Παραπολιτικά

Το «ισχυρό μήνυμα» και το «λουκούμι»

Η Τουρκία, με την εισβολή της στη Συρία, έστειλε μηνύματα προς διάφορες κατευθύνσεις. Ασφαλώς και προς τη δική μας. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού έσπευσε να πάρει πρώτος τα μηνύματα και να μας τα υποδείξει. Τα συνέδεσε, μάλιστα, με το φυσικό μας αέριο. Είπε συγκεκριμένα: «Είναι αφέλεια να νομίζουμε ότι η Τουρκία είναι μια χώρα, την οποία κάποιος εύκολα μπορεί να αποκλείσει από τις οποιεσδήποτε συζητήσεις για συνεργασίες για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου. Κι αυτό είναι ένα ισχυρό μήνυμα που θα έπρεπε να στείλουν σ’ όλους μας οι τελευταίες εξελίξεις στη Συρία και στην Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη». Το «ισχυρό μήνυμα» είναι ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να ικανοποιήσουμε τις αξιώσεις της Τουρκίας, αλλιώς είδατε τι έπαθαν οι Κούρδοι.

Κάτι παρόμοιο είχε δηλώσει, με τον δικό του γραφικό τρόπο, και ο αείμνηστος Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος είχε πει στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι «οι υδρογονάνθρακες είναι το δικό μας λουκούμι, το οποίο κρατάς στα χέρια σου. Κάνε την Τουρκία να ανοίξει το στόμα της και να πάρει το λουκούμι».

Η παράνομη εισβολή της Τουρκίας στη Συρία έδωσε την αφορμή στον κ. Κυπριανού να επαναφέρει το «λουκούμι», πασπαλισμένο με μεγάλη δόση εκφοβισμού, αφού περίπου μάς λέει ότι, αν δεν το δώσουμε στην Τουρκία, θα έρθει να το πάρει μόνη της.

Κατά τα άλλα, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ θυμώνει όταν του λένε ότι πιέζει τον Πρόεδρο να κάνει και άλλες παραχωρήσεις στο Κυπριακό.

ΜΠΟΞΕΡ