Κυπριακό

Ό,τι παίζουν οι Τούρκοι, χορεύουμε!

Τριμερής όπου θέλει ο Ακιντζί, Πενταμερής χωρίς Ε.Ε., που απαιτεί η Άγκυρα, και συνομιλίες καλό Μάιο

“Ό,τι θέλει ο εφέντης”. Γίνεται της Τουρκίας και των εγκαθέτων της στο Κυπριακό. Πηγές που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, έλεγαν στη “Σ” ότι πέρασε το «θέλω» του Ακιντζί, που ήταν να μη γίνει η Τριμερής στο Παρίσι, στις 11 Νοεμβρίου, όπως το σχεδίασε και το βολιδοσκόπησε ο Γκουτέρες.

Αιτία; Το μη ουδέτερο, τάχα μου, του εδάφους. Και πλέον οι βολιδοσκοπήσεις πάνε στην αρχή με νέο γήπεδο τη Γενεύη, όπου δέχεται να παίξει μπάλα ο κατοχικός ηγέτης, με προπονητή την Τουρκία.

Και όλα αυτά, ενώ είναι κοινό μυστικό πως αναμένει από τον Αναστασιάδη, μέσω των διαδικαστικών του Κυπριακού, σιωπηρή στήριξη για επανεκλογή του στον θώκο του ηγέτη των Τ/κ.

Ανακοινώνεται εκτός συγκλονιστικού απροόπτου Τριμερής εντός Νοεμβρίου. “Όχι” στο Παρίσι, λόγω έλλειψης, δήθεν, ουδετερότητας, είπε ο Ακιντζί. Δύσκολη η προσπάθεια για μέτρα κατά της Τουρκίας, λόγω Γερμανίας.

Παιχνίδι εντυπώσεων

Ο κατοχικός ηγέτης, λειτουργώντας ως το καλύτερο των αντηχείων της Τουρκίας, απέρριψε τη διεξαγωγή κοινής συνάντησης στο Παρίσι στις 11 Νοεμβρίου, επειδή, δήθεν, δεν είναι ουδέτερο έδαφος.

Κάτι που προκάλεσε την οργή της Λευκωσίας, η οποία βλέπει τον -κατά τα άλλα- καλόπιστο συνομιλητή της να δημιουργεί εντυπώσεις και να τροφοδοτεί, χωρίς ιδιαίτερη πίεση, την προπαγάνδα της Τουρκίας, που θέλει να πετάξει εκτός εξίσωσης την Ε.Ε.

Στο Προεδρικό, όπως αρμοδίως πληροφορείται η “Σ”, αναμένουν πλέον το αποτέλεσμα της ανανεωμένης βολιδοσκόπησης, με τον Νίκο Αναστασιάδη να διαμηνύει, με έντονη ενόχληση, ότι είναι έτοιμος για Τριμερή οπουδήποτε και οποτεδήποτε.

Ασφαλείς πληροφορίες της εφημερίδας μας αναφέρουν ότι δεν θα υπάρξει άλλη έκπληξη και, αν κλείσει τέτοια συνάντηση, μάλλον θα γίνει κατά τη διάρκεια της παρουσίας Γκουτέρες στη Γενεύη, στα γραφεία του Οργανισμού, εκεί όπου άνοιξε για πρώτη φορά ο κύκλος των διασκέψεων για την Κύπρο, τον Ιανουάριο του 2017.

Αυτό που περισσότερο απ’ όλα ενοχλεί είναι πως ο κατοχικός ηγέτης δείχνει να απολαμβάνει το να κάνει παιχνίδι ακόμη και με τα διαδικαστικά, καθώς του χρεώνονται ήδη δύο αναβολές της Τριμερούς, η πρώτη στη Νέα Υόρκη και η δεύτερη στη γαλλική πρωτεύουσα. Και αυτά, ενώ την ίδια ώρα αναμένει από τον συνομιλητή του, Πρόεδρο Αναστασιάδη, “να του κάνει το χατίρι” και μέσα από τα διαδικαστικά να τον βοηθήσει σιωπηρά στην προσπάθεια επανεκλογής του.

