Συνεντεύξεις

«Παραιτούμαι αν παρανόμησα για τα διαβατήρια»

Πρόεδρος Αναστασιάδης: Προκαλώ να γίνει έρευνα σ’ εμένα και στο πρώην δικηγορικό μου γραφείο

«Ας εξετάσουν τις υπηκοότητες που δόθηκαν κατόπιν αιτήσεων του πρώην δικηγορικού μου γραφείου. Αν υπάρξει οποιαδήποτε περίπτωση, το επαναλαμβάνω, το υπογραμμίζω, που θα διαφανεί ότι είτε το πρώην δικηγορικό μου γραφείο είτε εγώ για ιδιοτελούς σκοπούς, έχω προβεί στην οποιαδήποτε έκνομη ενέργεια εύνοιας προς οποιοδήποτε, θα υποβάλω την επομένη την παραίτησή μου», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του στην τηλεόραση του «Σίγμα» που αφορά στην εσωτερική διακυβέρνηση και δημοσιεύεται σήμερα αποκλειστικά στην εφημερίδα «Σημερινή».

Ερωτηθείς για τα περί ανασχηματισμού της Κυβέρνησης, ο Νίκος Αναστασιάδης απάντησε ότι πριν από το τέλος του χρόνου θα γνωστοποιήσει τις αποφάσεις του.

Για το Γενικό Σχέδιο Υγείας και σε ερώτηση εάν είναι διατεθειμένος να αγγίξει ακόμη και τη φιλοσοφία του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παραδέχθηκε ότι υπάρχουν κενά στο ΓεΣΥ εφόσον βρίσκεται στα αρχικά στάδια της εφαρμογής του, εντούτοις τόνισε πως «εάν κατά τη δοκιμασία διαπιστωθεί ότι δεν μπορεί να αποδώσει, αυτά που ο λαός αναμένει ή και αυτά που η πολιτική ηγεσία θέλει, θα πρέπει να τολμήσουμε να κάνουμε αλλαγές».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, σχολιάζοντας τις σχέσεις του με τους υπόλοιπους θεσμούς, καθότι υπήρξαν περίοδοι κρίσεων, όπως με τον Γενικό Εισαγγελέα και με τον Γενικό Ελεγκτή, είπε «υπήρξε μία διαφωνία, μία παρεξήγηση χωρίς προηγούμενο με τον Γενικό Εισαγγελέα εξαιτίας του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα. Δεν θέλω να μπω στη λεπτομέρεια, αποτελεί παρελθόν που θέλω να διαγράψω, διότι ελέχθησαν και πράγματα τα οποία θα μπορούσε εάν κάποιος θυμάται μόνο τις στιγμές της πικρίας -κάτι που δεν με διακρίνει και είναι καλά γνωστό- να τα διαιωνίζει. Με τον Γενικό Ελεγκτή είναι άριστες οι σχέσεις και ουδέποτε είχαμε την οποιαδήποτε διαφορά».

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

To μοναδικό χαρτί που έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όταν θέλει να φρεσκάρει την εικόνα της διακυβέρνησής του είναι ο ανασχηματισμός. Αυτό το χαρτί, γράφεται και λέγεται ότι δυσκολεύεστε να το χρησιμοποιήσετε. Είστε εκ των προέδρων που δεν διαφοροποίησαν πολύ την ενδεκάδα τους κατά τη διάρκεια των 7 χρόνων. Αυτό γιατί θεωρείτε ότι έχουν εξαιρετικές επιδόσεις οι υφιστάμενοι υπουργοί;

Κοιτάξτε, δεν θέλω να χρησιμοποιήσω ποδοσφαιρικούς όρους, για να πω ότι μια ομάδα που παίρνει το πρωτάθλημα ενόσω οι παίχτες συνεχίζουν να είναι οι ίδιοι και αποδοτικοί, πρέπει να τους αλλάξεις απλώς για να τους αλλάξεις… Είναι ένα δικαίωμα που υπάρχει και όταν και εφόσον κριθεί ότι είναι αναγκαίος ένας ανασχηματισμός, θα γίνει.

Θα συνδυαστεί με τη φυγή του Υπουργού Οικονομικών, θα είναι σε ευρεία κλίμακα; Έχουν ωριμάσει αυτές οι σκέψεις στο μυαλό σας;

Προβληματίζομαι και εν καιρώ θα γνωστοποιήσω τις θέσεις μου.

