Παραπολιτικά

Titanicook

Η κατάρρευση ενός διεθνούς κολοσσού προκαλεί πάντοτε αναταράξεις που εκτείνονται σε ολόκληρο τον πλανήτη. Το 2008 η κατάρρευση του κολοσσού Lehman Brothers, της τέταρτης μεγαλύτερης επενδυτικής τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών, πυροδότησε την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση που ακολούθησε. Τώρα γινόμαστε μάρτυρες της κατάρρευσης ενός παγκόσμιου ταξιδιωτικού κολοσσού, του πασίγνωστου Thomas Cook. Τα τεράστια χρέη που δημιούργησε η Thomas Cook και διάφορες άλλες συγκυρίες, την οδήγησαν σε λουκέτο τα ξημερώματα της Δευτέρας, αφήνοντας άνεργους 22.000 ανθρώπους, ξεκρέμαστους εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες σε δεκάδες χώρες και αναρίθμητους ξενοδόχους (μεταξύ των οποίων και Κύπριοι) να χτυπούν το κεφάλι τους από απελπισία για τις ζημιές που έχουν υποστεί. Σε μια περίοδο που ο κυπριακός τουρισμός φαινόταν να ανακάμπτει από τις αρνητικές επιδόσεις του πρώτου εξαμήνου, ήρθε η συντριβή της Thomas Cook να ξαναβυθίσει τον τουρισμό στα προβλήματα. Ελπίζουμε να ξεπεραστούν όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα, με γρήγορες, στοχευμένες και συντονισμένες κινήσεις μεταξύ του Υφυπουργείου Τουρισμού, των ξενοδόχων, των ταξιδιωτικών πρακτόρων και άλλων εμπλεκομένων.

Η βρετανική κυβέρνηση δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στη δραματική έκκληση της βρετανικής εταιρείας για βοήθεια και έτσι ο ταξιδιωτικός «Τιτανικός» πραγματοποίησε το ύστατο ταξίδι του.

Το χάος που ακολούθησε ίσως είναι και μια πρόγευση του πολύ τρομακτικότερου χάους που θα επικρατήσει σε ένα άτακτο Brexit...

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