Πενταμερής, αλλά…

Σε κάθε αναφορά της τ/κ κοινότητας στο ενδεχόμενο Τριμερούς, δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει αναφορά και σε άτυπη Πενταμερή μέχρι το τέλος του χρόνου. Γιατί; Επειδή το απαιτεί η Άγκυρα. Επειδή η Άγκυρα έδωσε το πράσινο φως για Τριμερή, υπό προϋποθέσεις. Και γι’ αυτό, εκτιμούν έμπειροι πολιτικοί παρατηρητές, δεν είναι καθόλου απομακρυσμένο σενάριο, η Τριμερής να μην καταλήξει σε οριστική συμφωνία στους όρους αναφοράς. Έτσι, άλλωστε, θα καταρρεύσει το αφήγημα της Άγκυρας, που ζητεί πρώτα συζήτηση της μορφής λύσης και μετά όλα τα υπόλοιπα. Ως εκ τούτου, μας έλεγαν, ο Ακιντζί, που είναι, ηθελημένα ή μη, δέσμιος των «θέλω» του Τσαβούσογλου, θα κάνει τα πάντα για να αφήσει σε εκκρεμότητα το θέμα, αλλά, από την άλλη, θα παρουσιάζεται και ως ο θετικότερος των δύο ηγετών.

Πώς θα γίνει αυτό; Ρίχνοντας ευθύνη στην ε/κ πλευρά για μη ρητή αποδοχή της πολιτικής ισότητας, αποτελεσματικής συμμετοχής και εκ περιτροπής Προεδρίας. Αυτό τον βολεύει σε πρώτο χρόνο, ενώ σε δεύτερο θα κάνει το παν, μέσα από την Πενταμερή και με τις πλάτες της Τουρκίας, να το πετύχει, ώστε να έχει στο χέρι μια ενδιάμεση συμφωνία που θα διαλύσει κάθε όνειρο στην ε/κ πλευρά για δίκαιη, υπό τις περιστάσεις, και λειτουργική λύση.

Σε αυτό, δε, το σημείο είναι καλό να σημειωθεί - και ο χρόνος θα φέρει την επιβεβαίωση - ότι πληροφορίες της εφημερίδας μας επιμένουν πως, στο ενδεχόμενο Πενταμερούς, η Τουρκία δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχθεί την παρουσία της Ε.Ε., έστω ως παρατηρητή, όπως ήταν στις προηγούμενες δύο διασκέψεις. Και αυτό θα το καλύψει πίσω από το ότι θα είναι, από τη μια, άτυπη συνάντηση, και, από την άλλη, ότι δεν αφορά την Ε.Ε. η συζήτηση για τη μορφή λύσης που θέλουν οι εμπλεκόμενοι στο Κυπριακό.

Εμπόδιο η Γερμανία…

Στο μεταξύ, οι διεργασίες για το Κυπριακό συνεχίζονται, παρά το ότι συνεχίζεται και η τουρκική πρόκληση στο οικόπεδο 7. Το «Γιαβούζ» τη δουλειά του κι εμείς τη δική μας, θα πει κάποιος. Μόνο που, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που μίλησαν στη “Σ”, η δική μας δουλειά, η υιοθέτηση, δηλαδή, μέσω της ευρωπαϊκής οικογένειας, κυρώσεων κατά της Τουρκίας, είναι εξαιρετικά δύσκολη. Αύριο θα παρουσιαστούν στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών οι εισηγήσεις της Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, για στοχευμένα μέτρα. Το ποια είναι επαρκή και αν γίνονται ομοφώνως αποδεκτά είναι, όμως, το μείζον. Και τη Λευκωσία έλουσε κρύος ιδρώτας τις τελευταίες μέρες, γιατί διέγνωσε με καθαρότητα ότι το μεταναστευτικό είναι όπλο που δεν μπορεί να υπερπηδηθεί, λόγω Γερμανίας. Η Άγκελα Μέρκελ και οι συνεργάτες της, που χειρίζονται τα θέματα Τουρκίας, έχουν κάνει ξεκάθαρο όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά σε όλες τις χώρες ότι θα ήταν επικίνδυνο και ανόητο να τα βάλουν αυτήν τη στιγμή με την Τουρκία. Και αυτό αφορά ακόμη και αυτήν καθαυτή την παράνομη εγκληματική της εισβολή στη Συρία. Πολλώ, δε, μάλλον για την Κύπρο.