Πριν από το τέλος του χρόνου ή μετά;

Ενδεχόμενα πριν από το τέλος του χρόνου.

Ταυτόχρονα αυτός ο ανασχηματισμός θα έχει αντανακλάσεις και στο κυβερνών κόμμα; Θα εκμεταλλευτείτε ίσως στελέχη του κόμματος και άρα αυτό θα δώσει και μιαν ανανέωση και στην παράταξη του Δημοκρατικού Συναγερμού;

Τίποτα δεν αποκλείω. Δεν παύει ο Δημοκρατικός Συναγερμός να είναι η παράταξή μου, της οποίας ηγήθηκα 17 χρόνια. Από τα ιδρυτικά μέλη, από τους πρώτους βουλευτές. Συνεπώς δεν μπορώ να το παραγνωρίσω, αλλά δεν σημαίνει ότι θα είναι κομματική κυβέρνηση. Με την έννοια, δηλαδή, απόλυτη συνεργασία με τον ΔΗΣΥ, αλλά επιβάλλεται και η συνεργασία με τις υπόλοιπες δυνάμεις, προκειμένου να επιτύχεις να επιφέρεις μεταρρυθμίσεις, να δώσεις ό,τι το καλύτερο. Από την ώρα που εκλέγεσαι, παύεις πλέον να είσαι κομματικός υπηρέτης και γίνεσαι υπηρέτης του συνόλου. Νομίζω από την όλη στάση, τις πολιτικές που ακολουθήσαμε, δεν δείξαμε ότι είχαμε ιδεολογικές αγκυλώσεις.

Δεν δέχεστε τους χαρακτηρισμούς του κομματικού κράτους; Η αντιπολίτευση ξέρετε…

Ποια αντιπολίτευση; Σε ποιους αναφέρεστε;

Στο ΑΚΕΛ…

Απολύτως δεν δέχομαι. Ούτε πρόκειται για κομματικό κράτος. Ούτε στις προαγωγές παρατηρούνται ανάλογα φαινόμενα που παρατηρούνταν την πενταετία που κυβερνούσε το ΑΚΕΛ. Ούτε και στις προσλήψεις λαμβάνεται υπόψη η κομματική ταυτότητα. Μικροπαραβιάσεις του κανόνα σίγουρα υπάρχουν. Ουδείς αλάθητος, για να είμαστε δίκαιοι. Αλλά το κομματικό κράτος όπως ίσχυε επί ημερών άλλων, και εννοώ της διακυβέρνησης του ΑΚΕΛ και προγενέστερα λόγω συνηθειών, δεν παρατηρείται πλέον.

Γενικό Σχέδιο Υγείας. Πήρε τον δρόμο του. Μπορούμε τώρα που εφαρμόζεται να το κρίνουμε; Τι βαθμό του βάζετε, με τα κενά του, τα προβλήματά του, τα οποία όμως νιώθουν στο πετσί τους οι πολίτες, με τις ουρές στα νοσοκομεία;

Μιλούμε για μία επανάσταση. Κάτι το οποίο έλειπε και ήμασταν η μοναδική χώρα που δεν είχε. Είχε ψηφιστεί ο νόμος το 2001, ενώ από το 1985 συζητείτο, γίνονταν μελέτες, δεν ξέρω πόσες εκατοντάδες χιλιάδες έχουν δαπανηθεί, εάν δεν υπερβαίνουν και τα εκατομμύρια, από τότε που συστήσαμε τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας και πληρώνονταν ένα σωρό υπάλληλοι. Ουδείς τόλμησε να φέρει το θέμα και να αποφασίσει ότι επιτέλους κάποιαν ώρα πρέπει να κάνουμε την επανάσταση, να διαπιστώσουμε τα κενά ή τα λάθη και να τα διορθώσουμε. Είμαστε στο πρώτο στάδιο. Χωρίς αμφιβολία, υπάρχουν κενά. Υπάρχουν στρεβλώσεις και υπάρχει ανάγκη να γίνουν διορθώσεις, διότι αν δεν γίνουν, θα δημιουργηθεί μια τέτοια χαώδης κατάσταση, οικονομική από τη μία αλλά και από την άλλη παρακολουθώντας το τι γίνεται στα νοσοκομεία, η οποία θα είναι εκτός ελέγχου.

