Συνεντεύξεις

«Σε καλό δρόμο το σχέδιο πολιτογράφησης»

Ο CEO του Investment Migration Council (IMC), Bruno L'ecuyer μιλά στη "Σ" - Πολύ ανταγωνιστικό το κυπριακό σχέδιο πολιτογραφήσεων

Θετικός και υποστηρικτικός προς την Κυβέρνηση και τις αποφάσεις για μεγαλύτερο έλεγχο και αυστηρότερα κριτήρια σε σχέση με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα και την πολιτογράφηση επενδυτών από τρίτες χώρες, εμφανίζεται ο CEO του Investment Migration Council (IMC), Bruno L'ecuyer, ο οποίος αναφέρει ότι το Σχέδιο βρίσκεται σε καλό δρόμο.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε αποκλειστικά για τη «Σ» και το SIGMA, ο κος L'ecuyer τονίζει τη σημαντικότητα του κυπριακού Σχεδίου και χαρακτηρίζει «λυπηρό περιστατικό» την υπόθεση με την πολιτογράφηση των Καμποτζιανών, η οποία προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.

Σημειώνεται ότι το IMC, με έδρα τη Γενεύη, αποτελεί έναν διεθνή οργανισμό με κύρια δραστηριότητα τον συντονισμό και τη βελτίωση των συνθηκών για τέτοιου είδους επενδυτικά σχέδια, μέσω αλληλεπίδρασης με άλλες επαγγελματικές ενώσεις, επιχειρήσεις, επενδυτές και κυβερνήσεις. Μέλη του αποτελούν διεθνείς εταιρείες που ασχολούνται με τις κατασκευές, τις επενδύσεις και την επενδυτική μετανάστευση, μεγάλα δικηγορικά γραφεία, καθώς και μεγάλοι διοργανωτές συνεδρίων.

«Πρέπει να είμαστε αυστηροί»

Όπως επισημαίνει, η αυστηρότητα, η διερεύνηση και οι έλεγχοι βοηθούν το ίδιο το Σχέδιο να γίνει πιο αποτελεσματικό, προκειμένου να προσφέρει περισσότερα στην κυπριακή οικονομία και κοινωνία.

«Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν εναρμονισμένοι κανόνες ή πρότυπα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή τον υπόλοιπο κόσμο. Εμείς, ως οργανισμός, καλωσορίζουμε τις νέες ρυθμίσεις και προδιαγραφές που θα εναρμονίσουν τα κράτη-μέλη με ελέγχους στα χρέη, την προέλευση των κεφαλαίων και το ποινικό μητρώο των επενδυτών. Πρόκειται για θετικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση για μια χώρα, η οποία αναγνωρίζει ότι το Σχέδιο αποτελεί μια σημαντική πηγή άμεσων ξένων επενδύσεων που χρειάζεται προστασία.

Όπως τόνισε, το IMC εργάζεται τα τελευταία πέντε χρόνια ώστε να βελτιώσει τις προϋποθέσεις στη συγκεκριμένη αγορά, μεταρρυθμίζοντάς την ως προς το αποτελεσματικότερο, με περισσότερη διαφάνεια και επαγγελματισμό.

«Υπάρχουν πολλές επενδύσεις που διακινούνται ελεύθερα στον κόσμο. Η ΕΕ πρέπει να αποφασίσει, όπως έκαναν οι ΗΠΑ, η Μέση Ανατολή και η Αυστραλία, αν επιθυμεί να προσελκύσει τέτοιου είδους ξένες επενδύσεις. Αν η ΕΕ κλείσει την πόρτα σε αυτήν την επενδυτική δραστηριότητα, κάτι που ακούγεται συχνά στις Βρυξέλλες, αυτή θα μεταφερθεί στις υπόλοιπες περιοχές και η Ευρώπη θα ζημιωθεί», υποστηρίζει.

Ποιοι είναι αυτοί που το επιλέγουν

Σύμφωνα με τον ίδιο, όσοι επιλέγουν ένα τέτοιο σχέδιο προέρχονται από πολλές γωνιές του κόσμου και αποτελούν επενδυτές, διάσημα πρόσωπα, αθλητές και ανθρώπους με ταλέντο, οι οποίοι θέλουν μια καλύτερη ζωή για τους ίδιους.

