Aκρωτηριασμένη δημοκρατία ετών 59

Οι Τουρκοκύπριοι καλούνται να προσμετρήσουν σωστά το πραγματικό τους συμφέρον και να πάρουν το μέλλον τους στα χέρια τους, συνειδητοποιώντας πως η ασφάλεια και η ευημερία τους διασφαλίζονται μόνο μέσα από την κοινή συνύπαρξη με τους Ελληνοκύπριους σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος

Την 1ην Οκτωβρίου εορτάζουμε την επέτειο ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μιας Δημοκρατίας, η οποία στα 59 χρόνια τής ιστορικής της διαδρομής διέρχεται συνεχώς μέσα από το στενό της Σκύλλας και της Χάρυβδης, με μικρές και μεγάλες απώλειες, χωρίς να καταφέρει να φθάσει στην Ιθάκη. Οι λόγοι που εμποδίζουν εδώ και έξι, σχεδόν, δεκαετίες τη μικρή Κύπρο να γίνει ένα κράτος κανονικό είναι πολλοί, τόσο ενδογενείς, όσο και εξωγενείς. Από τη μια, ο κακός μας εαυτός και οι κατά καιρούς ερμαφρόδιτες σχέσεις μας με την Ελλάδα και, από την άλλην, η βρετανική υπουλότητα κράτησαν την Κύπρο, από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Κορύφωση της μαρτυρικής πορείας της νεοσύστατης Δημοκρατίας ήταν τα αιματηρά γεγονότα του 1963- 64 και η εθνική τραγωδία του 1974, με δράστες τους νεο-οθωμανούς της Άγκυρας, οι οποίοι, συνεπικουρούμενοι από τον δηλητηριώδη όφη του Βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών, κρατούν πάνω σε μόνιμη βάση το κυπριακό κράτος ακρωτηριασμένο.

Με την ευκαιρία της φετινής επετείου, η οποία εορτάζεται υπό τη σκιά κατακλυσμιαίων γεωπολιτικών ανακατατάξεων στη γειτονιά μας αλλά και της εντεινόμενης τουρκικής προκλητικότητας εναντίον της Κύπρου, της Ελλάδας και άλλων χωρών της περιοχής, θεωρούμε χρήσιμο να απευθυνθούμε στους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους, τονίζοντας πως οι πληγές της κατοχής είναι ακόμη χαίνουσες και οι μνήμες νωπές. Παράλληλα, τους στέλνουμε για πολλοστή φορά μήνυμα ειρήνης και συναδέλφωσης, διαμηνύοντας πως η αποτυχία κατάληξης σε έντιμη και δημοκρατική συμφωνία στο Κυπριακό οφείλεται αποκλειστικά και μόνον στην τουρκική αδιαλλαξία. Τις τελευταίες ημέρες, εν μέσω της νέα πρωτοβουλίας από τα Ηνωμένα Έθνη για επανέναρξη του διαλόγου, θέλουμε να υπενθυμίσουμε στους Τουρκοκύπριους ότι το κυπριακό κράτος είναι ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αποτελεί ισχυρή εγγύηση για την ασφάλεια όλων των νόμιμων πολιτών της μεγαλονήσου. Θα ήταν πολύ εποικοδομητικό στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού να συνειδητοποιήσουν οι Τουρκοκύπριοι πως η αριθμητική μείωσή τους ως κοινότητας οφείλεται αποκλειστικά στην απομόνωση που τους επέβαλε ο Αττίλας και ο εποικισμός. Και κάτι άλλο, εξίσου σημαντικό: Η Κυπριακή Δημοκρατία συμπεριφέρεται στους Τ/κ ως ισότιμους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέσω της Κυπριακής Πολιτικής Ταυτότητας μπορούν ελεύθερα να ταξιδεύουν, να διαμένουν και να εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου και σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή επικράτεια. Φρονούμε πως έφθασε η ώρα να γίνει κτήμα όλων, εντός και εκτός, ότι το μόνο πράγμα που χωρίζει Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους είναι η κατοχή και ο τουρκικός στρατός, που κρατεί με τη δύναμη της κανονιοφόρου την Κύπρο διχοτομημένη. Toύτη την 1η του Οκτώβρη, οι Τ/κ ας κάνουν βίωμά τους την πραγματικότητα που συνηγορεί πως οι τουρκικές εγγυήσεις και τα επεμβατικά δικαιώματα δεν αποτελούν εχέγγυο για λύση και ειρηνική συνύπαρξη. Οι Τουρκοκύπριοι καλούνται να προσμετρήσουν σωστά το πραγματικό τους συμφέρον και να πάρουν το μέλλον τους στα χέρια τους, συνειδητοποιώντας πως η ασφάλεια και η ευημερία τους διασφαλίζονται μόνο μέσα από την κοινή συνύπαρξη με τους Ελληνοκύπριους σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος.

*Δημοσιογράφος