Παραπολιτικά

Ναυαγοσώστες και στους... δρόμους;

Πάλι πλημμύρισε η Λεμεσός, με τις πρώτες δυνατές βροχές. Ο δήμαρχος διαβεβαίωσε ότι πραγματοποιούνται αντιπλημμυρικά έργα, αλλά φαίνεται ότι δεν είναι αρκετά για να αποτρέψουν τους κεντρικούς δρόμους της πόλης να... «μεταμφιέζονται» κάθε χρόνο σε κανάλια της Βενετίας. Διερωτώμαι αν πρέπει να συνεχίσουμε να εργοδοτούμε στη Λεμεσό... ναυαγοσώστες και κατά τη χειμερινή περίοδο!

Την ίδια ώρα, βιώνει και η Λευκωσία τις δικές της πλημμύρες. Ειδικότερα ο Στρόβολος, με την οδό Αλεξανδρουπόλεως να πλημμυρίζει εδώ και πολλά χρόνια μόλις κατεβεί ο Πεδιαίος. Ο Δήμος Στροβόλου και το Τμήμα Πολεοδομίας τσακώνονται για το ποιος έχει την ευθύνη για την κατασκευή των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων. Και φυσικά ο καλός μας Πεδιαίος δεν τους περιμένει να αποφασίσουν, και κάθε χρόνο τούς δείχνει ποιο είναι το αφεντικό της πόλης.

Όπως δεν ρώτησε κανέναν όταν στις 10 Νοεμβρίου 1330, ύστερα από πρωτοφανείς βροχοπτώσεις, ο ποταμός κατέβηκε ορμητικός, κουβαλώντας κορμούς δέντρων, οι οποίοι έφραξαν το γεφύρι του Σινεσκάρδου, στην εντός των τειχών Λευκωσία, με αποτέλεσμα να ανεβεί απότομα η στάθμη του νερού και να πνιγούν 3.000 άνθρωποι. Σε κάποια στιγμή, λόγω της πίεσης του νερού, το γεφύρι ευτυχώς γκρεμίστηκε και υπήρξε διέξοδος για το νερό, διαφορετικά όλοι οι κάτοικοι της μεσαιωνικής Λευκωσίας θα πνίγονταν!

Το γράφω αυτό, με την ελπίδα ότι κάποιοι σημερινοί άρχοντες θα συναισθανθούν τις ευθύνες τους για να προχωρήσουν, επιτέλους, στα αντιπλημμυρικά έργα.

ΜΠΟΞΕΡ