Είστε διατεθειμένος να αγγίξετε ακόμη και τη φιλοσοφία του;

Εκεί και όπου απαιτείται. Η φιλοσοφία τι σημαίνει; Να δώσουμε το δικαίωμα στον κάθε ασθενή να τυγχάνει ιατρικής περίθαλψης με βάση τις συνεισφορές του και με δαπάνες του κράτους. Μία είναι η φιλοσοφία! Να έχει ο καθένας το δικαίωμα, είτε φτωχός είτε πλούσιος, να τυγχάνει ποιοτικής υπηρεσίας, ποιοτικών υπηρεσιών υγείας. Όχι άλλοι να είναι στα κυβερνητικά νοσοκομεία και άλλοι να είναι σε ιδιωτικές κλινικές πολυτελείας κ.λπ. Η δική μου άποψη ήταν, όπως καλά γνωρίζετε, το πολυασφαλιστικό. Δεν έγινε αποδεκτό. Κάλεσα δυο φορές τους πολιτικούς ηγέτες, κάναμε σύσκεψη και επέμεναν ότι έπρεπε να ψηφιστεί το μονοασφαλιστικό. Ψηφίστηκε. Η υποχρέωσή μου είναι να υλοποιήσω αυτό το Σχέδιο, το οποίο ανεξαρτήτως της αντίθετης άποψης που μπορεί να είχα, θα πρέπει να δοκιμαστεί. Εάν κατά τη δοκιμασία διαπιστωθεί ότι δεν μπορεί να αποδώσει, αυτά που ο λαός αναμένει ή και αυτά που η πολιτική ηγεσία θέλει, θα πρέπει να τολμήσουμε να κάνουμε αλλαγές. Αλλά είναι πάρα πολύ πρόωρο για να μιλούμε για τέτοιες αλλαγές.

Επεμβάσεις όμως θα κάνετε άμεσα για τα προβλήματα που παρατηρούνται;

Απαιτείται και ιδιαίτερα όσον αφορά τα νοσοκομεία. Πρέπει να κατανοήσουν κάτι οι συντεχνίες και το έχω πει ξεκάθαρα σε έναν ηγέτη συντεχνίας κυβερνητικών γιατρών: «Ανησυχείτε ότι τάχατες θα ιδιωτικοποιηθούν τα κυβερνητικά νοσοκομεία, κάτι που δεν είναι στην πρόθεση της Κυβέρνησης με τίποτα. Με τον τρόπο που συμπεριφέρεστε, με το να αναδεικνύετε καθημερινά προβλήματα που δεν υπάρχουν, γιατί πρέπει να κάνετε αντιπολίτευση στην Κυβέρνηση, οι ίδιοι θα οδηγήσετε τα πράγματα στο να διαθέτουμε νοσοκομειακά κενά γιατρών ή νοσηλευτών». Θα πρέπει να σοβαρευτούμε όλοι σε αυτόν τον τόπο. Δεν είναι ούτε ο λαϊκισμός που δίδει απαντήσεις στα προβλήματα, ούτε οι αγκυλώσεις και οι εμμονές. Υπάρχουν τρωτά και ήδη έχουν διαπιστωθεί.

Η Κυβέρνηση επικαλείται την καλή πορεία της οικονομίας. Τους δείκτες, την κάθετη πτώση της ανεργίας, τις επενδυτικές βαθμίδες. Θα σας έλεγε, όμως, κάποιος ότι αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος. Ιδιαίτερα είναι έντονη η κριτική στην κοινή γνώμη ότι στην ουσία ευνοήσατε τη Λεμεσό και τη βιομηχανία των πύργων. Αυτή η βιομηχανία δεν έφερε ποτέ χρήμα στην πραγματική οικονομία του τόπου, αλλά ανακυκλώθηκε σε μία στενή ομάδα ατόμων.

