Αναλύσεις

«Το χέρι στην τσέπη» για αποζημιώσεις

«Εγκαινιάστηκε» το νέο Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων του Τμήματος Γεωργίας

Η κακοκαιρία που έπληξε την περασμένη Κυριακή τις περισσότερες περιοχές του νησιού, αλλά κυρίως η σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε πολλές περιοχές της επαρχίας Αμμοχώστου, οδήγησε στην ενεργοποίηση του νέου σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνων του Τμήματος Γεωργίας, ως απότοκου της κατάργησης του Οργανισμού Γεωργικής Ασφάλισης.

Το νέο σχέδιο τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο Ιούλιο, μετά και την ψήφιση από τη Βουλή τού περί Διαχείρισης Κινδύνων στη Γεωργική Παραγωγή και Συναφή Θέματα Νόμου 103(Ι)/2019.

Η χαλαζόπτωση έπληξε, κυρίως, την κεντρική επαρχία Αμμοχώστου, ενώ οι παραγωγοί σε Σωτήρα, Λιοπέτρι, Φρέναρος και Δερύνεια είδαν τις καλλιέργειες και τους κόπους τους μέσα σε λιγότερο από μία ώρα να καταστρέφονται, με το χαλάζι να έχει σε αρκετές περιπτώσεις μέγεθος μεγαλύτερο από αυτό ενός μανταρινιού!

Την επόμενη μέρα, την περιοχή επισκέφθηκε ο Υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής, ο οποίος διαπίστωσε ιδίοις όμμασι το μέγεθος της καταστροφής. Ο Κώστας Καδής ανέφερε ότι το κράτος θα σταθεί δίπλα στους αγρότες, με την αποζημίωση να αναμένεται να καταβληθεί στους πληγέντες μέχρι το τέλος του χρόνου.

Σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Γεωργίας κάλεσε τους γεωργούς που έχουν πληγεί να καταβάλουν κατάλληλα συμπληρωμένο το έντυπο Δήλωσης Ζημιάς το αργότερο μέχρι τις 7 Νοεμβρίου 2019, στα οικεία Επαρχιακά Γεωργικά Γραφεία. Στο σχετικό έντυπο θα πρέπει να δηλώνεται το είδος καλλιέργειας, η ποικιλία του καλλιεργούμενου είδους που έχει πληγεί, καθώς και η ημερομηνία φύτευσης. Για τις μόνιμες φυτείες και τις πρώτες ή δεύτερες καλλιέργειες λαχανικών, πατατών και ετήσιων καλλιεργειών, δικαιούχοι είναι οι γεωργοί των οποίων τα τεμάχια συμπεριλαμβάνονται στο Σχέδιο Εκταρικών Επιδοτήσεων (ΣΕΕ) του έτους 2019, οι οποίοι θα πρέπει να επισυνάψουν στη Δήλωση Ζημιάς έντυπο Δήλωσης Εκταρικών Επιδοτήσεων του ΚΟΑΠ για το 2019 και οι γεωργοί των οποίων τα τεμάχια δεν συμπεριλαμβάνονται με οποιοδήποτε τρόπο στο ΣΕΕ 2019, οι οποίοι θα πρέπει να συνοδεύουν τη Δήλωση Ζημιάς που υποβάλλουν με έντυπο Δήλωσης Καλλιέργειας, δεόντως συμπληρωμένο.

Εξαίρεση αποτελούν οι δεύτερες καλλιέργειες με λαχανικά, πατάτες και ετήσιες καλλιέργειες, που βρίσκονται σε τεμάχια τα οποία έχουν περιληφθεί στο ΣΕΕ άλλου γεωργού. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να επισυναφθεί στη Δήλωση Ζημιάς δικαιούχου ο τίτλος ιδιοκτησίας μαζί με διαχειριστήριο έγγραφο, που να καλύπτει την παρούσα περίοδο καλλιέργειας, κατάλληλα υπογραμμένο.

