Παραπολιτικά

Οι Αμερικανοί τούς έδωσαν αυτό που ήθελαν

Ένα σωρό ερωτηματικά έμειναν να αιωρούνται μετά τη συμφωνία των Αμερικανών με τον Ερντογάν.

Ενώ οι Αμερικανοί αρχικά έριξαν λευκή πετσέτα και έφυγαν από το γήπεδο, ξαφνικά επανήλθαν και προσπάθησαν να ξαναπαίξουν μπάλα. Αλλά τελικά τα έκαναν μπάχαλο.

Δικαίωσαν, ουσιαστικά, την εισβολή του Ερντογάν στη Συρία.

Έκαναν μια συμφωνία μαζί του, λογαριάζοντας χωρίς τον κύριο παίκτη, τη Συρία. Αποφάσισαν μόνοι τους ότι πρέπει να δημιουργηθεί ζώνη ασφαλείας μέσα σε μια ξένη χώρα, την οποία να ελέγχει ο τουρκικός στρατός.

Στον στρατιωτικό τομέα, ο Ερντογάν ελάχιστα πέτυχε με την εισβολή. Η συμφωνία Άσαντ - Κούρδων, με τη μεσολάβηση της Μόσχας, έφερε τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις στις στρατηγικές πόλεις Μανμπίτζ και Κομπανί, και τις άλλες μεγάλες πόλεις, με αποτέλεσμα να βαλτώσει η τουρκική επιχείρηση.

Και ήρθαν οι Αμερικανοί και έβγαλαν τον Ερντογάν από τη δύσκολη θέση, με τη συμφωνία για την αποχώρηση των κουρδικών δυνάμεων. «Πήραμε αυτό που θέλαμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τσαβούσογλου.

Η ηγεσία των κουρδικών δυνάμεων έχει συμφωνήσει σε αποχώρησή τους, αλλά δεν είναι σαφής η έκταση από την οποία θα αποχωρήσουν.

Δεν υπάρχει επίσης αντίδραση από πλευράς Άσαντ και Ρώσων, τουλάχιστον μέχρι την ώρα που γράφεται το κείμενο αυτό.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι Αμερικανοί, που εγκατέλειψαν τους Κούρδους συμμάχους τους, κατάφεραν, για δεύτερη φορά μέσα σε δέκα μέρες, να τους ξαναπουλήσουν...

ΜΠΟΞΕΡ