Αναλύσεις

Μια νέα Νυρεμβέργη…

Πότε θα στηθεί μια νέα Νυρεμβέργη, όπου ο κάθε Ερντογάν και κάθε ιμπεριαλιστής ηγέτης θα λογοδοτήσουν για τόσα εγκλήματα πολέμου και τόσες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των δικαιωμάτων του ανθρώπου;

Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο η ανθρωπότητα επαναπαύτηκε, θεωρώντας ότι με τις δίκες της Νυρεμβέργης, τις εκτελέσεις και φυλακίσεις ενός μικρού αριθμού στελεχών των Ναζί ξεμπέρδεψε με τα εγκλήματα πολέμου, τις θηριωδίες και τις γενοκτονίες.

Οι εφιαλτικές εικόνες που παρακολουθούμε σήμερα από διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, μέσα ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και τις πολεμικές ανταποκρίσεις από στη βορειοανατολική Συρία με την Τουρκία να εισβάλλει απροκάλυπτα σε μια κυρίαρχη χώρα, αναβιώνουν εφιάλτες που έζησαν πολλοί λαοί μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου με διακηρύξεις τους οι νικητές του πολέμου διαβεβαίωναν ότι θα επικρατούσε το διεθνές δίκαιο, η ειρήνη και ο αλληλοσεβασμός.

Οι πυρηνικές βόμβες που ρίχθηκαν σε Χιροσίμα -Ναγκασάκι από τις ΗΠΑ σήμαναν την αρχή ενός ανελέητου ψυχρού πολέμου και μιας ανεξέλεγκτης κούρσας εξοπλισμών, για να ακολουθήσουν μέχρι σήμερα πολλές περιφερειακές κρίσεις και πόλεμοι σε τρεις ηπείρους (Ευρώπη, Ασία, Αφρική). Εκατόμβες νεκρών, ανυπολόγιστες υλικές ζημιές, καταστροφή αρχαιολογικών μνημείων, ιστορικών πόλεων και εκατομμύρια πρόσφυγες.

Βιετνάμ, Κύπρος, Παλαιστίνη, Κούρδοι, Λίβανος, Σερβία, Ιράκ, Λιβύη ανάμεσα στον μακρύ αιματηρό κατάλογο των λαών που αντιμετωπίστηκαν με τσεκούρι, φωτιά και σίδερο.

Η Τουρκία, όπως ανερυθρίαστα διακηρύττουν ο Αμερικανός Πρόεδρος Τραμπ και ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γ. Στόλντεμπεργκ, είναι ένας από τους πιο σημαντικούς εταίρους της βορειοατλαντικής συμμαχίας…Εξ ου και η πισώπλατη μαχαιριά κατά των Κούρδων για τα μάτια του ισλαμοφασίστα Ερντογάν. Οι ΗΠΑ, με την στάση του Προέδρου τους, επαναβεβαιώνουν με τον πιο κυνικό τρόπο για πολλοστή φορά πόσο αναξιόπιστες είναι με υποτιθέμενους συμμάχους τους. Οι Κούρδοι δεν ήταν ποτέ σύμμαχοί τους. Απλώς συμμάχησαν προσωρινά μαζί τους, προκειμένου να κάνουν την βρόμικη δουλειά εκκαθαρίζοντας τις ορδές των τρομοκρατών του ισλαμικού κράτους από την βορειοανατολική Συρία, πιστεύοντας πως έφτασε η ώρα για να δημιουργήσουν το δικό τους κράτος. Τώρα αποκαλύπτεται πως επένδυσαν στον πιο αναξιόπιστο παίκτη της διεθνούς σκακιέρας.

Ειρήσθω εν παρόδω, η γέννηση και η άνοδος του ισλαμικού κράτους επωάστηκε με τον πόλεμο των ΗΠΑ και των δυτικών χωρών στο Ιράκ. Το Ι.Κ. «πάτησε» πάνω στο ρήγμα που άνοιξαν οι εξεγέρσεις της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης και υπογείως ενισχύθηκε από μυστικές υπηρεσίες ιμπεριαλιστικών χωρών, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Τουρκίας. Αρκεί να θυμηθούμε μόνο τα στοιχεία και ντοκουμέντα που κατέθεσε η Ρωσία στα Ηνωμένα Έθνη με τα τουρκικά κομβόι στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας να προμηθεύουν τον ISIS με βαρύ οπλισμό, καθώς και με προμήθεια πετρελαιοειδών.