Εάν ήταν ισχυρισμός της Κυβέρνησης ότι οι οικονομικοί δείκτες ή γενικότερα η βιώσιμη ανάπτυξη είναι σε καλά επίπεδα, θα είχαν απόλυτο δίκαιο. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαπιστώνει αυτά που ισχυρίζεται η Κυβέρνηση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαπιστώνει τα ίδια. Η Παγκόσμια Τράπεζα διαπιστώνει τα ίδια. Οι Οίκοι αξιολόγησης διαπιστώνουν τα ίδια. Όλοι αυτοί είναι άραγε φιλοκυβερνητικοί ή διαπιστώνουν πραγματικότητες;

Είπατε για τους πύργους. Είναι οι πύργοι που δίδουν την ανάπτυξη; Είναι μόνον η Λεμεσός που διαθέτει πύργους; Απ’ ό,τι πληροφορούμαι, στη Λάρνακα υπάρχουν 20 αιτήσεις για ανέγερση ψηλών κτηρίων. Δώσαμε κίνητρα για να υπάρξει μία κίνηση. Ακούω για τα χρυσά διαβατήρια. Αυτά και αν είναι ανιστόρητα. Να προσπαθείς με κάθε τρόπο να διασφαλίσεις επιχειρήματα προκειμένου να πλήξεις είτε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είτε τον οποιοδήποτε.

Θεωρείτε άδικη την κριτική που ασκείται στο πρόγραμμα πολιτογραφήσεων;

Υπήρξαν αδυναμίες. Εξαγγέλθηκε ένα πρόγραμμα, δεν υπολογίσθηκαν πολλοί αρνητικοί παράγοντες από πλευράς μας και κάποια στιγμή διαπιστώσαμε ότι όντως υπάρχει πρόβλημα. Τολμήσαμε τελικά και διαφοροποιήσαμε τις διαδικασίες. Αποκλείσαμε μία σημαντική κατηγορία υπηκόων άλλων χωρών, που η επένδυση και μόνο πλέον δεν είναι αρκετή για να τους δώσει το δικαίωμα. Δεν είναι μόνο η Κύπρος που έχει ανάλογο πρόγραμμα. Η Ελλάδα ετοιμάζεται να εισαγάγει το ίδιο σύστημα. Η Μάλτα, το Λουξεμβούργο, η Αυστρία, η Ισπανία. Σωρεία χωρών.

Είναι όμως και χώρες που τερμάτισαν το πρόγραμμα, εξ απαίτησης των Βρυξελλών…

Όχι, δεν υπάρχει θέμα απαίτησης από τις Βρυξέλλες για τερματισμό. Απλώς γίνονται κάποιες παρατηρήσεις διότι είναι εθνικό θέμα η απόδοση της υπηκοότητας. Πλην, όμως, επισημάνσεις γίνονται και, εν πάση περιπτώσει, οφείλω να ομολογήσω ότι σε κάποιες από τις επισημάνσεις αντέδρασα κατά τρόπον που ήταν ατυχής. Όταν είχα πει στοχοποιήθηκε η Κύπρος, πέραν του ότι γίνεται από κάποιους ανταγωνιστικά, αλλά όχι και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μετά τη διαπίστωση ότι υπήρχαν τρωτά, προχωρήσαμε με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, με συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία το καθιστούν πλέον ένα πραγματικά πρόγραμμα επενδυτικό και όχι ευκαιριακό.

Αδίκως, όμως, λέτε γίνεται όλη αυτή η κριτική;

Κριτική η οποία προέκυψε στα πρώτα στάδια της εφαρμογής δεν θεωρώ ότι ήταν άδικη. Εάν όμως μιλούμε για τώρα, μετά την υιοθέτηση των νέων μέτρων, έχω την εντύπωση ότι είναι απόλυτα άδικη.

Λέτε ότι ήταν ένα πρόγραμμα που δεν είχε ποτέ το στοιχείο του δόλου. Ότι εφαρμόστηκε ένα πρόγραμμα το οποίο είχε αδυναμίες, αλλά δεν ήταν εσκεμμένες οι αδυναμίες για να ξεγελαστεί το σύστημα. Γιατί ακριβώς ανάποδα είναι το αφήγημα των επικριτών σας.

Τα αφηγήματα είναι πολλά. Το θέμα ήταν ότι αντιγράψαμε συστήματα που ίσχυαν και σε άλλες χώρες, παραγνωρίζοντας τις αδυναμίες. Εν συνεχεία διαπιστώθηκε ότι όντως υπήρξαν αδυναμίες. Μιλούμε για τους υπηκόους από την Καμπότζη. Ήταν λάθος.

