Τουρισμός

Προσπάθεια «νοικοκυρέματος» για Airbnb

Νομοθετικό πλαίσιο για τα αυτοεξυπηρετούμενα τουριστικά καταλύματα

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται η Βουλή να θέσει τα νομοθετικά πλαίσια για έλεγχο στα αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα και στον τρόπο αλλά και το καθεστώς λειτουργίας τους. Ήδη, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρισμού βρίσκεται σχετική πρόταση νόμου των Αβέρωφ Νεοφύτου και Ηλία Μυριάνθους, η οποία ρυθμίζει την αδειοδότηση και τις προδιαγραφές των αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων. Η συζήτηση της πρότασης νόμου, η οποία επηρεάζει γύρω στα 20.000 τουριστικά καταλύματα που ενοικιάζονται για σύντομο χρονικό διάστημα μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών, θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην παρουσία του Υφυπουργού Τουρισμού Σάββα Περδίου.

Σύμφωνα με τη συνοδευτική αιτιολογική έκθεση, σκοπός της πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του περί της Ρύθμισης της Ίδρυσης και Λειτουργίας Ξενοδοχείων και Τουριστικών Καταλυμάτων Νόμου του 2018, με την προσθήκη διατάξεων στη βασική νομοθεσία για τη συμπερίληψη και την αδειοδότηση αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων (μεμονωμένων τουριστικών επαύλεων και κατοικιών και μεμονωμένων διαμερισμάτων), καθώς και για τον καθορισμό πλαισίου αδειοδότησης, τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών και λοιπών όρων και προϋποθέσεων αναφορικά με αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα, στο πλαίσιο της πολιτικής για την αναβάθμιση της ποιότητας του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος της χώρας. Περαιτέρω, όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση, με την προτεινόμενη τροποποίηση προστίθεται διάταξη για τη δημιουργία μητρώου για την εγγραφή αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων, το οποίο δημιουργείται από το Υφυπουργείο Τουρισμού στη βάση κανονισμών που θα εκδοθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο για τον καθορισμό των προδιαγραφών που θα πρέπει να πληρούν τα εν λόγω καταλύματα.

Αφαίρεση προνοιών στην πρόταση νόμου

Σε πρόσφατή της συνεδρίαση η Επιτροπή Τουρισμού, Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, προχώρησε σε αφαίρεση προνοιών στην πρόταση νόμου και πιο συγκεκριμένα στις Ειδικές Διατάξεις για αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα, την παρ. 3(γ), η οποία προνοούσε τη σύμφωνη έγκριση της διαχειριστικής επιτροπής ή των δικαιούχων χρηστών των άλλων μονάδων που αποτελούν την κοινόκτητη οικοδομή ή ιδιοκτησία. Αφαιρέθηκε, επίσης, η πρόνοια επιτόπιας επιθεώρησης του Υφυπουργείου Τουρισμού, το οποίο θα μπορούσε να προχωρήσει σε αξιολόγηση των κριτηρίων, καθώς και η πρόνοια εξασφάλισης αδειών που απαιτούνται στα θέματα ασφάλειας και υγείας όπως προνοείται και για άλλα αδειούχα τουριστικά καταλύματα, εκτός από την υποχρέωση παρουσίας ναυαγοσώστη σε περίπτωση ύπαρξης κολυμβητικής δεξαμενής και πιστοποιητικού πυρασφάλειας.

Δυσφορία ξενοδόχων

Οι παραπάνω τροποποιήσεις προκάλεσαν, όπως ήταν αναμενόμενο, τη δυσφορία των ξενοδόχων, οι οποίοι προσέβλεπαν στην, τουλάχιστον, ισότιμη αντιμετώπιση των καταλυμάτων Airbnb με τους ίδιους. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Χάρης Λοϊζίδης στη «Σ», αφενός θα μπορούσαν να κληθούν και οι ίδιοι οι ξενοδόχοι να εκφράσουν τις απόψεις τους στην πρόταση νόμου και, αφετέρου, θα ήταν δικαιότερο να υπάρξει πρόνοια για ύπαρξη προδιαγραφών ασφάλειας και υγείας αλλά και καταβολής φορολογίας των ιδιοκτητών αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων.

Επισημαίνεται, μάλιστα, πως, σύμφωνα με τον ΠΑΣΥΞΕ, το ένα τρίτο των αφίξεων τουριστών δεν διαμένουν στα ξενοδοχεία, γεγονός που καταδεικνύει τις απώλειες των ξενοδόχων προς καταλύματα τύπου Airbnb αλλά και προς τα κατεχόμενα. Από την άλλη, η έντονη αύξηση ανέγερσης πολυτελών επαύλεων και διαμερισμάτων τα τελευταία χρόνια δημιουργεί στους ιδιοκτήτες ευκαιρίες εκμετάλλευσης των ακινήτων τους για τουριστικούς σκοπούς με μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους. Απόδειξη τούτου, οι υψηλές τιμές ενοικίασης των ακινήτων για τουριστικούς σκοπούς, αφού σε έρευνα στη δημοφιλή πλατφόρμα Airbnb, μπορεί κανείς να βρει πολυτελές διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων στον μόλο της Λεμεσού προς €1.188 το βράδυ, ή διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων στον Πρωταρά με θέα τη θάλασσα προς €862 το βράδυ.