Παραπολιτικά

Του έκανε πλάτες και ο Πούτιν

Ήταν μεν καθοριστικός ο ρόλος του Προέδρου Τραμπ στην υλοποίηση της απόφασης του Ερντογάν να εισβάλει στη βόρεια Συρία, αλλά εξίσου (ίσως και περισσότερο) καθοριστικός ήταν ο ρόλος των Ρώσων. Μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι η Μόσχα, αν ήθελε, είναι η μόνη που θα μπορούσε να αποτρέψει την τουρκική εισβολή. Θα έπαιρνε τηλέφωνο ο Πούτιν τον Ερντογάν, με τον οποίο έτρωγαν παγωτό στη Μόσχα πριν από μερικές μόλις εβδομάδες, και θα του έλεγε να μην τολμήσει να εισβάλει στη Συρία, αφού έτσι παραβιάζεται η κυριαρχία της. Αλλά δεν το έκανε. Τηλεφωνήθηκε μεν με τον Ερντογάν, ο Βλαντιμίρ, αλλά ήταν για να πάρει τη διαβεβαίωση του Τούρκου εισβολέα ότι θα... σεβαστεί την κυριαρχία της Συρίας.

Βλέπετε, είναι πολλά τα λεφτά... Άρη, από την πώληση ρωσικών όπλων στην Τουρκία, από την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Άκιουγιου και πολλά άλλα.

Υπάρχει, πάντως, και κάποια εξήγηση για τη στάση του Πούτιν. Άφησε την Τουρκία να στριμώξει τους Κούρδους, για να αναγκαστούν να καταφύγουν στο καθεστώς Άσαντ και να ζητήσουν την προστασία του, παραχωρώντας του τις περιοχές που ελέγχουν, ώστε να επεκτείνει περισσότερο την κυριαρχία του.

Ό,τι και να συμβαίνει, η πραγματικότητα είναι ότι ο σουλτάνος, με την ανοχή των δύο μεγάλων, έκανε αυτό που ήθελε, ενώ, την ίδια ώρα, ανοίγει η όρεξή του για περισσότερες οθωμανικές κατακτήσεις...

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