Στο περίμενε οι θερμοκηπιούχοι

Την ίδια ώρα, ζημιές υπέστησαν και ιδιοκτήτες θερμοκηπίων, ιδιαίτερα στη Σωτήρα. Σε επίσκεψή του ο Υπουργός Γεωργίας διαπίστωσε το μέγεθος του προβλήματος σε μεγάλη έκταση θερμοκηπίων τα οποία υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τη χαλαζόπτωση. Σε δηλώσεις τους οι εκπρόσωποι των αγροτικών οργανώσεων Παναγροτικός, Νέα Αγροτική Κίνηση, ΠΕΚ και ΕΚΑ, επέρριψαν ευθύνες στην Παγκύπρια Οργάνωση Θεμοκηπιούχων, η οποία κατά την περσινή χρονιά διαβουλεύσεων για την εκπόνηση του νομοσχεδίου, ζητούσε εθελοντική και όχι υποχρεωτική ασφάλιση.

Από την πλευρά της η Παγκύπρια Οργάνωση Θερμοκηπιούχων, μέσω ανακοίνωσής της και μέσω δηλώσεων του Προέδρου, Άγγελου Αγγελή, υποστήριξε ότι η οργάνωση περιμένει συγκεκριμένο σχέδιο βάσει των απαιτήσεων των θερμοκηπιούχων, το οποίο να ικανοποιεί τις δικές τους ανάγκες και να είναι σε εθελοντική και όχι υποχρεωτική βάση.

Επισημαίνεται ότι βάσει του νέου νομοσχεδίου, Δηλώσεις Ζημιάς γίνονται δεκτές στην περίπτωση υπαίθριων καλλιεργειών και καλλιεργειών κηπευτικών ή και ανθοκομικών εντός θερμοκηπίου. Οι κατασκευές θερμοκηπίου δεν περιλαμβάνονται στις πρόνοιες τού υπό αναφορά Νόμου.

Καδής: «Το σύστημα πετυχαίνει τον σκοπό του»

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της πρόσφατης συνεδρίασης της Επιτροπής Γεωργίας της Βουλής, ο αρμόδιος Υπουργός ανέφερε ότι το νέο σύστημα που εφαρμόζεται μετά τη μεταρρύθμιση της διαχείρισης των κινδύνων στον αγροτικό τομέα δοκιμάζεται για πρώτη φορά και οι πρώτες ενδείξεις φανερώνουν ότι πετυχαίνει τον σκοπό του και προσαρμόζεται στις νέες ανάγκες που δημιουργούνται και στα νέα δεδομένα που προκαλούν οι κλιματικές αλλαγές.

Εξέφρασε, δε, την ελπίδα ότι πριν από το τέλος του χρόνου ή ακόμη και νωρίτερα αναμένεται να δοθεί η πρώτη δόση της αποζημίωσης προς τους πληγέντες γεωργούς, χωρίς να παραλείψει ταυτόχρονα να επισημάνει και το γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά που το σύστημα διαχείρισης κινδύνων εφαρμόζεται και πιθανόν να υπάρξουν αστάθμητοι παράγοντες.

«Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο», συμπλήρωσε ο Κώστας Καδής, «καταβλήθηκαν αποζημιώσεις για το 2010, 2011, 2013, 2015, 2016 και το 2017 και έχουν ‘εξοφληθεί’ όλες οι προηγούμενες οφειλές», ενώ αναγνώρισε ότι σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν μικρές καθυστερήσεις.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Τμήματος Γεωργίας, από την πρόσφατη κακοκαιρία έχουν πληγεί γύρω στα δύο χιλιάδες δεκάρια πατατοκαλλιέργειας, γύρω στα χίλια εκατόν δεκάρια ανοικτές καλλιέργειες και γύρω στα τριάντα πέντε δεκάρια θερμοκήπια και μόνιμες δενδρώδεις καλλιέργειες.