Υγεία

50 γιατροί στο μικροσκόπιο του ΟΑΥ για καταχρήσεις

Ο ΟΑΥ είναι πολύ κοντά στο να επιβάλει τις πρώτες ποινές σε παρόχους του ΓεΣΥ για καταχρήσεις του συστήματος - Οι ποινές περιλαμβάνουν από 30 χιλιάδες ευρώ χρηματικό πρόστιμο μέχρι και αποβολή από το σύστημα

Συνολικά πενήντα ύποπτες περιπτώσεις για καταχρήσεις από παρόχους του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ) διερευνά ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ). Σύμφωνα, μάλιστα, με τον Διευθυντή στον τομέα των Απαιτήσεων του ΟΑΥ, Κωνσταντίνο Παναγίδη, ο Οργανισμός είναι πολύ κοντά στο να επιβάλει τις πρώτες ποινές σε παρόχους που αποδεικνύεται ότι, όντως, προέβησαν σε καταχρήσεις. Την ίδια ώρα, οι οργανωμένοι ασθενείς ετοιμάζουν εκστρατεία ενημέρωσης, καθώς όπως έχει διαπιστωθεί, οι καταχρήσεις δεν γίνονται μόνο από γιατρούς, αλλά και από τους ίδιους τους δικαιούχους.

Οι καταχρήσεις

που εξετάζονται

Ο κ. Παναγίδης, κληθείς από τη «Σ» να αναφέρει παραδείγματα των καταχρήσεων που παρατηρούνται, εξήγησε ότι γίνεται κατάχρηση στις παραγγελίες εργαστηριακών εξετάσεων και σε ρυθμό, μάλιστα, που δεν θα έπρεπε να επαναλαμβάνονται. Η δεύτερη κατηγορία καταχρήσεων, πρόσθεσε, είναι τα παραπεμπτικά στους ειδικούς γιατρούς. Σύμφωνα με τον κ. Παναγίδη, υπάρχουν κάποιες αυξημένες παραπομπές σε συγκεκριμένες ειδικότητες τις οποίες παρακολουθεί ο ΟΑΥ, ξεκινώντας πρώτα από την ειδικότητα και βλέπουν εάν αφορούν συγκεκριμένους γιατρούς. Η τρίτη κατηγορία, συνέχισε, αφορά στις υπερπαραγγελίες ακτινοδιαγνωστικών εξετάσεων (όπως MRI και CT). Η τέταρτη κατηγορία, όπως σημείωσε ο κ. Παναγίδης, αφορά τους ειδικούς γιατρούς οι οποίοι φαίνεται να βάζουν επισκέψεις με μεγάλο ρυθμό, που σημαίνει ότι βλέπουν μεγάλο αριθμό ασθενών σε μεγάλο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η ποιότητα που προσφέρουν ή να προχωρούν σε κάποιες αυξημένες δραστηριότητες, όπως το να κάνουν περισσότερους υπέρηχους απ’ ό,τι χρειάζεται ο ασθενής. Περαιτέρω, σύμφωνα με τον κ. Παναγίδη, καταχρήσεις γίνονται και όσον αφορά τα φάρμακα, ωστόσο όπως εξήγησε το εν λόγω θέμα είναι λίγο πιο περίπλοκο και οι περιορισμοί που βάζει ο ΟΑΥ έχουν σχέση με την ειδικότητα.

Η διερεύνηση

και οι ποινές

Ερωτηθείς για το πόσες τέτοιες υποθέσεις εξετάζει ο ΟΑΥ, ο κ. Παναγίδης ανέφερε ότι αυτήν τη στιγμή είναι υπό διερεύνηση για καταχρήσεις πέραν των πενήντα ιατρών του ΓεΣΥ. Σε πρώτο στάδιο, πρόσθεσε, ο Οργανισμός κατακρατεί το ποσόν που αντιστοιχεί στις απαιτήσεις που είναι υπό διερεύνηση και παραχωρεί στους γιατρούς μόνο ένα μέρος του ποσού αυτού, μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διερεύνηση. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο ΟΑΥ διερευνά όλες τις απαιτήσεις που υπέβαλαν οι «ύποπτοι» πάροχοι και αν κρίνει ότι χρειάζεται επιπρόσθετα στοιχεία -για μία εξέταση για παράδειγμα- ζητά επιπλέον αποδεικτικά στοιχεία. Απ’ εκεί και έπειτα, πρόσθεσε, όπου διαπιστωθεί κατάχρηση ο νόμος προνοεί συγκεκριμένες ποινές, που μπορεί να επιβάλει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΥ, οι οποίες περιλαμβάνουν επιβολή προστίμου μέχρι και 30 χιλιάδες ευρώ για κάθε παράπτωμα ή ακόμα και αποβολή του παρόχου από το σύστημα. Ήδη, όπως είπε, ο ΟΑΥ είναι κοντά τώρα σε κάποιες περιπτώσεις να επιβάλει τις πρώτες ποινές.

