Πολιτισμός

«Δώρος Λοΐζου, οι δολοφόνοι κυκλοφορούν ελεύθεροι»

Βιβλίο από τον δημοσιογράφο Κώστα Βενιζέλο για ένα ανεξιχνίαστο πολιτικό έγκλημα

Η δολοφονία του Δώρου Λοΐζου, στις 30 Αυγούστου 1974, παραμένει ένα ανεξιχνίαστο πολιτικό έγκλημα. Με τους Τούρκους να προελαύνουν και τους πραξικοπηματίες να κυκλοφορούν ανενόχλητα και να συνεχίζουν το σενάριο της πλήρους καταστροφής της Κύπρου, η δολοφονία διαπράχθηκε στο κέντρο της Λευκωσίας και έκτοτε είναι μια ανοικτή πληγή. Στο μοιραίο αυτοκίνητο επέβαιναν ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, ο Δώρος Λοΐζου και η σύζυγός του Βαρβάρα. Οι δολοφόνοι γνωστοί, δεν πήραν τις παραμικρές προφυλάξεις.

Το βιβλίο «Δώρος Λοΐζου - Οι δολοφόνοι κυκλοφορούν ελεύθεροι», του δημοσιογράφου Κώστα Βενιζέλου, των εκδόσεων Hippasus, που κυκλοφόρησε αυτές τις ημέρες, επιχειρεί να ρίξει φως στο πολιτικό έγκλημα:

- Τι είπαν αυτόπτες μάρτυρες

- Τι έπραξε η Αστυνομία

- Γιατί δόθηκε άλλοθι στον κυριότερο ύποπτο

- Ποια ήταν η δεύτερη ενέδρα

- Ποιο το πόρισμα του θανατικού ανακριτή

- Τι κρύβεται πίσω από έναν περίεργο θάνατο μερικά χρόνια μετά και πώς μπορεί να συνδέεται με τη δολοφονία του Δώρου.

Επίσης το βιβλίο φέρνει στο φως άγνωστα στοιχεία για τον άνθρωπο Δώρο Λοΐζου, τον διανοούμενο, τον πολιτικό ακτιβιστή, τον ρομαντικό νέο. Δημοσιεύονται επίσης προσωπικά σημειώματα του Δώρου Λοΐζου τις ημέρες του πραξικοπήματος.

Το βιβλίο «Δώρος Λοΐζου - Οι δολοφόνοι κυκλοφορούν ελεύθεροι» συνιστά μια έρευνα -η πρώτη μεγάλη για τον Δώρο Λοΐζου- η οποία στηρίχθηκε σε πρωτογενές υλικό, σε προσωπικές συνεντεύξεις και αρχεία ξένων χωρών (Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ΣΙΑ).

Οι πρώτες παρουσιάσεις του βιβλίου

Λευκωσία: Πέμπτη, 31η Οκτωβρίου 2019, στις 7.00 μ.μ., στη Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία. Θα μιλήσουν οι Δώρος Λυμπουρής, αδελφότεκνος Δώρου Λοΐζου, Μάριος Ευρυβιάδης, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος, Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, Πρόεδρος Τμήματος Νομικής Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Συντονιστής: Γιάννης Αντωνίου, δημοσιογράφος.

Λεμεσός: Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2019, στις 7.00 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου. Θα μιλήσουν, Έλενα Λυμπουρή, αδελφότεκνη Δώρου Λοΐζου, Πέτρος Παπαπολυβίου, Ιστορικός, Αναπληρωτής Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Κύπρου. Συντονιστής: Νίκος Τόκας, δημοσιογράφος.

Kαι στις δύο παρουσιάσεις του βιβλίου θα ακουστούν δυο τραγούδια από τον Άκη Γεωργίου.

O συγγραφέας

Ο Κώστας Βενιζέλος γεννήθηκε στη Λεμεσό τον Απρίλιο του 1962, αποφοίτησε από το Λανίτειο Λύκειο και σπούδασε δημοσιογραφία στο Βουκουρέστι. Είναι διδάκτορας στην Επικοινωνία.

Εργάσθηκε ως δημοσιογράφος διαδοχικά στις εφημερίδες «Ανεξάρτητος», «Κήρυκας», «Σημερινή», περιοδικό «Επτά» και στον «Φιλελεύθερο». Διετέλεσε αρχισυντάκτης στον «Φιλελεύθερο» μέχρι το 2017 και σήμερα είναι αρθρογράφος στην ίδια εφημερίδα. Διδάσκει δημοσιογραφία στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Έχει συγγραφικό έργο, με πολλές συμμετοχές σε συλλογικούς τόμους για θέματα που αφορούν το Κυπριακό και την πολιτική ιστορία της Κύπρου.

Άλλα βιβλία του: Κ. Βενιζέλος, Μ. Ιγνατίου: Τα μυστικά αρχεία του Κίσινγκερ, η απόφαση για τη διχοτόμηση, Αθήνα, Λιβάνης, 2002.

Κ. Βενιζέλος, Μ. Ιγνατίου και Ν. Μελέτης: Σχέδιο Ανάν το μυστικό παζάρι, οι 129 ημέρες που συγκλόνισαν τον Ελληνισμό, Αθήνα, Λιβάνης, 2005.