Παραπολιτικά

Ο «διάβολος» που έγινε «άγγελος»

Σε μια τραμπάλα κάθεται ο Τραμπ το τελευταίο διάστημα. Μια πάνω, μια κάτω. Μια δίνει το πράσινο φως στον Ερντογάν να ξεκινήσει την εισβολή στη Συρία και μια τον απειλεί με καταστροφή της τουρκικής οικονομίας. Μια δηλώνει ότι αγαπά τους Κούρδους και μια δηλώνει ότι «δεν είναι άγγελοι». Τέρμα τα ανέκδοτα με τις ξανθιές. Ο ξανθός Πρόεδρος γράφει τη δική του ιστορία στον χώρο της ανεκδοτολογίας.

Αλλά το πιο ωραίο ανέκδοτο είναι η επιστολή που έστειλε ο «Τραμπάλας» (έτσι θα τον λέω τώρα) στον Ερντογάν, την ημέρα που ξεκινούσε η τουρκική εισβολή στη Συρία, με την οποία τον καλούσε να αρχίσει διαπραγματεύσεις με τον ηγέτη των Κούρδων και απειλούσε και πάλι να καταστρέψει την τουρκική οικονομία, αν προχωρούσε στην εισβολή. Το πιο εντυπωσιακό σημείο της επιστολής είναι εκεί που ο κατά φαντασίαν πλανητάρχης προειδοποιεί τον Τούρκο Πρόεδρο: Η Ιστορία «θα σε κοιτά για πάντα σαν τον διάβολο, αν δεν συμβούν καλά πράγματα. Μην είσαι σκληρός τύπος. Μην είσαι ανόητος». Ο σουλτάνος έριξε την επιστολή στα σκουπίδια και προχώρησε στην εισβολή.

Τι έγινε στη συνέχεια; Πήγαν ο Πενς και ο Πομπέο στην Τουρκία και έδωσαν στον Ερντογάν αυτά που επεδίωκε με την εισβολή στη Συρία, δηλαδή την αποχώρηση των Κούρδων μαχητών από τα σύνορα της Τουρκίας. Ο Ερντογάν απλώς συμφώνησε για ένα «διάλειμμα» στην εκροή αίματος από την «Πηγή Ειρήνης» για πέντε μέρες, ώστε να απομακρυνθούν οι Κούρδοι. Και ο «Τραμπάλας» έσπευσε ενθουσιασμένος να συγχαρεί τον Ερντογάν για τη συμφωνία και να ανακοινώσει ότι θα αποσύρει τις αμερικανικές κυρώσεις.

Ο ισλαμοφασίστας φονιάς και καταπιεστής των κουρδικών πληθυσμών (και μέσα στην ίδια την Τουρκία) δεν θα είναι πια «διάβολος» στα μάτια του Αμερικανού Προέδρου. Θα είναι... «άγγελος», αφού οι Κούρδοι... «δεν είναι άγγελοι»!

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