφορά στο τρίτο όνομα, το κόμμα βρίσκεται μεταξύ των Αλέκου Τρυφωνίδη και Μαρίνου Μουσιούττα. Το ψηφοδέλτιο θα ενισχύσει και η πρόεδρος της Αλληλεγγύης, Ελένη Θεοχάρους, η οποία προχθές πήρε το «πράσινο φως» από το κόμμα της. Το παζλ δεν αποκλείεται να συμπληρώσει το όνομα του Παύλου Μυλωνά, το οποίο εδώ και μήνες «παίζει» δυνατά στο παρασκήνιο.
Ενώνουν δυνάμεις Οικολόγοι - Συμμαχία


Καρπούς απέφερε το έντονο φλερτ των Οικολόγων με τη Συμμαχία Πολιτών, με τα δύο κόμματα να ενώνουν δυνάμεις για τις επερχόμενες Ευρωεκλογές. Σίγουρη είναι η υποψηφιότητα του «πράσινου» βουλευτή Χαράλαμπου Θεοπέμπτου, ο οποίος αποδέχθηκε την πρόταση στη διεκδίκηση έδρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στο κοινό ψηφοδέλτιο αναμένεται και η συμμετοχή του γνωστού Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου Σενέρ Λεβέντ. Εντός των ημερών αναμένεται να επαναρχίσουν οι συζητήσεις, μετά το διάλειμμα της εορταστικής περιόδου, για να κλείσει το ζήτημα Ευρωεκλογές.
Μόνη η ΕΔΕΚ


Μετά από έναν παρασκηνιακό διάλογο μεταξύ των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου, με αντικείμενο τις συνεργασίες για τις Ευρωεκλογές, η ΕΔΕΚ φαίνεται πως θα επιλέξει τον μοναχικό δρόμο. Η ΕΔΕΚ πολύ πιθανό να προχωρήσει σε αυτόνομη κάθοδο, καθώς οι διαβουλεύσεις με τα άλλα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου δεν ευοδώθηκαν. Οι μεν Οικολόγοι απέρριψαν την πρόταση για συνεργασία, η δε Αλληλεγγύη ενώνει δυνάμεις με το ΔΗΚΟ.
Το ΕΛΑΜ βλέπει έδρα


Αρκετά εφικτό θεωρούν στο ΕΛΑΜ την κατάκτηση της μιας από τις έξι έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στο τραπέζι βρίσκονται αυτή τη στιγμή τα ονόματα των Γεάδη Γεάδη και Μάριου Βασιλείου, ενώ σε εξέλιξη είναι οι διαδικασίες ξεκαθαρίσματος της λίστας των ονομάτων που εξέφρασαν την ετοιμότητα και τη θέλησή τους να ενταχθούν στο ψηφοδέλτιο του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου. Στόχος του ΕΛΑΜ, όπως πληροφορείται η «Σ», είναι η συμμετοχή και εξωκομματικών στο ψηφοδέλτιο με ξεκάθαρο στόχο το κόμμα να εκπροσωπηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της επόμενης πενταετίας.
Τα πρώτα σενάρια
Κοντά στο 60% υπολογίζεται ότι θα φτάσει η αποχή

Τα κόμματα θα επιχειρήσουν με δυνατά ονόματα «κράχτες», να εξασφαλίσουν είτε και να διατηρήσουν τις έδρες, με τα σενάρια να είναι αρκετά και να κάνουν λόγο μέχρι και για απώλεια έδρας μεγάλου κόμματος. Όπως ανέφερε στη «Σ» ο εκλογικός αναλυτής Νάσιος Ορεινός, αν και είναι πολύ νωρίς για προβλέψεις καθώς τα κόμματα δεν έχουν καταλήξει ακόμη στη σύνθεση των ψηφοδελτίων τους, εντούτοις, το πιο πιθανό σενάριο είναι ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ να εξασφαλίσουν από δύο έδρες, το ΔΗΚΟ να αρκείται στη μία και το μεγάλο παιχνίδι να παίζεται στο κόμμα ή στον σχηματισμό που θα καταλάβει την τέταρτη θέση και την έκτη έδρα.


Σύμφωνα με τον κ. Ορεινό, οι συνεργασίες είναι αυτές που ίσως να καθορίσουν το αποτέλεσμα, ωστόσο υπάρχει η πιθανότητα το ΕΛΑΜ να καταφέρει να εξασφαλίσει την έκτη και τελευταία έδρα. Υπαρκτό αλλά πολύ απομακρυσμένο θεωρείται το σενάριο το ΑΚΕΛ να χάσει μια έδρα και ο ΔΗΣΥ να εξασφαλίσει τρεις.


Όσον αφορά στην αποχή, αναμένεται να είναι υψηλή και σε αυτή την εκλογική διαδικασία, με τον κ. Ορεινό να σημειώνει πως ίσως να πλησιάσει είτε ακόμη και να ξεπεράσει το 56%, αν και, όπως επισημαίνει ξανά, είναι νωρίς για σίγουρα συμπεράσματα.