Κόμματα

Α. Τρυφωνίδης: Πραξικοπηματικές και φασιστικές ενέργειες στο ΔΗΚΟ

Ο κ. Τρυφωνίδης υποστήριξε ότι το θέμα της εκπροσώπησης των στελεχών του ΔΗ.ΚΟ. στα Μ.Μ.Ε. δεν είναι καινούργιο κι ότι ο ίδιος το έθεσε κατ’ επανάληψιν, δεκάδες φορές, σε όλα τα συλλογικά όργανα του κόμματος

Λάβρος κατά των πρακτικών που εφαρμόζει μέρος της ηγεσίας του ΔΗ.ΚΟ. αναφορικά με την εκπροσώπηση στελεχών στα Μ.Μ.Ε. εμφανίζεται ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Αλέκος Τρυφωνίδης. Σε δηλώσεις του στη «Σ», ο κ. Τρυφωνίδης, μίλησε για πραξικοπηματικές και φασιστικές μεθόδους που εφαρμόζονται, αλλά και για παιχνίδι που φόντο έχει τις Bουλευτικές του 2021. «Όταν υπάρχει μια δημοκρατικά εκλελεγμένη ιεραρχία κι αυτή η ιεραρχία καταστρατηγείται, αυτό δεν είναι πραξικόπημα;», διερωτήθηκε. «Το όλο ζήτημα άρχισε από την ημέρα εκλογής μου στη μία εκ των τριών θέσεων αντιπροέδρου, τον Ιούνιο του 2018. Ως αντιπρόεδρος ανέμενα να έχω την ανάλογη προβολή στα Μ.Μ.Ε. και σε πολλές άλλες δράσεις του κόμματος, που αναλογούν στη θέση που κατέχω. Η προβολή στα Μ.Μ.Ε. είναι η αντιπροσώπευση του κόμματος. Δεν γίνεται να παρουσιάζονται στα Μ.Μ.Ε. μονίμως κάποιοι, οι οποίοι είναι κατώτεροι στην ιεραρχία από εμένα», ανέφερε. Για να προσθέσει: «Ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος, για παράδειγμα, ή τα στελέχη του Γραφείου Τύπου ή τα απλά μέλη της Γραμματείας, δεν είναι κατώτεροι στην ιεραρχία; Η θέση μου δεν είναι ότι πρέπει να προβάλλομαι μόνον εγώ κι ο άλλος καθόλου. Αντιθέτως, εγώ πιστεύω στην ισονομία. Συνεπώς, ζητώ την εκπροσώπηση που μου αναλογεί στα Μ.Μ.Ε. με βάση τη θέση που κατέχω. Κι ό,τι αναλογεί στον καθένα στη βάση της θέσης που επίσης κατέχει στο κόμμα», σημείωσε.

Ο κ. Τρυφωνίδης υποστήριξε ότι το θέμα της εκπροσώπησης των στελεχών του ΔΗ.ΚΟ. στα Μ.Μ.Ε. δεν είναι καινούργιο κι ότι ο ίδιος το έθεσε κατ’ επανάληψιν, δεκάδες φορές, σε όλα τα συλλογικά όργανα του κόμματος. «Το συζήτησα και κατ’ ιδίαν με τον Πρόεδρο αμέτρητες φορές και με όλη την ηγεσία και κατ’ ιδίαν και συλλογικά και στη Γραμματεία και στο Εκτελεστικό Γραφείο και στην Κεντρική Επιτροπή. Συγκεκριμένα, στην Κεντρική Επιτροπή, το ζήτημα το έθεσα μετά τις Ευρωεκλογές. Οι απαντήσεις όλων ήταν ότι έχω δίκαιο και ότι θα γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες για να αποκατασταθεί αυτή η άνιση μεταχείριση. Από τον Ιούνιο και έπειτα άφησα να κυλήσουν τα πράγματα, για να δω πού θα οδηγηθεί το όλο ζήτημα, μετά και από τις υποσχέσεις που είχα λάβει. Και βλέπω ότι από τον Σεπτέμβριο πάλι μέχρι και σήμερα συνεχίζουμε το ίδιο βιολί», δήλωσε. «Είναι αδιανόητο να υπερασπιζόμαστε τα δίκαια του κυπριακού λαού, αλλά μέσα στο κόμμα μου να εφαρμόζονται πραξικοπηματικές και φασιστικές μέθοδοι για να καταπατηθούν άλλοι συναγωνιστές. Το έμβλημα του κόμματός μας, που θέτει τις βασικές αρχές λειτουργίας του, έχει ένα τρίπτυχο: Ελευθερία - Δημοκρατία - Δικαιοσύνη. Όταν αυτό το τρίπτυχο καταστρατηγείται, δημιουργούνται φυγόκεντρες δυνάμεις που απειλούν συθέμελα τη συνοχή του κόμματος», τόνισε.

