Το μέγα στοίχημα της μεταρρύθμισης στο Δημόσιο

Αξίζουμε ένα καλύτερο αύριο, οικοδομώντας ένα σύγχρονο κράτος διαφάνειας, ισοπολιτείας, αξιοκρατίας και χρηστής διοίκησης

Πριν από λίγες ημέρες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε δημόσια τη βούλησή του να συνεχισθεί και να ολοκληρωθεί χωρίς άλλη καθυστέρηση η μεταρρύθμιση στο Δημόσιο. Για επίτευξη του καίριου αυτού στόχου, είπε ότι σύντομα θα υποβάλει στη Βουλή τα σχετικά νομοσχέδια. Από την πλευρά του, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε πως τοΥπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε εκ νέου πλαίσιο νομοσχεδίων που βελτιώνουν σε πολύ σημαντικό βαθμό τη λειτουργία της Δημόσιας Υπηρεσίας, όπως για παράδειγμα το σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων. Με την εκλογή του το 2013, ο κ. Αναστασιάδης μίλησε για μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα μέχρι το 2016, σκιαγραφώντας τους πέντε κινητήριους άξονες της μεταρρυθμιστκής πολιτικής της διακυβέρνησής του, διατυπώνοντας μάλιστα την αποφασιστικότητά του να πατάξει τυχόν γραφειοκρατικά εμπόδια, κατεστημένα και απαρχαιωμένες αντιλήψεις. Δυστυχώς, ο περίφημος εκσυγχρονισμός του κράτους που εξηγγέλθη πολλές φορές στο παρελθόν και από άλλους προέδρους σκόνταψε στο κομματικό κόστος, σε ιδιοτελή συμφέροντα και ποικιλόμορφες παθογένειες του πολιτικού βίου. Είναι γεγονός ότι την τελευταία πενταετία έγιναν βήματα μπροστά, αλλά το όραμα έμεινε ημιτελές. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτήν τη φορά η νέα εξαγγελία του Προέδρου, η οποία τυγχάνει της θερμότατης στήριξης του Υπουργού Εσωτερικών, θα προχωρήσει μέχρι τέλους. Αναμφίβολα, η πορεία υλοποίησης θα περάσει μέσα από τα στενά της Σκύλλας και της Χάρυβδης. Είναι ακριβώς εδώ που απαιτείται η τόλμη και η αποφασιστική διάθεση για μετωπική σύγκρουση, ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους, με αρρωστημένες νοοτροπίες και νοσηρές πρακτικές που εμποδίζουν την αναμόρφωση του δημόσιου τομέα. Ο Πρόεδρος, γνωρίζοντας από πρώτο χέρι πως οι αλλαγές που δρομολογούνται θα έλθουν σε σύγκρουση με την επικρατούσα νοοτροπία των πελατειακών σχέσεων, απηύθυνε έκκληση στα κοινοβουλευτικά κόμματα να στηρίξουν τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια.

Έξι σχεδόν δεκαετίες από την ίδρυση του ανεξάρτητου κυπριακού κράτους, φρονούμε πως ήλθε η ώρα, τα κόμματα υπό το βάρος της σύνθλιψης του λαού στη μέγγενη της διαπλοκής, της διαφθοράς και της οικονομικής κρίσης, να επιδείξουν τον αναγκαίο κοινωνικό πατριωτισμό θέτοντας το κοινό καλό υπεράνω του κομματικού ή άλλου ιδιοτελούς συμφέροντος. Οφείλουν τα κόμματα, ως οι θεσμικοί φορείς λειτουργίας του Δημοκρατικούς Πολιτεύματος, να συνεργαστούν ειλικρινώς με την Κυβέρνηση για να επιτευχθεί ο πολυπόθητος στόχος του εκσυγχρονισμού της κρατικής μηχανής, η οποία με την εύρυθμη λειτουργία της μπορεί απογειώσει την Κύπρο στους αιθέρες της υγιούς ανάπτυξης και της προόδου.

Τούτη την ώρα, ο τόπος χρειάζεται κομματική και κοινωνική συναίνεση στα μείζονα ζητήματα αλλά και ξεκάθαρο προσανατολισμό, που να οδηγεί στη δημιουργία σύγχρονου κράτους, το οποίο να προάγει την αξιοκρατία, την ισοπολιτεία, τη διαφάνεια και τη χρηστή διοίκηση. Η στάση της κυβέρνησης και των κομμάτων θα κρίνει κατά πόσον θα κερδηθεί το μεγάλο αυτό στοίχημα, θέτοντας την Κύπρο στον αστερισμό των προηγμένων κρατών της Ευρώπης. Ασφαλέστατα, σε αυτό το τολμηρό εγχείρημα έχουν και λόγο και ρόλο να διαδραματίσουν οι πολίτες και τα υγιή οργανωμένα κοινωνικά σύνολα.