«Θέλουν καλύτερη πρόσβαση σε συστήματα Υγείας, καλύτερες ευκαιρίες για την εκπαίδευση των παιδιών τους, καλύτερες ευκαιρίες καριέρας για τους ίδιους, καθώς και επενδυτική δραστηριότητα σε διάφορους τομείς. Γι’ αυτό αποφασίζουν να γίνουν υπήκοοι μιας άλλης χώρας. Όσον αφορά τις τρίτες χώρες, από τις πιο μεγάλες όπως οι ΗΠΑ μέχρι τις μικρότερες όπως ο Άγιος Χριστόφορος και η Αγία Λουκία στην Καραϊβική, έχουν κι αυτές τα αντίστοιχα προγράμματα. Και φυσικά στην Ευρώπη, όπως στην Κύπρο, τη Μάλτα, τη Βουλγαρία».

Ανταγωνιστικό το κυπριακό Σχέδιο

Ερωτηθείς σχετικά με την ανταγωνιστικότητα του κυπριακού Σχεδίου σε σχέση με άλλες χώρες, ο κος L'ecuyer απάντησε ότι αυτό εμπεριέχει πολλά πλεονεκτήματα.

«Πιστεύω ότι είναι πολύ ανταγωνιστικό. Ο κόσμος εδώ μιλάει Αγγλικά, η Κύπρος προσφέρει εξαιρετική ποιότητα ζωής, καταπληκτικό καιρό και φυσικά πολύ καλή συνδεσιμότητα με πολύ καλά αεροδρόμια και πτήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον κόσμο. Αυτά αποτελούν μια πολύ καλή δέσμη κριτηρίων για ξένους επενδυτές που αναζητούν μια περιοχή-κόμβο με την ΕΕ, κάτι που η Κύπρος προσφέρει», υπογραμμίζει.

Το «ατυχές» περιστατικό…

Κληθείς να σχολιάσει τα πρόσφατα γεγονότα που είδαν το φως της δημοσιότητας με την πολιτογράφηση αξιωματούχων από την Καμπότζη με σκοτεινό παρελθόν, αλλά και την έρευνα που αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο για παρόμοιες περιπτώσεις, ο κος L'ecuyer αρκέστηκε στο να το χαρακτηρίσει ως «ατυχές γεγονός».

«Ήταν ένα λυπηρό περιστατικό. Η άμεση απάντηση είναι ότι η έρευνα δεν θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στο Σχέδιο. Η Κύπρος είναι μια σπουδαία χώρα με σπουδαίους ανθρώπους που δουλεύουν πολύ σκληρά. Είναι ένα ενεργό μέλος της ΕΕ και η Κυβέρνηση κάνει βήματα για να διερευνήσει ενδεχόμενες “κακές πράξεις”. Είναι λοιπόν πολύ θετικό, καλωσορίζουμε μια τέτοια έρευνα και ελπίζω -όπως πιστεύω ότι θα συμβεί- ότι η Κυβέρνηση θα μάθει από το περιστατικό και ενδεχομένως να διαφοροποιήσει τις διαδικασίες και να προχωρήσει μπροστά», αναφέρει.

Σφίγγει ο κλοιός

Πάντως, η πίεση απέναντι σε χώρες που εφαρμόζουν τέτοια Σχέδια έχει ενταθεί στα όργανα της ΕΕ και στα κέντρα λήψης αποφάσεων του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), πιέζοντας για όλο και πιο «σφιχτές» νομοθεσίες και αυστηρά κριτήρια και βάζοντας στο στόχαστρο κυβερνήσεις και επενδυτές.

«Την τελευταία χρονιά είδαμε να αυξάνεται ο εξονυχιστικός έλεγχος της αγοράς, η οποία, ούτως ή άλλως, είναι μια νόμιμη μορφή μετανάστευσης. Όχι μόνο από τις Βρυξέλλες, αλλά και από τον ΟΟΣΑ. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι η νέα Κομισιόν που αναλαμβάνει καθήκοντα τον Νοέμβριο θα κρατήσει την επενδυτική μετανάστευση στην ατζέντα και θα συνεχίσει να αυξάνει τους ελέγχους. Καλωσορίζουμε αυτούς τους ελέγχους και τις έρευνες. Το IMC συνεχίζει να χτίζει γέφυρες με τους οργανισμούς της ΕΕ, ώστε να συνδιαμορφώσουμε τους μελλοντικούς κανονισμούς της αγοράς μαζί με τους ενδιαφερόμενους και τις κυβερνήσεις που εμπλέκονται στη συζήτηση», τονίζει.