Ακίνητο

Αύξηση 15% στα πωλητήρια έγγραφα

Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019 κατατέθηκαν στο Κτηματολόγιο 7.736 πωλητήρια έγγραφα, ενώ πέρσι την αντίστοιχη περίοδο είχαν κατατεθεί συνολικά 6.706

Κατά 15% αυξήθηκαν φέτος τα πωλητήρια έγγραφα σε σύγκριση με πέρσι, όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποίησε το Κτηματολόγιο. Τα στοιχεία αφορούν τους πρώτους εννέα μήνες του 2019, ωστόσο, σύμφωνα με τους κτηματομεσίτες, παρουσιάζουν μιαν αύξηση που δεν αντικατοπτρίζει την εικόνα της αγοράς ακινήτων, η οποία -όπως δηλώνουν- κινείται στα ίδια επίπεδα με πέρσι.

7.736 πωλητήρια έγγραφα

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποίησε στις αρχές του μήνα το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, από τον Ιανουάριο του 2019 μέχρι και το τέλος του Σεπτέμβρη, κατατέθηκαν στα επαρχιακά κτηματολογικά γραφεία παγκυπρίως, συνολικά 7.736 πωλητήρια έγγραφα, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 15% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2018, όταν είχαν κατατεθεί συνολικά 6.706 πωλητήρια έγγραφα. Ο μήνας που σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση στα πωλητήρια έγγραφα σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα ήταν ο Μάιος, φτάνοντας το εντυπωσιακό 72%, ενώ δεύτερος σε αύξηση ήταν ο Απρίλιος, με αύξηση της τάξης του 61%. Μικρότερη αύξηση σημείωσε ο Φεβρουάριος με 25% και ο Ιανουάριος με 10%, ενώ ελάχιστη αύξηση ύψους μόλις 1% παρουσίασε ο Σεπτέμβριος. Μείωση στα πωλητήρια έγγραφα σημειώθηκε φέτος τον Ιούνιο, που έφτασε μέχρι το 17% και τον Αύγουστο με 10%, ενώ σταθεροί σε σχέση με το 2018 ήταν οι μήνες Μάρτιος και Ιούλιος. Πιο αναλυτικά, τον φετινό Ιανουάριο κατατέθηκαν 766 πωλητήρια έγγραφα σε σύγκριση με 695 που είχαν κατατεθεί πέρσι, τον Φεβρουάριο κατατέθηκαν 834 έγγραφα, ενώ πέρσι τον αντίστοιχο μήνα είχαν κατατεθεί 666, τον Μάρτιο φέτος κατατέθηκαν 766 πωλητήρια έγγραφα, ενώ πέρσι ήταν 768, τον Απρίλιο φέτος κατατέθηκαν 1.057 πωλητήρια έγγραφα, ενώ πέρσι ήταν μόνο 655, τον Μάιο κατατέθηκαν 1.423 έγγραφα, ενώ πέρσι ήταν 828, τον Ιούνιο καταγράφηκαν 714 πωλήσεις, ενώ πέρσι ήταν 858, τον φετινό Ιούλιο όπως και τον περσινό είχαν κατατεθεί 896 πωλητήρια έγγραφα, τον Αύγουστο κατατέθηκαν 588, ενώ πέρσι είχαν κατατεθεί 653 και τον φετινό Σεπτέμβριο κατατέθηκαν 692 πωλητήρια έγγραφα, ενώ πέρσι τον αντίστοιχο μήνα ανέρχονταν στα 687.

Κρατά τα ηνία η Λεμεσός

Σημειώνεται ότι οι περισσότερες πωλήσεις ακινήτων -όπως και πέρσι- έγιναν στην επαρχία Λεμεσού, φτάνοντας τις 2.709 και σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 9%, σε σχέση με πέρσι που είχαν κατατεθεί 2.488 πωλητήρια έγγραφα. Ωστόσο, σύμφωνα με τα Παγκύπρια Στατιστικά Στοιχεία Πωλητήριων Εγγράφων, τη μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με πέρσι κατέγραψε η επαρχία Πάφου, με ποσοστό που φτάνει το 26%. Συγκεκριμένα, στην Πάφο τους πρώτους εννέα μήνες του 2019 πωλήθηκαν συνολικά 1985 ακίνητα, ενώ την ίδια περίοδο το 2018 είχαν πωληθεί 1578. Η αύξηση παρατηρήθηκε καθ’όλους τους μήνες, με εξαίρεση τον Ιούλιο που καταγράφηκε η αμελητέα μείωση της τάξης του 1%. Ο μήνας με τη μεγαλύτερη αύξηση στις πωλήσεις ακινήτων στην Πάφο ήταν ο Μάιος με 101%.

