Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Ο πόλεμος στη Συρία και η θέση του Donald Trump

Γιατί η απόφαση αυτή του κ. Trump; Ας μην ξεχνούμε ότι υπάρχουν οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές στο εγγύς μέλλον και ο κ. Trump εργάζεται για την επανεκλογή του.

Στις 7 Οκτωβρίου 2019, ο κ. Donald Trump ανακοίνωσε την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Βόρεια Συρία. Αυτό, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε αναστάτωση και στους Δυτικούς Συμμάχους του, και στο εσωτερικό των ΗΠΑ αλλά και στους Κούρδους, συμμάχους των ΗΠΑ στη περιοχή.

Η απόφαση του κυρίου Trump δεν ήταν σύμφωνη με τις θέσεις πολλών μελών της ίδιας του της κυβέρνησης και του Πενταγώνου. Ήδη τον Δεκέμβριο του 2018 ο Aμερικανός Πρόεδρος είχε κάνει την ίδια δήλωση και κατόπιν των εσωτερικών αντιδράσεων καθώς και αυτών του Γάλλου Προέδρου κ. Macron υπαναχώρησε.

Tώρα, επίσης μετά από παρόμοιες αντιδράσεις, η κατάσταση φαίνεται συγκεχυμένη. Πάντως φαίνεται ότι ο κ. Trump έδωσε στο κ. Ερντογάν το πράσινο φως να εισέλθει, ήτοι να εισβάλει στη Βορειοανατολική Συρία.

Η απόφαση του κ. Trump, αν τελικά πραγματοποιηθεί μέχρι τέλους, θα αφήσει εκτεθειμένους τους συμμάχους του Κούρδους, οι οποίοι θα έχουν να αντιμετωπίσουν μόνοι τους τους Τούρκους. Πέραν τούτου, η Τουρκία θέλει να καταλάβει το έδαφος της Συρίας και επίσης να δώσει ένα κτύπημα στους Κούρδους, τους οποίους από καιρό προσπαθεί να αφανίσει.

Γιατί η απόφαση αυτή του κ. Trump; Ας μην ξεχνούμε ότι υπάρχουν οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές στο εγγύς μέλλον και ο κ. Trump εργάζεται για την επανεκλογή του. Έχει δηλώσει ότι αρκετά οι ΗΠΑ έχουν ξοδέψει χρήματα και ανθρώπινες ζωές για τόσα χρόνια για «γελοίους» πολέμους, που δεν έχουν τέλος και ότι είναι καιρός να επιστρέψουν οι στρατιώτες στα σπίτια τους.

Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός Πρόεδρος αντιμετωπίζει κίνδυνο για δίωξη από το Κογκρέσο και διά του δικηγόρου του έχει δηλώσει ότι αυτή η διαδικασία είναι παράνομη και δεν έχει σκοπό να συνεργαστεί.

Εν πάση περιπτώσει, η απόφαση του κ. Trump να αποχωρήσει από τη Συρία αφήνει το έδαφος ελεύθερο για την Τουρκία, τους συμμάχους του Κούρδους στο έλεος του Θεού και επίσης αφήνει εκτεθειμένη τη Γαλλία και τις άλλες Δυτικές Δυνάμεις, οι οποίες συνέπραξαν σε αυτήν την επιχείρηση. Η κατάσταση ακόμη εξελίσσεται και ελπίζεται ο Αμερικανός Πρόεδρος να μελετήσει την κατάσταση εκ νέου σύμφωνα και με τις αντιδράσεις.

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία από τρεις μέρες τώρα συνεχίζει ανενόχλητη τις επιχειρήσεις της στη Συρία και απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για να σταματήσει η Τουρκία την εισβολή της στη Συρία αντιμετώπισε στις 10 Οκτωβρίου το βέτο των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

*Δικηγόρος, Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων (Η.Ε.Ι., Γενεύης Ελβετίας), Πρόεδρος του Ιδρύματος Θεοδούλου, πρώην Μέλος της Γραμματείας του ΟΗΕ στο Τμήμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Υποστηρίξτε τη