Παραπολιτικά

Πάρε, κόσμε, διαβατήρια!

«Άμαν έπαθεν τον χαττάν (αποφεύγω το γνωστό ρήμα, για λόγους ευπρέπειας) η ρκα, έβαλεν τζιαι ρομανίσιν». Είναι μια παροιμία μας που αντιπροσωπεύει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τη νοοτροπία και τις πρακτικές μας σε όλους τους τομείς, ακόμα και στις αποφάσεις του Κράτους. Κλασικό παράδειγμα η ανεξέλεγκτη παραχώρηση χιλιάδων κυπριακών διαβατηρίων σε διάφορους τύπους, που δεν ξέραμε από πού κρατάει η σκούφια τους και ούτε ενδιαφερόμασταν ιδιαίτερα να μάθουμε. Μας αρκούσε το γεγονός ότι μας έβαζαν στην τσέπη εκατομμύρια, χωρίς να δίνουμε δεκάρα για το πώς τα απέκτησαν. Α, όλα κι όλα. Είμαστε διακριτικός λαός εμείς.

Εκ των υστέρων μάθαμε ότι τέτοια διαβατήρια δώσαμε ακόμα και στον περίγυρο του δικτάτορα της Καμπότζης! Ο οποίος δεν ήξερε καν κατά πού πέφτει η Κύπρος, αλλά ήξερε πολύ καλά κατά πού πέφτουν η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και άλλες σημαντικές ευρωπαϊκές χώρες, των οποίων το διαβατήριο έχει την ίδια αξία με το κυπριακό. Κι αφού θα δυσκολευόταν να εξασφαλίσει το διαβατήριο των χωρών αυτών, ήρθε στους πελλοκυπραίους και το πήρε με την ίδια ευκολία που αγοράζεις street food στους δρόμους της Πνομ Πενχ.

Τώρα, κατόπιν εορτής και κατόπιν διεθνούς ρεζιλέματος, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τις καταγγελίες που έχουν γίνει για ορισμένες σκοτεινές πολιτογραφήσεις ξένων επενδυτών. Προτού, όμως, η «ρκα» αποφασίσει να βάλει το «ρομανίσι» της, είχαμε ήδη δώσει την κυπριακή (ευρωπαϊκή) υπηκοότητα σε 3.200 ξένους, από τους οποίους εισπράξαμε 6,6 δισεκατομμύρια ζεστά ευρωπουλάκια, χωρίς να ψάχνουμε αν ήταν και λερωμένα. Προφανώς με βάση τη λογική μιας άλλης κυπριακής παροιμίας, η οποία διατείνεται ότι «όπου έσιει ππαράν, έσιει τζιαι χαράν». Βεβαίως, αυτήν την χαρά την απόλαυσαν μόνο λίγοι τυχεροί (ντιβέλοπερ, δικηγόροι, ελεγκτές και άλλοι του σιναφιού). Η καημένη η «ρκα» (που εκπροσωπεί τον μέσο Κυπραίο) δεν πήρε ούτε ευρώ. Και από πάνω τής έμεινε και ο... χαττάς.

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