Η δεύτερη επαρχία που κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση στα πωλητήρια έγγραφα σε σχέση με πέρσι, μετά την Πάφο, είναι η Λευκωσία με ποσοστό που αγγίζει το 22%. Συγκεκριμένα, φέτος από τον Ιανουάριο μέχρι τον Σεπτέμβριο στη Λευκωσία έγιναν 1.427 πωλήσεις ακινήτων, ενώ πέρσι την αντίστοιχη περίοδο είχαν γίνει συνολικά 1.169. Η μεγαλύτερη αύξηση στις πωλήσεις στη Λευκωσία σημειώθηκε τον Φεβρουάριο, με το ποσοστό να φτάνει το 102%. Περαιτέρω, αξίζει να σημειωθεί ότι τα πωλητήρια έγγραφα στην επαρχία Λάρνακας φέτος ανήλθαν στα 1.124, σημειώνοντας αύξηση ύψους 14% σε σχέση με πέρσι που ήταν 983. Η επαρχία στην οποία κατατέθηκαν τα λιγότερα πωλητήρια έγγραφα ήταν, όπως και πέρσι, η επαρχία Αμμοχώστου. Συγκεκριμένα, φέτος στην περιοχή καταγράφηκαν συνολικά 491 πωλήσεις ακινήτων, σημειώνοντας αύξηση μόλις 1%, σε σχέση με πέρσι που είχαν πωληθεί 488 ακίνητα.

Πέραν των 11.000

οι μεταβιβάσεις

Όσον αφορά τις μεταβιβάσεις ακινήτων, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Κτηματολογίου, από τον Ιανουάριο μέχρι τα τέλη του Σεπτέμβρη κατατέθηκαν 11.072 υποθέσεις, οι οποίες αφορούσαν 12.789 τεμάχια. Το ολικό δηλωθέν ποσό για τις εν λόγω μεταβιβάσεις ανήλθε στα €2.397.755.722,21, ενώ το ολικό συνολικό αποδεχθέν ποσό στα €2.594.174.588,72.

Αυξάνονται και οι τιμές

Την ίδια ώρα, αύξηση σημείωσαν και οι τιμές των κατοικιών τόσο στην Κύπρο όσο και στην ΕΕ γενικότερα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, οι τιμές -όπως μετρήθηκαν από το δείκτη τιμών κατοικιών- αυξήθηκαν κατά 4,2% τόσο στη Ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ των 28 κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2019 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2019, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 1,7% στη Ζώνη του ευρώ και κατά 1,6% στην ΕΕ κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2019. Στην Κύπρο, αντίστοιχα, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 4,2% σε τριμηνιαία βάση και κατά 8,0% σε ετήσια βάση, μετά από 0,8% και 4,3% αντίστοιχα για το προηγούμενο τρίμηνο. Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οι υψηλότερες ετήσιες αυξήσεις στις τιμές κατοικιών κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2019 σημειώθηκαν στην Ουγγαρία (+14,0%), Λουξεμβούργο (+11,4%), Κροατία (+10,4%) και Πορτογαλία (+10,1%), ενώ οι τιμές μειώθηκαν στην Ιταλία (-0,2%).

Δεν βλέπουν αύξηση

οι κτηματομεσίτες

Σχολιάζοντας τα στοιχεία που προαναφέραμε, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών, Μαρίνος Κυναιγείρου, δήλωσε στη «Σ» πως σε αντίθεση με τις στατιστικές του Κτηματολογίου, δεν θεωρεί ότι η φετινή χρονιά παρουσιάζει αύξηση στις πωλήσεις. Κι αυτό, όπως εξήγησε, οφείλεται στο γεγονός ότι το Κτηματολόγιο δημοσιεύει στοιχεία όσον αφορά τα πωλητήρια έγγραφα, τα οποία δεν είναι απαραίτητα στις αγορές. «Ναι μεν υπάρχει αύξηση στις τιμές, αλλά δεν μας βρίσκει σύμφωνους η αύξηση των πωλήσεων», πρόσθεσε. Ο κ. Κυναιγείρου σημείωσε πως συνήθως η κατάθεση πωλητήριων εγγράφων γίνεται στις περιπτώσεις που το ακίνητο είναι υπό κατασκευή, άρα δεν είναι αντιπροσωπευτικό της κατάστασης της αγοράς. «Εμείς λόγω του επαγγέλματός μας, που έχουμε επαφή με τον κόσμο, βλέπουμε ότι υπάρχει μία στασιμότητα. Δεν βλέπω ότι το 2019 υπήρχε άνοδος σε σχέση με το 2018. Αντίθετα, θεωρώ ότι είναι στα ίδια επίπεδα με πέρσι», συμπλήρωσε. Ερωτηθείς πότε αναμένουν οι κτηματομεσίτες να υπάρξει αύξηση στις πωλήσεις ακινήτων, είπε πως δεν προβλέπει να υπάρξουν περαιτέρω αυξήσεις ούτε στις πωλήσεις και ούτε στις τιμές. «Η αγορά είναι καλή. Υπάρχει ενδιαφέρον και γίνονται αγορές τόσο από ξένους όσο κι από Κύπριους. Υπάρχει δανειοδότηση. Πιστεύουμε ότι στο επόμενο διάστημα η αγορά θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα. Είναι μία υγιής κατάσταση αυτή που επικρατεί τώρα», ανέφερε καταληκτικά ο κ. Κυναιγείρου.