Παραπολιτικά

Της ευχόμαστε να φθάσει στα 60

Κοντεύει εξηντάρα η Κυπρούλα μας. Μεθαύριο γιορτάζει τα 59 της χρόνια. Ζήτω η Κυπριακή Δημοκρατία! Που κατάφερε, μέσα από Συμπληγάδες, να επιβιώσει, να αναγνωρίζεται διεθνώς και να είναι και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κανονικά το έμβλημα της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν έπρεπε να είναι το «πεζούνιν». Έπρεπε να είναι ο... «κάττος ο εφτάψυχος»!

Εν πάση περιπτώσει, αυτό που έχει σημασία είναι ότι η Κυπρούλα μας έχει επιζήσει και γιορτάζει αισίως τα πεντηκοστά ένατα γενέθλιά της. Τώρα, βέβαια, το «γιορτάζει» είναι κάπως αταίριαστο. Διότι πώς να γιορτάσεις όταν ο τρίτος Αττίλας λυμαίνεται ανενόχλητος τις θάλασσές σου και ο τέταρτος Αττίλας είναι προ των πυλών;

Όμως, ας γιορτάσουμε έστω και υπό αυτές τις συνθήκες και ας πάμε όλοι στην καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου, να καμαρώσουμε τα στρατευμένα παιδιά μας και τα νέα μας οπλικά συστήματα. Διότι δεν ξέρεις τι γίνεται. Του χρόνου τέτοια μέρα ίσως... να μην υπάρχει καθόλου στρατιωτική παρέλαση. Ίσως και να μην υπάρχει καθόλου Κυπριακή Δημοκρατία, για να γιορτάζουμε την ίδρυσή της με στρατιωτική παρέλαση.

Εν τω μεταξύ, δεν ξέρω αν θα επαναληφθεί και φέτος το περσινό φαινόμενο, όταν την 1η Οκτωβρίου, παράλληλα με τη στρατιωτική μας παρέλαση, πραγματοποιήθηκε και μια εξίσου εντυπωσιακή παρέλαση... μηχανοκινήτων τμημάτων Ελληνοκυπρίων, οι οποίοι έσπευσαν στα κατεχόμενα κατά χιλιάδες, με αφορμή την αργία. Τον χαιρετισμό της «παρέλασης» είχαν δεχθεί Τουρκοκύπριοι... πεζινάρηδες, καταστηματάρχες, εστιάτορες και ιδιοκτήτες καζίνων.

Στο εσωτερικό μέτωπο, η πεντηκοστή ένατη επέτειος της Ανεξαρτησίας βρίσκει τα κόμματα, ως είθισται, διασπασμένα. Με την ευκαιρία των γενεθλίων της Κυπρούλας, θα μαζευτούν γύρω από το τραπέζι με την τούρτα της για να της ευχηθούν και στη συνέχεια θα επιδοθούν σε έναν άγριο... τουρτοπόλεμο μεταξύ τους, ενόψει των προεδρικών εκλογών του... 2023.

Κλείω με την ευχή του χρόνου τέτοια εποχή να γιορτάζουμε τα 60ά γενέθλια της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι να τελούμε το πρώτο... ετήσιο μνημόσυνό της.

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