Η άνοδος του ισλαμικού κράτους σε Ιράκ και Συρία δεν είναι άσχετη με την όξυνση της ιμπεριαλιστικής βίας στη Μέση και Εγγύς Ανατολή.

Ο πόλεμος και ο ιμπεριαλισμός, από τη μία πλευρά, και η επέκταση της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας, από την άλλη, συνδέονται με έναν αμφίδρομο εναγκαλισμό βίας και καταστροφής. Η ιμπεριαλιστική αγριότητα και η ισλαμική αγριότητα τρέφουν η μια την άλλη. Για να σπάσει αυτή η αλληλουχία, θα πρέπει να τερματιστούν οι ξένες επεμβάσεις, να μπει ένα τέλος στην ιμπεριαλιστική βία και να σταματήσει η συνεχιζόμενη λεηλασία του πλούτου των χωρών της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και οπουδήποτε αλλού.

Οι θυσίες των Κούρδων

Μέχρι τα μέσα του 2014 η οργάνωση των τζιχαντιστών ελεγχε έναν πληθυσμό επτά με οκτώ εκατομμυρίων ανθρώπων, σε εδάφη πλούσια σε πετρέλαιο, με διυλιστήρια, τεράστια αποθέματα σιτηρών, κερδοφόρες διαδρομές λαθρεμπορίου και τεράστια αποθέματα όπλων και πυρομαχικών. Η οικονομική του πρωτεύουσα ήταν η Μοσούλη, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ. Δεν υπήρχε αμφιβολία: το ISIS ήταν η πιο ισχυρή, η πιο πλούσια και η καλύτερα εξοπλισμένη δύναμη του τζιχάντ που είδε ποτέ ο κόσμος.

Οι Κούρδοι στη Συρία έδωσαν έναν τιτάνιο αγώνα για να καθαρίσουν τις περιοχές της βορειοανατολικής Συρίας από αυτόν τον εφιάλτη, που οδήγησε στην προσφυγιά γύρω στα 5-6 εκατομμύρια ανθρώπους.

Τώρα η Τουρκία ζητά το λαβείν της, διαπράττοντας νέα εγκλήματα πολέμου με τη λεγόμενη πηγή ειρήνης που όζει αίμα και θανατικό.

Η Τουρκία διαπράττει εγκλήματα πολέμου εναντίον των Κούρδων για πάνω από 100 χρόνια. Εγκλήματα πολέμου και γενοκτονίες διέπραξε κατά της Κύπρου, κατά των Αρμενίων, των Ελλήνων, κατά των Ασσυρίων, κατά των Ποντίων και άλλων εθνοτήτων και φυλών.

Τώρα, στο ίδιο φρικιαστικό έργο θεατές, παρακολουθούμε την εξόντωση των Κούρδων μαχητών και αμάχων με τις ΗΠΑ, την Ε.Ε. να δίνουν νέα ρεσιτάλ υποκρισίας και παραλογισμού. Το ίδιο και οι χώρες της Ε.Ε. «Θα παγώσουν τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία», λέει η Γερμανίδα Καγκελάριος Α. Μέρκελ. Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών της χώρας της παραθέτει στοιχεία για ρεκόρ 14ετίας στην εξαγωγή όπλων και υπερσύγχρονου στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία πέραν των 250 εκατ. δολαρίων μόνον το 2018. Με την Τουρκία να είναι η πρώτη χώρα με διαφορά έναντι άλλων στις εισαγωγές όπλων από τη Γερμανία.

Η συμφωνία των Αδάνων

Η Τουρκία λέει ότι ζητά μια ζώνη ασφαλείας στα σύνορά της με τη Συρία.