«Το θέμα δεν είναι ούτε χθεσινό, ούτε προχθεσινό, σοβεί εδώ και ένα χρόνο. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, με τον διορισμό των δύο νέων αναπληρωτριών εκπροσώπων Τύπου του ΔΗ.ΚΟ., Κατερίνας Χριστοφίδου και Νικολέτας Λαδά, διαβίβασα στο Γραφείο Τύπου ότι αναμένω να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και να κατανείμει ισόνομα την παρουσία των στελεχών του ΔΗ.ΚΟ. στα Μ.Μ.Ε.», ανέφερε. Ο κ. Τρυφωνίδης δήλωσε την ίδια ώρα με νόημα ότι ξέρει πώς παίζεται το «παιγνίδι» της προβολής και πώς αυτό επηρεάζει την άποψη του κόσμου για τα στελέχη των κομμάτων και, κατ’ επέκτασιν, πώς με τη σειρά του όλο αυτό αντικατοπτρίζεται στην κάλπη.

Το email

Το όλο ζήτημα γύρω από τις καταγγελίες Τρυφωνίδη, σ’ ό,τι αφορά τη μη αναλογική εκπροσώπησή του στα Μ.Μ.Ε. σε αντιδιαστολή με τη θέση αντιπροέδρου που κατέχει, άρχισε μετά τη διαρροή ενός e-mail. Συγκεκριμένα, την περασμένη Τετάρτη (16/10), η εφημερίδα «Καθημερινή» δημοσιοποίησε απαντητικό e-mail του Αλέκου Τρυφωνίδη προς το ΔΗΚΟ Πάφου, αλλά και όλα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, το οποίο έγραφε: «Λυπούμαι να παρατηρήσω ότι, ενώ δείχνουμε ότι υπερασπιζόμαστε την Κυπριακή Δημοκρατία, παραμένουμε στις διακηρύξεις και εκδηλώσεις μεταξύ μας και δεν πάμε να δώσουμε μάχες εκεί που πρέπει… π.χ. Βρυξέλλες. Επίσης, συμμετέχετε, ίσως άθελά σας, και εσείς, με πλάγιο και έντεχνο τρόπο, στο γενικότερο πραξικόπημα που άρχισε και συνεχίζεται στην ηγεσία του ΔΗΚΟ. Παρά τις δεκάδες παρεμβάσεις μου σε όλα τα συλλογικά όργανα του κόμματος για ισονομία και δικαιοσύνη, οι αρμόδιοι σφυρίζουν αδιάφορα. Ας μην έχουν παράπονο, αν η ωρολογιακή βόμβα εκραγεί μέσα στα χέρια τους». Ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ, στο σχετικό email, απαντούσε σε πρόσκληση του ΔΗΚΟ Πάφου που αφορούσε εκδήλωση με τίτλο «Κυπριακή Δημοκρατία: Παρελθόν, Παρόν, Μέλλον» και με ομιλητή το μέλος της Γραμματείας και Εκτελεστικό Διευθυντή του Κέντρου Μελετών «Τάσσος Παπαδόπουλος», Χρύση Παντελίδη.

«Γιατί δεν πήγε ο Νικόλας στις Βρυξέλλες;»

Ο αντιπρόεδρος του ΔΗ.ΚΟ., στις δηλώσεις του στη «Σ», στάθηκε ιδιαίτερα και στο γεγονός ότι το κόμμα ήταν απόν από τις Βρυξέλλες και προτίμησε την Πάφο. «Ένα άλλο, εξίσου πιο σοβαρό θέμα, που έθεσα στο Εκτελεστικό Γραφείο την περασμένη εβδομάδα, ήταν η απουσία μας αυτές τις ημέρες από τα σημαντικά κέντρα λήψεως αποφάσεων, όπως είναι οι Βρυξέλλες. Κατά την προσωπική μου άποψη και πολλών στελεχών, αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας, ο Πρόεδρος του κόμματος έπρεπε να μεταβεί εκεί, όπως έπραξαν οι Πρόεδροι των ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ. Να ενημερώσει και να δώσει μάχες και να πείσει για τις τρεις μεγάλες απειλές που δέχεται η Κυπριακή Δημοκρατία αυτό το διάστημα, που δεν είναι άλλες από την εισβολή του «Γιαβούζ» στην κυπριακή ΑΟΖ, ο επικείμενος εποικισμός της Αμμόχωστου και η επαναφορά του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο, που δυστυχώς προέρχεται από τη δική μας ομάδα», υπογράμμισε. «Αυτά δεν τα λέω με διάθεση κριτικής προς τον Πρόεδρο του κόμματος, αλλά επειδή κρίνω ως εξόχως σημαντική την ανάγκη, οι μάχες για την Κυπριακή Δημοκρατία να δίνονται όχι μόνο στο εσωτερικό μέτωπο και για εσωτερική κατανάλωση, αλλά εκεί όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις και αναμένουμε στήριξη», κατέληξε.

Δεν σχολιάζουν στο ΔΗ.ΚΟ.

Στάση σιωπής τηρούν στο ΔΗ.ΚΟ. αναφορικά με τις δημόσιες καταγγελίες του Αλέκου Τρυφωνίδη. Για το εν λόγω ζήτημα ρωτήθηκε στο ΣΙΓΜΑ ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Παύλος Μυλωνάς, ο οποίος δεν θέλησε να το σχολιάσει, χαρακτηρίζοντάς το ως «μη πολιτικό ζήτημα». «Ουδέν σχόλιον» ήταν κι η απάντηση που λάβαμε από άλλα στελέχη της ηγεσίας, όταν τα καλέσαμε να τοποθετηθούν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι στο ΔΗ.ΚΟ. κάθε άλλο παρά ευχαριστημένοι είναι από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο Αλέκος Τρυφωνίδης.