Ενέργεια

Αναθεωρούνται σχεδιασμοί και στόχοι

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τη μεγαλεπήβολη σύνδεση Ισραήλ-Κύπρου-Κρήτης-Αττικής, μετά τις επαφές σε ανώτατο επίπεδο και την άρνηση της Ελληνικής κυβέρνησης να συμμετάσχει στο ευρωπαϊκό έργο «EUROASIA INTERCONNECTOR»

Μετά τις εντατικές επαφές των προηγούμενων ημερών, σε ανώτατο επίπεδο, μεταξύ των κυβερνήσεων των εμπλεκόμενων χωρών και των Βρυξελλών, το τοπίο έχει, πλέον, ξεκαθαρίσει σε ό,τι αφορά το μέλλον της προσπάθειας κατασκευής υποθαλάσσιου ηλεκτρικού καλωδίου, το οποίο θα συνδέει Ισραήλ - Κύπρο - Κρήτη - Αττική.

Η ελληνική Κυβέρνηση παρέμεινε αρνητική ως προς τη συμμετοχή της στο έργο κοινού ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που φέρει την ονομασία «EuroΑsia Interconnector», καθώς έχει αποφασίσει να προχωρήσει με εθνικό έργο για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική. Έχει ήδη μάλιστα προκηρύξει τον διαγωνισμό και βρίσκεται σε εξέλιξη η υποβολή αιτήσεων από εταιρείες που ενδιαφέρονται ν’ αναλάβουν την κατασκευή του καλωδίου.

Aπό την άλλη, προχωρεί, ξεχωριστά, και η σύνδεση Ισραήλ - Κύπρου - Κρήτης ως έργου κοινού ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά το πράσινο φως που άναψαν οι Βρυξέλλες.

Στόχος, πλέον, για τις εμπλεκόμενες χώρες είναι, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, το καλώδιο που θα πηγαίνει από το Ισραήλ στην Κύπρο και στην Κρήτη να είναι συμβατό με εκείνο που θα συνδέει την Κρήτη με την Αττική.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη υπάρξει πολιτική συμφωνία με την ελληνική Κυβέρνηση και πλέον γίνονται διεργασίες σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ των Υπουργείων Ενέργειας.

Μελετάται το ενδεχόμενο, μέρος των €375 εκατ., που ήταν το υπολογιζόμενο μερίδιο της ευρωπαϊκής συνεισφοράς, που αρνήθηκε η Ελλάδα, για το τμήμα Κρήτης – Αττικής, να δοθεί για να καλυφθεί το επιπλέον κόστος διασύνδεσης Κύπρου - Κρήτης και Κρήτης - Αττικής.

Στόχος, πλέον, για τις εμπλεκόμενες χώρες είναι, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, το καλώδιο που θα πηγαίνει από το Ισραήλ στην Κύπρο και στην Κρήτη να είναι συμβατό με εκείνο που θα συνδέει την Κρήτη με την Αττική

Οι διαγωνισμοί για την κατασκευή του «EuroΑsia Inteconnector» συνεχίζονται όπως είχαν προγραμματιστεί, με την κατάθεση προσφορών να λήγει στο τέλος Οκτωβρίου, ενώ μερικές εβδομάδες μετά θα γίνει και η κατάθεση θεμέλιου λίθου για τον πρώτο σταθμό του συστήματος.

Τέλος στην ενεργειακή απομόνωση

Το έργο «EuroΑsia Interconnector» αναμένεται να τερματίσει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου, επιτρέποντας στη χώρα μας να εισάγει, αλλά, παράλληλα, και να εξάγει ηλεκτρικό ρεύμα.
Αυτό συνεπάγεται σημαντικά οικονομικά οφέλη για τον ενεργειακό τομέα, αλλά και για τον καταναλωτή, ο οποίος θα ευνοηθεί από φθηνότερες τιμές ηλεκτρικού ρεύματος, λόγω και της μεγαλύτερης δυνατότητας διείσδυσης σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σε περίπτωση μη υλοποίησης του έργου, θα επέλθουν σοβαρές πολιτικοοικονομικές επιπτώσεις για την Κύπρο, η οποία θα παραμείνει αποκλεισμένη ενεργειακά από την Ευρώπη, την ώρα μάλιστα που η Τουρκία καραδοκεί για να πάρει το πάνω χέρι, επισπεύδοντας την κατασκευή του δικού της ηλεκτρικού αγωγού, ο οποίος θα τη διασυνδέει με τα κατεχόμενα.

«Διασφάλιση διαλειτουργικότητας»

Ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, ερωτηθείς για το θέμα του «EuroΑsia Interconnector», ανέφερε ότι το τελευταίο διάστημα η κυπριακή πλευρά είχε κάνει μια προσπάθεια να διατηρηθεί το έργο του «EuroAsia Interconnector» ως ενιαίο, δηλαδή τα τρία κομμάτια του Ισραήλ - Κύπρου, Κύπρου - Κρήτης και Κρήτης - Αττικής να παραμείνουν ως ενιαίο έργο κοινού ενδιαφέροντος.

Πρόσθεσε ότι η ελλαδική πλευρά αποφάσισε ότι το κομμάτι Κρήτης - Αττικής θέλει να το κρατήσει ως εθνικό και δεν χρειαζόταν καμιά χορηγία, ακριβώς όπως είπε ο Υπουργός Ενέργειας της Ελλάδας, λόγω του επείγοντος που υπάρχει για την ενεργειακή ασφάλεια της Κρήτης.

«Αφού η ελλαδική πλευρά επέμενε να αφήσει το κομμάτι Κρήτης – Αττικής ως εθνικό, οι προτεραιότητές μας ήταν πρώτον, να διατηρηθεί το κομμάτι Ισραήλ - Κύπρου και Κύπρου - Κρήτης ως έργο κοινού ενδιαφέροντος της ΕΕ, δηλαδή να μπορεί να χρηματοδοτηθεί, κάτι το οποίο πετύχαμε με την τελευταία λίστα και επίσης το δεύτερο, εξίσου σημαντικό να διασφαλιστεί η διαλειτουργικότητα των δύο καλωδίων», είπε.

Δηλαδή, όπως εξήγησε, το καλώδιο που θα πηγαίνει από το Ισραήλ στην Κύπρο και στην Κρήτη θα μπορεί να είναι συμβατό με εκείνο που πηγαίνει από την Κρήτη προς την Αττική και προς αυτήν την κατεύθυνση γίνονται τεχνικές συζητήσεις «και πρέπει να πω ότι υπάρχει η βούληση και η θέληση από την ελλαδική πλευρά ακριβώς για να το πετύχουμε».