Η ζώνη αυτή των 5-10 χιλιομέτρων που παραχωρείται σε τουρκικό έλεγχο (με τη συμφωνία Συρίας - Κούρδων με τη μεσολάβηση της Ρωσίας) κατά μήκος της συνοριακής γραμμής έχει θεσπιστεί ήδη από το 1996 με τη συμφωνία των Αδάνων μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού (επί προεδρίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και Χάφελ αλ Άσαντ - πατέρα του νυν Προέδρου ). Για όσους θυμούνται, αμέσως μετά την συμφωνία των Αδάνων, ο Κούρδος ηγέτης Οτσαλάν εξαναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Συρία και να διαφύγει σε χώρα της Αφρικής, όπου φέρεται να «προδόθηκε» από υψηλόβαθμους Έλληνες διπλωμάτες, για να συλληφθεί από τις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας και έκτοτε κρατείται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Τουρκία.

Πίσω από την οργή, ψέματα και υποκρισία

Ο Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε έξαλλη κατάσταση στους βουλευτές του κόμματός του, κατήγγειλε εκείνους που επιβάλλουν απαγορεύσεις στον ίδιο και την οικογένειά του για να ταξιδέψουν, εννοώντας τους Αμερικανούς. Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι καθόλου δραματικά για την Τουρκία και, πέραν από τις υπερβολές που ακούγονται, οι αμερικανικές κυρώσεις είναι απλώς για το θεαθήναι και στάχτη στα μάτια της παγκόσμιας κοινότητας, όπως εύστοχα σημειώνει το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg σε ειδική ανάλυσή του.

Τελικά, η εισβολή της Τουρκίας στη Συρία αποσταθεροποίησε μεν συνολικά την περιοχή, πλην όμως επέτρεψε στις ΗΠΑ να αποσυρθούν από την Συρία και στη Ρωσία να αναλάβει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που επεδίωκε. Η Ρωσία αναδεικνύεται κυρίως ως ο πιο αξιόπιστος σύμμαχος, γιατί με την επέμβασή της, ύστερα από αίτημα της κυβέρνησης της Συρίας, κατόρθωσε να αποτρέψει την καταστροφή της. Στάθηκε δίπλα της, ακόμα και αν σήμερα διακυβεύονται οι σχέσεις της με την Τουρκία, επιμένοντας στην αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων από τη χώρα, περιλαμβανομένων και των δικών της. Επέτρεψε και στον Πρόεδρο Άσαντ να εμφανίζεται εκ νέου και μετά από πολλά χρόνια ως κυρίαρχος του παιγνιδιού, εκεί που το 2014 η Συρία κινδύνευε να πολυτεμαχιστεί με την επέμβαση των δυτικών χωρών, από τη μια (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία κ.ά.), και των τζιχαντιστών, από την άλλη.

Τώρα απομένει να δούμε τι θα γίνει με τους Κούρδους και αν κάποτε αξιωθεί αυτός ο καθημαγμένος λαός, ο οποίος αριθμεί γύρω στα 38-40 εκατομμύρια, να αποκτήσει το δικό του κράτος!

Τι θα γίνει με την Κύπρο και τις προκλητικές παρανομίες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας; Ποιος θα καταδικάσει εμπράκτως και όχι με λόγια και «συμπάθειες» τη νέα επέκταση της τουρκικής κατοχής στον τόπο μας. Ο κίνδυνος να μας αφανίσει ως κράτος δεν εξέλιπε.

Πότε, επιτέλους, ο διεθνής οργανισμός που λέγεται ΟΗΕ, αντί να άγεται και να φέρεται από τις μεγάλες δυνάμεις και τα συμφέροντά τους, θα ορθώσει ανάστημα και θα καταδικάσει τόσα εγκλήματα πολέμου σε βάρος των λαών;

Πότε θα στηθεί μια νέα Νυρεμβέργη, όπου ο κάθε Ερντογάν και κάθε ιμπεριαλιστής ηγέτης θα λογοδοτήσουν για τόσα εγκλήματα πολέμου και τόσες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των δικαιωμάτων του ανθρώπου;