Κόμματα

Πίσω από τη μυστική συνάντηση Αναστασιάδη - Νικόλα

Η κίνηση Αναστασιάδη να προσκαλέσει σχεδόν όλους τους πολιτικούς αρχηγούς στο γραφείο του με φόντο τις μεταρρυθμίσεις, αποκλείοντας τον Άντρο Κυπριανού, δεν μπορεί να αποσυνδεθεί κι από τις εξελίξεις στο Κυπριακό

Η μυστική συνάντηση Άντρου Κυπριανού - Νικόλα Παπαδόπουλου, την οποίαν αποκάλυψε η «Σ» στις 18 Αυγούστου, και το υπό εκκόλαψη φλερτ ανάμεσα σε ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, σε συνάρτηση με μια σειρά άλλων πολιτικών δεδομένων, οδήγησαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην απόφαση να προσκαλέσει τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ στο προεδρικό γραφείο την περασμένη Δευτέρα (21/10). Η συνάντηση ήταν μυστική, αφού δεν ήταν προς κάλυψη από τα ΜΜΕ και ούτε είχε γνωστοποιηθεί εκ των προτέρων η πραγματοποίησή της. Μετά τη διαρροή, ωστόσο, το Προεδρικό επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, υποστηρίζοντας ότι στην ατζέντα βρέθηκαν μόνον τα ζητήματα των μεταρρυθμίσεων και των σχετικών νομοσχεδίων που βρίσκονται ενώπιον της Βουλής. Με πιο απλά λόγια, ο Νίκος Αναστασιάδης θέλησε να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με τον Νικόλα Παπαδόπουλο, ζητώντας στήριξη και κοινοβουλευτική συνεργασία, στη σκιά της σφοδρής κριτικής που δέχεται καθημερινά από το ΑΚΕΛ σ’ όλα τα επίπεδα και της εκφρασθείσας θέσης που έχει διατυπώσει η Εζεκία Παπαϊωάννου περί της ύψιστης ανάγκης απομάκρυνσής του από την εξουσία. Μετά τη δημοσιοποίηση της συνάντησης, το Προεδρικό προσέτρεξε να κλείσει ραντεβού και με άλλους πολιτικούς αρχηγούς, ρίχνοντας «πόρτα» σε Άντρο Κυπριανού, αλλά και στον Χρίστο Χρίστου του ΕΛΑΜ. Όπως πληροφορούμαστε, από βδομάδας συνάντηση θα έχουν με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη οι Γιώργος Περδίκης και Γιώργος Λιλλήκας, ενώ τον λόφο του Προεδρικού είχαν ανηφορίσει την βδομάδα που μας πέρασε, πέραν του Νικόλα Παπαδόπουλου, οι Αβέρωφ Νεοφύτου, Μαρίνος Σιζόπουλος και Ελένη Θεοχάρους.

«Δεν θα κάτσει με σταυρωμένα χέρια»

Πηγές, οι οποίες έχουν γνώση των κινήσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας, μας ανέφεραν με νόημα ότι το πολιτικό ον αλλά και η προσωπικότητα που λέγεται Νίκος Αναστασιάδης δεν διακρίνεται για την αναβλητικότητα και την παθητικότητά του. Συνεπώς, δεν πρόκειται να «καθίσει με σταυρωμένα χέρια» παρακολουθώντας τον Άντρο Κυπριανού και το ΑΚΕΛ να προελαύνουν επικοινωνιακά δυσφημίζοντας επί εικοσιτετραώρου βάσεως τον ίδιο και την κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια πολιτικής του απομόνωσης. Αντιθέτως, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναγνωρίζοντας την όποια ενδεχόμενη κόπωση ή και επιβράδυνση παρατηρείται σε ό,τι αφορά το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης κατά τη νέα πενταετία, δίδει σύνθημα επανεκκίνησης. Παράλληλα, σημείωσαν, αναζητεί όσο το μεγαλύτερο δυνατό πολιτικές συναινέσεις από τα κοινοβουλευτικά κόμματα, τα οποία δεν ασκούν μηδενιστική κριτική εναντίον του. Η καλύτερη απάντηση σε όσους λαϊκίζουν καθημερινά, διαμηνύουν, είναι η προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που θα εξορθολογίσουν τη Δημόσια Υπηρεσία, θα φέρουν την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης, καθώς επίσης και τη βελτίωση της καθημερινότητας των τοπικών κοινωνιών.

Μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια

Η κίνηση Αναστασιάδη να προσκαλέσει σχεδόν όλους τους πολιτικούς αρχηγούς στο γραφείο του με φόντο τις μεταρρυθμίσεις, αποκλείοντας τον Άντρο Κυπριανού, δεν μπορεί να αποσυνδεθεί κι από τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Η στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας από το Κραν Μοντανά και εντεύθεν έχει αμβλύνει, αν όχι εξαλείψει, την κριτική που του ασκούσαν τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου. Είναι κοινό μυστικό ότι η κριτική που δέχεται ο Νίκος Αναστασιάδης όχι μόνον από το ΑΚΕΛ, αλλά και από στελέχη του ΔΗΣΥ, κινείται περίπου στο ύφος ότι τα τελευταία δύο και πλέον χρόνια έχει μεταλλαχθεί σε Τάσσο Παπαδόπουλο υιοθετώντας τη «νέα στρατηγική» του Νικόλα. Θέση, την οποία ενδεχομένως να ασπάζεται κι ο ίδιος ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος προειδοποιούσε μέχρι πριν από λίγο καιρό για τσουνάμι που έρχεται, προκαλώντας την έντονη αντίδραση Αναστασιάδη. Ως εκ τούτου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, διαβλέποντας την εντεινόμενη κριτική που του ασκείται εξ αριστερών, αλλά την ίδια ώρα και την υπόγεια αμφισβήτηση των χειρισμών του στο Κυπριακό ακόμη και μέσα στο κυβερνών κόμμα, έχει ένα λόγο παραπάνω να αναζητεί γέφυρες συνεννόησης και συνεργασίας με τον λεγόμενο ενδιάμεσο χώρο, εφαρμόζοντας στην πράξη τη λαϊκή ρήση «μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια».

ΔΗΚΟ, η σύγχρονη Πηνελόπη

Οι πολιτικές εξελίξεις-διεργασίες των τελευταίων μηνών, όπως προκύπτουν μέσα κι από τις μυστικές συναντήσεις, επιβεβαιώνουν για πολλοστή φορά τον λεγόμενο «ρυθμιστικό» ρόλο του ΔΗΚΟ στην κυπριακή πολιτική σκηνή. Το Δημοκρατικό Κόμμα, ως μια σύγχρονη… Πηνελόπη, πολιορκείται από διάφορους μνηστήρες καθότι γνωρίζουν ότι ένας ενδεχόμενος πολιτικός γάμος μαζί του διευκολύνει αυτό που ονομάζεται κατάληψη της εξουσίας. Παρά ταύτα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το αμφίπλευρο φλερτ έφερε στην επιφάνεια τις διαφορετικές τάσεις που υπάρχουν εντός του κόμματος. Υπενθυμίζεται ότι η «αντιΑΚΕΛική - δεξιογενής» πτέρυγα του ΔΗΚΟ είχε αντιδράσει έντονα στο άκουσμα της μυστικής συνάντησης με τον Άντρο, ζητώντας εξηγήσεις. Την ίδια ώρα, όμως, άλλα στελέχη του ΔΗΚΟ, ακόμη και της πρώτης γραμμής, μέσα από δημόσιες τοποθετήσεις τους καλοβλέπουν την ανασύσταση του κεντροαριστερού πόλου. Τόσο τα στελέχη της μιας πτέρυγας, όσο και της άλλης προσπαθούν, μέσα από συγκεκριμένες κινήσεις, να τροχοδρομήσουν ανάλογες πολιτικές καταστάσεις. Σήμερα, αυτές οι διαφορετικές δυναμικές που αναπτύσσονται μπορεί να μην είναι διακριτές και ξεκάθαρες, όμως, σε βάθος χρόνου, αναμένεται να βγουν στην επιφάνεια. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος καλείται, λοιπόν, να ισορροπήσει ανάμεσα σε αυτές τις δύο τάσεις και να λάβει τις αποφάσεις του εν καιρώ, για τον πολιτικό προσανατολισμό του κόμματος ενόψει του 2021 και κυρίως του 2023.