Στο δημοσίευμα των Ρόιτερ θα απαντήσετε;

Απαντήσαμε ήδη με τα συγκεκριμένα μέτρα που έχουμε πάρει. Δεν γινόντουσαν πραγματικοί έλεγχοι για να διαπιστωθούν όσα έπρεπε και με τα σημερινά μέτρα που έχουν πάρει θα διαπιστώνονταν. Έχουν ανατεθεί σε τρεις διεθνούς κύρους μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, οι οποίες ειδικεύονται στον έλεγχο των προϋποθέσεων για να αποδοθεί υπηκοότητα ή όχι ή και ιδιαίτερα των όρων εάν πληρούνται ή εάν πρέπει να αποκλείονται των όσων είναι συνδεδεμένα πρόσωπα με αξιωματούχους κυβερνήσεων ή με όσους έχουν υποστεί κυρώσεις και ούτω καθεξής. Αυτά πλέον οριστικά τερματίζονται. Παλαιότερα μην ξεχνάτε, με το καθεστώς στο offshore των υπεράκτιων εταιρειών, θεωρηθήκαμε ως χώρα ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και ακόμα υπάρχουν υποθέσεις που αποκαλύπτονται ότι η Κύπρος υπήρξε χώρα ξεπλύματος, υποθέσεις για την Αμερική και υποθέσεις για αλλού. Σήμερα όλα αυτά έχουν όχι απλώς αντιμετωπιστεί, έχουν φτάσει στο άλλο άκρο. Υπάρχουν και διαμαρτυρίες από συγκεκριμένες χώρες ότι έχουν το αίσθημα της δίωξης των υπηκόων. Η αυστηρότητα των μέτρων που έλαβε η Κεντρική Τράπεζα είναι τέτοια, που πλέον για να ανοίξει ένας ξένος επενδυτής λογαριασμό στην Κύπρο είναι σχεδόν αποτρεπτικό. Αλλά επιμένουμε στην αυστηρότητα για να τερματιστεί αυτή η κακή φήμη που έφερε η χώρα μας.

Σας ενοχλεί που η κριτική αγγίζει και λίγο τα όρια του προσωπικού με δεδομένο βεβαίως το προηγούμενό σας επάγγελμα;

Δόθηκαν από την Κυπριακή Δημοκρατία περίπου 5 χιλιάδες υπηκοότητες. Το πρώην δικηγορικό μου γραφείο στο σύνολο υπέβαλε 42 αιτήσεις. Εγώ προκαλώ τον οποιοδήποτε εάν διαπιστώσει από τις αιτήσεις που υπέβαλε το πρώην δικηγορικό μου γραφείο, που δεν έχω καμία σχέση από τότε που εξελέγην, που δεν είχα καμία σχέση εάν θέλετε από τότε που εκλέγηκα πρόεδρος του κόμματος, το 1997. Όλοι γνωρίζουν ότι ήμουν κάθε μέρα στη Λευκωσία. Δεν ασκούσα το δικηγορικό επάγγελμα. Όμως είχα σχέση, ήμουν ο κύριος μέτοχος. Επανέρχομαι όμως στην εξέταση. Ας εξετάσουν τις υπηκοότητες που δόθηκαν κατόπιν αιτήσεων του πρώην δικηγορικού μου γραφείου. Αν υπάρξει οποιαδήποτε περίπτωση, το επαναλαμβάνω, το υπογραμμίζω, που θα διαφανεί ότι υπήρξε εύνοια, θα υποβάλω την επομένη την παραίτησή μου. Επιτέλους κάποια στιγμή θα πρέπει να σεβόμαστε. Υπάρχουν κατά εκατοντάδες δικηγορικά γραφεία που υπέβαλαν και υποβάλλουν αιτήσεις, ανέγγιχτοι. Ευθύνεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας γιατί έπρεπε να μην ήταν ανεπάγγελτος, θα έπρεπε να ασκεί επάγγελμα ή να μην ασκούσε επάγγελμα σημαίνει ότι ενέχεται ή εμπλέκεται ή διαπλέκεται; Αυτά είναι αδιανόητα πράγματα. Εάν διαφανεί ποτέ ότι είτε το πρώην δικηγορικό μου γραφείο είτε εγώ για ιδιοτελούς σκοπούς, έχω προβεί στην οποιαδήποτε έκνομη ενέργεια εύνοιας προς οποιοδήποτε, τότε δεν έχω επιλογή παρά να πάω στο σπίτι μου, και δεν δέχομαι και γι’ αυτό δεν ανησύχησα ποτέ, να γίνονται έρευνες, να γίνονται έλεγχοι.