Απειλές από ασθενείς

Περαιτέρω, ο κ. Παναγίδης σημείωσε ότι κατάχρηση γίνεται και από τους ασθενείς και τόνισε ότι ο κόσμος πρέπει να αφήσει τον γιατρό να κάνει σωστά τη δουλειά του. Ερωτηθείς για τα παράπονα που λαμβάνει ο Οργανισμός από τους παρόχους, είπε πως οι ασθενείς σε κάποιες περιπτώσεις επιβάλλουν στους γιατρούς να τους παρέχουν επιπλέον υπηρεσίες που δεν χρειάζονται, απειλώντας τους ότι αν δεν τους στείλουν για περαιτέρω εξετάσεις θα φύγουν από τη λίστα τους και θα γραφτούν σε άλλο προσωπικό ιατρό.

Εκστρατεία ενημέρωσης

Στο μεταξύ, με στόχο τον περιορισμό των πιο πάνω περιστατικών, οι οργανωμένοι ασθενείς προγραμματίζουν εκστρατεία ενημέρωσης για τις καταχρήσεις που παρουσιάζονται στο ΓεΣΥ και πώς να τεθεί περιορισμός. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων, Μάριο Κουλούμα, κατά τη συνάντηση που θα έχουν με τον ΟΑΥ στις 5 Νοεμβρίου 2019, θα θέσουν το θέμα επί τάπητος. Όπως τόνισε ο κ. Κουλούμας «γίνεται κατάχρηση και από τις δύο πλευρές και για να σταματήσει πρέπει να στοχεύσουμε σε δύο κατευθύνσεις: πρώτον στο να τεθούν περιορισμοί με πρωτόκολλα και κατευθυντήριες οδηγίες από τον ΟΑΥ προς τους παρόχους και δεύτερον να δούμε πώς θα ξεκινήσουμε μια εκστρατεία ενημέρωσης για να καταλάβει ο κόσμος ότι το ΓεΣΥ είναι δικό μας και πρέπει να το περιφρουρήσουμε». Όπως πρόσθεσε, οι γιατροί πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ενώ και ο ΟΑΥ από την πλευρά του έχει υποχρέωση να εφαρμόσει πρωτόκολλα και να ενισχύσει το τμήμα ελέγχου των απαιτήσεων, έτσι ώστε οι καταχρήσεις να εντοπίζονται άμεσα και όπου συμβαίνει αυτό να παρεμβαίνει δραστικά. «Δεν πρέπει να δεχθούμε ούτε μύγα στο σπαθί μας σε αυτό το ζήτημα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Απ’ εκεί και πέρα το δικό μας κομμάτι εμείς το αναλαμβάνουμε. Πρέπει να αρχίσουμε να κτίζουμε μία σωστή κουλτούρα υγείας. Δεν σημαίνει ότι επειδή πληρώνουμε εισφορές πρέπει να υποβάλλουμε τον εαυτό μας σε αχρείαστες εξετάσεις», πρόσθεσε. Περαιτέρω, τόνισε πως οι ασθενείς πρέπει να καταλάβουν ότι ο προσωπικός ιατρός είναι ο σύμβουλος της υγείας μας που θα προσπαθεί σε πρωτοβάθμιο επίπεδο να εντοπίζει τα προβλήματα της υγείας μας και μόνο όταν αποφασίσει ότι χρειαζόμαστε περαιτέρω εξετάσεις να μας τις συστήνει. «Πρέπει να τον εμπιστευτούμε και να κτίσουμε μία σωστή συνεργασία μαζί του. Πρέπει, επίσης, να καταλάβουμε ότι οποιαδήποτε κατάχρηση έχει επιπτώσεις τόσο στον εαυτό μας όσο και στους συμπολίτες μας. Είναι προς όφελος όλων μας να εξοικονομούμε πόρους. Πρέπει να δράσουμε ως κοινωνία με συναίσθηση της ευθύνης μας και να κατανοήσουμε ότι το ΓεΣΥ δεν είναι ούτε μπακάλικο ούτε εστιατόριο α λα καρτ για να παραγγέλλουμε ό,τι θέλουμε», δήλωσε. Σύμφωνα με τον κ. Κουλούμα, η εκστρατεία ενημέρωσης θα αφορά τους δικαιούχους και ευελπιστούν ότι ο ΟΑΥ θα τους στηρίξει σε αυτήν την προσπάθεια. Η εκστρατεία ενημέρωσης, όπως είπε καταληκτικά, θα γίνει από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, με φυλλάδια που θα πάνε στο κάθε σπίτι, με σποτάκια ραδιοφωνικά, τηλεοπτικά και ηλεκτρονικά και μέσω διαλέξεων και ενημερωτικών εκδηλώσεων, «ώστε να περάσει το μήνυμα στον κόσμο πως όταν κάνουμε κατάχρηση στερούμε το δικαίωμα κάποιου άλλου στην υγεία».