Κόστος Ζωής

Φθηνότερο φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης

Η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης που ισχύει σήμερα, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, είναι μειωμένη κατά 126 ευρώ ανά χίλια λίτρα

Σημαντικές μειώσεις στις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης παρατηρούνται φέτος, σε σύγκριση με πέρσι, σύμφωνα με τα στοιχεία που εξασφάλισε η «Σ» από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Καταναλωτών. Υπολογίζεται, μάλιστα, ότι στις επόμενες δύο εβδομάδες θα επέλθει περαιτέρω μείωση στις τιμές, γι’ αυτό και ο Σύνδεσμος καλεί τους καταναλωτές που δεν επείγονται να γεμίσουν τα ντεπόζιτά τους, να κάνουν λίγη υπομονή.

Οι τιμές πέρσι και φέτος

Τα στοιχεία δείχνουν ότι στις 22 Οκτωβρίου φέτος η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης (μετά φόρων) ανερχόταν στα 847 ευρώ ανά χίλια λίτρα, σημειώνοντας αισθητή μείωση σε σύγκριση με πέρσι την ίδια μέρα, που ήταν στα 973 ευρώ ανά χίλια λίτρα. Γενικότερα, οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης σε σύγκριση με πέρσι, παρουσιάζουν μείωση σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Συγκεκριμένα, τους οκτώ μήνες από τους δέκα πρώτους μήνες τους έτους, οι τιμές φέτος είναι μειωμένες σε σχέση με τις αντίστοιχες περσινές. Ουσιαστικά μόνο οι μήνες Μάρτιος και Απρίλιος παρουσίασαν αύξηση στις τιμές φέτος σε σχέση με πέρσι. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι τον φετινό Ιανουάριο η μέση τιμή ανερχόταν στα 786 ευρώ, ενώ πέρσι ήταν στα 825 ευρώ, τον Φεβρουάριο η τιμή φέτος ήταν στα 783 ευρώ και η αντίστοιχη περσινή στα 839 ευρώ, τον φετινό Μάρτιο ήταν στα 826 ευρώ, ενώ πέρσι ήταν στα 819 ευρώ και τον Απρίλιο φέτος ήταν επίσης στα 826 ευρώ, ενώ πέρσι ήταν στα 821 ευρώ. Από τον Μάιο και μετά οι τιμές συγκριτικά με πέρσι ήταν αισθητά μειωμένες. Συγκεκριμένα, φέτος στις αρχές Μαΐου η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ανερχόταν στα 845 ευρώ ανά χίλια λίτρα, ενώ πέρσι την αντίστοιχη περίοδο ανερχόταν στα 874 ευρώ. Τον Ιούνιο φέτος η τιμή ανερχόταν στα 854 ευρώ και πέρσι στα 881 ευρώ, τον φετινό Ιούλιο στα 853 ευρώ και πέρσι στα 916 ευρώ, τον Αύγουστο φέτος ήταν επίσης στα 853 ευρώ και πέρσι στα 912, όπως και τον φετινό Σεπτέμβριο που ήταν στα 853 ευρώ, ενώ πέρσι την αντίστοιχη περίοδο ανερχόταν στα 913 ευρώ.

«Πληρώνουμε σε

τιμές Απριλίου»

Κληθείς να σχολιάσει τις μειώσεις που παρατηρούνται φέτος στις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης, ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης, ανέφερε στη «Σ» πως ναι μεν οι τιμές μειώθηκαν σε σύγκριση με πέρσι, ωστόσο πληρώνουμε περισσότερα απ’ όσα θα μπορούσαμε να πληρώνουμε. Συγκεκριμένα, εξήγησε ότι σήμερα αγοράζουμε το πετρέλαιο θέρμανσης γύρω στα 5 σεντ (ανά λίτρο) πιο ακριβό απ’ ό,τι θα έπρεπε, κι αυτό οφείλεται στη μη εισαγωγή νέων φορτίων λόγω της μειωμένης κατανάλωσης που παρατηρείται πάντα τους καλοκαιρινούς μήνες. Αυτήν τη στιγμή, συμπλήρωσε, πληρώνουμε το πετρέλαιο σε τιμές που ίσχυαν την περίοδο Απριλίου - Σεπτεμβρίου, που λόγω της ελάχιστης κατανάλωσης ήταν πιο υψηλές. Ο κ. Δρουσιώτης υπέδειξε πως εντός των επόμενων δέκα ημερών το πετρέλαιο θα είναι ακόμα πιο φθηνό κατά 4-5 σεντ το λίτρο και κάλεσε τους καταναλωτές που μπορούν να περιμένουν, να κάνουν ακόμη λίγη υπομονή για να γεμίσουν τα ντεπόζιτά τους ακόμα πιο οικονομικά.

Πάνω από τον μέσο

όρο της ΕΕ οι τιμές

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, που παρουσιάζουν τις μέσες παγκύπριες τιμές του πετρελαίου θέρμανσης για το 2019 και τη διακύμανσή τους κατά τη διάρκεια του χρόνου που ισχύουν στην Κύπρο με τις μέσες τιμές στην ΕΕ, διαφαίνεται ότι οι τιμές χωρίς τους φόρους στη χώρα μας είναι αισθητά πιο υψηλές από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στην Κύπρο χωρίς τους φόρους, στις αρχές του έτους ανερχόταν στα 575 ευρώ ανά χίλια λίτρα, ενώ στην ΕΕ η αντίστοιχη τιμή ήταν στα 535 ανά χίλια λίτρα. Τον Φεβρουάριο οι μέσες τιμές στη χώρα μας -πάντα χωρίς τους φόρους- ήταν στα 572 ευρώ ανά χίλια λίτρα, ενώ στην ΕΕ ήταν στα 547 ευρώ, τον Μάρτιο στην Κύπρο ήταν στα 608 ευρώ και στην ΕΕ στα 572, ενώ τον Απρίλιο η διαφορά άνοιξε κι άλλο, αφού στη χώρα μας η μέση τιμή ανερχόταν στα 609 ευρώ, ενώ στην ΕΕ στα 568 ευρώ. Τον Μάιο η μέση τιμή στην Κύπρο ανερχόταν στα 624 ευρώ ανά χίλια λίτρα και στην ΕΕ στα 589 ευρώ, τον Ιούνιο στη χώρα μας ήταν στα 632 ευρώ και στην ΕΕ στα 582 ευρώ, τον Ιούλιο και πάλι η τιμή στην Κύπρο (631 ευρώ) ήταν υψηλότερη από τη μέση τιμή στην ΕΕ (554 ευρώ), όπως επίσης και τον Αύγουστο, αφού η μέση τιμή στη χώρα μας ανερχόταν στα 632 ευρώ ανά χίλια λίτρα, ενώ στην ΕΕ ανερχόταν στα 562 ευρώ. Τον Σεπτέμβριο η ψαλίδα άνοιξε κι άλλο, αφού στην Κύπρο η μέση τιμή ανερχόταν στα 631 ευρώ και στην ΕΕ στα 545 ευρώ, ενώ στα μέσα Οκτωβρίου στη χώρα μας ανερχόταν στα 626 ευρώ ανά χίλια λίτρα, ενώ στην ΕΕ η αντίστοιχη τιμή ήταν στα 560 ευρώ.