Η κατάσταση με το Brexit

Ως είναι γνωστόν, ο κ. Boris Johnson είχε προτείνει να διακοπούν οι εργασίες του Κοινοβουλίου για ένα μεγάλο διάστημα, με το σκεπτικό, ίσως, να μην «ανακατεύεται» το Κοινοβούλιο στις υποθέσεις του Brexit. Το Ανώτατο Δικαστήριο, όμως, απεφάνθη ότι ένα τέτοιο εγχείρημα δεν είναι σύμφωνο με τον νόμο.

Μετά απ’ αυτό ο κ. Johnson επανέλαβε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα εξέλθει της ΕΕ, όπως έχει αποφασισθεί στις 31 Οκτωβρίου 2019 και απέστειλε προς την ΕΕ μια πρόταση σχετικά με το λεγόμενο «backstop», δηλαδή το θέμα των ελέγχων στη μεθόριο μεταξύ της Βορείου Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

Η πρόταση του κ. Johnson προνοεί ότι δεν θα γίνονται έλεγχοι επί τόπου αλλά κατόπιν συνεννοήσεως μεταξύ του ΗΒ και της Ιρλανδίας μακράν της μεθορίου.

Από τις πρώτες αντιδράσεις φαίνεται ότι ούτε η ΕΕ ούτε η Δημοκρατία της Ιρλανδίας αποδέχονται εκ πρώτης όψεως την πρόταση του κ. Johnson. Το ίδιο φαίνεται ότι είναι αρνητικά τα μέλη της αντιπολίτευσης στη Βρετανία.

Το βέβαιο είναι ότι, λιγότερο από 30 ημέρες από το αναμενόμενο Brexit, ουδείς, ούτε στις Βρυξέλλες ούτε στο Λονδίνο, μπορεί να ξέρει εάν θα υπάρξει μια συμφωνία, αν δεν θα υπάρξει συμφωνία ή μια νέα αναβολή για το Brexit.

Η κατάσταση είναι πάρα πολύ συγκεχυμένη και για το ΗΒ και τους κατοίκους του αλλά και για τις ξένες χώρες, οι οποίες επηρεάζονται από το Brexit, όπως π.χ. η Κύπρος. Επίσης βρίσκονται πάντα σε εγρήγορση οι πολίτες της ΕΕ που κατοικούν στο ΗΒ και οι Βρετανοί που κατοικούν σε χώρες της ΕΕ. Επίσης, πολλά άλλα θέματα, όπως θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας, είναι ακόμα σε αμφίβολη κατάσταση. Υπάρχει και το θέμα της εσωτερικής θέσης στο ΗΒ, εάν π.χ. θα υπάρξουν νέες εκλογές ή ακόμα αν θα υπάρξει νέο δημοψήφισμα. Σε όλα αυτά και πολλά άλλα ζητήματα ελπίζεται να δοθούν απαντήσεις σύντομα.

*Δικηγόρος, Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων (Η.Ε.Ι., Γενεύης Ελβετίας), Πρόεδρος του Ιδρύματος Θεοδούλου, Πρώην Μέλος της Γραμματείας του ΟΗΕ.