Η καθημερινότητα των πολιτών σάς προβληματίζει; Καθημερινότητα σημαίνει κυκλοφοριακό, δημόσιες συγκοινωνίες, ασφάλεια…

Βεβαίως, γι’ αυτό και λαμβάνουμε συνεχώς μέτρα, γι’ αυτό και προσπαθούμε με κάθε τρόπο να δούμε πώς αντιμετωπίζονται. Δεν είναι και εύκολα τα προβλήματα. Οι πολεοδομικοί σχεδιασμοί έγιναν. Στο εσωτερικό των πόλεων, ο βασικός οδικός ιστός των πόλεων είναι δομημένος. Λύσεις υπάρχουν. Είναι όμως συμφέρουσες; Τραμ π.χ. θα μπορούσε να δοθεί ως απάντηση. Είναι συμφέρον ή θα είναι μια μαύρη τρύπα, την οποία θα πληρώνει ο φορολογούμενος πολίτης; Αυτό που επιδιώκουμε είναι, με τις νέες συμβάσεις οδικών δημόσιων μεταφορών να είναι τέτοιοι οι όροι και οι προϋποθέσεις, που θα είναι αξιόπιστες και να μπορούν να υπηρετούν τον πολίτη. Σκεφτόμαστε και άλλα μέτρα, τα οποία να αποτρέπουν να γίνουν χώροι στάθμευσης εκτός του κέντρου των πόλεων, που να μπορούν εφόσον υπάρχουν οι δημόσιες συγκοινωνίες καλά οργανωμένες, να εξυπηρετούν τους πολίτες. Είναι ένας τρόπος. Δεν υπάρχουν, δυστυχώς, εύκολες απαντήσεις σε προβλήματα που είναι αποτέλεσμα πολεοδομικών σχεδιασμών του παρελθόντος.

Οι σχέσεις σας με τους υπόλοιπους θεσμούς ποιες είναι; Υπήρξαν περίοδοι κρίσεων. Με τον Γενικό Εισαγγελέα, με τον Γενικό Ελεγκτή... Αυτά ως πληγές επουλώθηκαν ή εξακολουθούν να είναι ανοικτές;

Για εμένα δεν υπήρξαν ούτε ως πληγές. Υπήρξε μία διαφωνία, μία παρεξήγηση χωρίς προηγούμενο με τον Γενικό Εισαγγελέα εξαιτίας του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, ούτε πρόθεσή μου ήταν η εμπλοκή μου στις σχέσεις τους, ούτε και ενεπλάκην ποτέ, δεν θέλω να μπω στη λεπτομέρεια, αποτελεί παρελθόν που θέλω να διαγράψω, διότι ελέχθησαν και πράγματα τα οποία θα μπορούσε εάν κάποιος θυμάται μόνο τις στιγμές της πικρίας -κάτι που δεν με διακρίνει και είναι καλά γνωστό- να τα διαιωνίζει.

Με τον Γενικό Ελεγκτή είναι άριστες οι σχέσεις και ουδέποτε είχαμε την οποιαδήποτε διαφορά. Αυτό που του επέστησα πολλές φορές την προσοχή είναι ότι «είσαι άριστος και να παραμείνεις άριστος. Προσηλωμένος όμως εις τον έλεγχο και να μη στοχοποιείς πρόσωπα ή μην έχεις εμμονές ή μην εκφράζεσαι κατά τρόπον που μπορεί να είναι προσβλητικός προς άλλους θεσμούς ή γενικότερα». Νομίζω όμως ότι κάνει μιαν αξιόλογη δουλειά.

Τι θα θέλατε να πείτε στον κόσμο ως μήνυμα;

Ότι με επιμονή και υπομονή μπορεί να ξεπεραστούν και όσα των προβλημάτων απομένουν προς ρύθμιση. Όσον αφορά το κυπριακό πρόβλημα, να γνωρίζουν ότι και αποφασισμένος για λύση είμαι και την πολιτική βούληση διαθέτω προ της εξαντλήσεως της θητείας μου να δώσω μία λύση σε αυτό το χρόνιο πρόβλημα.