Κυπριακό

«Ναυάγιο στο Κυπριακό»

Δημοσκόπηση «Σ»: 79% πιστεύουν ότι οι δύο πλευρές είναι πιο κοντά σε ναυάγιο παρά σε λύση του Κυπριακού

Την Κύπρο να βρίσκεται ενώπιον των αποτελεσμάτων μιας αδιέξοδης πολιτικής διαχείρισης στο εθνικό μας ζήτημα, βλέπουν οι πολίτες. Με την πλευρά μας, από τη μια, να καταβάλλει προσπάθειες επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων και την Τουρκία, από την άλλη, να προχωρεί σε μιαν άνευ προηγουμένου κλιμάκωση των παραβιάσεων επί της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» βρίσκεται εντός του αδειοδοτημένου τεμαχίου 7, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, 79%, πιστεύουν ότι οι δύο πλευρές είναι πλέον πιο κοντά σε ναυάγιο παρά σε λύση του Κυπριακού.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε το IMR του Πανεπιστημίου Λευκωσίας για λογαριασμό της «Σημερινής» της Κυριακής, οι πολίτες εκφράζουν ταυτόχρονα την πεποίθηση ότι ο ρόλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο Κυπριακό δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους.

Διχασμένη παρουσιάζεται επιπρόσθετα η κοινή γνώμη ως προς το κατά πόσον η λύση στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ) είναι βιώσιμη για το Κυπριακό, με το 51% να δηλώνουν ότι συμφωνούν και το 48% να διαφωνούν.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ:

Γραφείο: IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Ανάθεση: «Σημερινή» της Κυριακής. Διεξαγωγή: Οκτώβριος 2019. Κάλυψη: Παγκύπρια – αστικές και αγροτικές περιοχές. Χαρακτηριστικά δείγματος: Άνδρες και γυναίκες άνω των 18. Μέγεθος δείγματος: 500 άτομα. Επιλογή δείγματος: Τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία. Συλλογή στοιχείων: Τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.

Σε ποιο βαθμό έχετε παρακολουθήσει τις πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν στο Κυπριακό;

Πολύ 17%

Αρκετά 44%

Λίγο 27%

Καθόλου 12%

Σε ποιο βαθμό συμφωνείτε με τους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας στις συνομιλίες για το Κυπριακό;

Συμφωνώ απόλυτα 26%

Μάλλον συμφωνώ 31%

Μάλλον διαφωνώ 26%

Διαφωνώ απόλυτα 14%

ΔΓ/ΔΑ 3%

Και σε ποιο βαθμό θα λέγατε ότι ο ρόλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο Κυπριακό ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σας;

Πολύ 8%

Αρκετά 25%

Λίγο 38%

Καθόλου 27%

ΔΓ/ΔΑ 2%

Το 61% των πολιτών δηλώνουν ότι έχουν παρακολουθήσει πολύ ή αρκετά τις πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν στο Κυπριακό. Ενώ ένα άλλο σχετικά μεγάλο ποσοστό της τάξης του 39% δηλώνουν ότι παρακολούθησαν λίγο ή καθόλου τις εξελίξεις.

Την ίδια στιγμή η πλειοψηφία σε σχετικά χαμηλό ποσοστό 57% συμφωνούν με τους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας στις συνομιλίες για το Κυπριακό, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό της τάξης του 40% εκφράζουν διαφωνία.

Όσον αφορά τον ρόλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο Κυπριακό, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, 65%, εκφράζουν την άποψη ότι δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους.

Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τις ακόλουθες δηλώσεις:

(α) Το status quo εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας

Συμφωνώ 22%

Διαφωνώ 75%

ΔΓ/ΔΑ 3%

(β) Μια λύση στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ) είναι βιώσιμη για το Κυπριακό

Συμφωνώ 51%

Διαφωνώ 48%

ΔΓ/ΔΑ 1%

(γ) Μια λύση στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ) είναι προς όφελος και των δύο πλευρών

Συμφωνώ 57%

Διαφωνώ 41%

ΔΓ/ΔΑ 2%

(δ) Μια λύση στη βάση των δύο κρατών είναι προς όφελος και των δύο πλευρών

Συμφωνώ 22%

Διαφωνώ 77%

ΔΓ/ΔΑ 1%

(ε) Μια λύση στη βάση συνομοσπονδίας είναι προς όφελος και των δύο πλευρών

Συμφωνώ 30%

Διαφωνώ 66%

ΔΓ/ΔΑ 4%

Διχασμένη παρουσιάζεται η κοινή γνώμη ως προς το κατά πόσον η λύση στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ) είναι βιώσιμη για το Κυπριακό, με το 51% να δηλώνουν ότι συμφωνούν και το 48% να διαφωνούν. Την ίδια στιγμή η συντριπτική πλειοψηφία, 75%, πιστεύουν ότι το status quo δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παράλληλα, το 77% των ερωτηθέντων διαφωνούν ότι μια λύση στη βάση των δύο κρατών είναι προς όφελος και των δύο πλευρών. Διαφωνία εκφράζουν και το 66% ότι μια λύση στη βάση συνομοσπονδίας είναι προς όφελος και των δύο πλευρών.

Πόσο επιτυχημένη θεωρείτε ότι ήταν η αποστολή της κυπριακής αντιπροσωπίας στη φετινή Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ;

Πολύ 22%

Αρκετά 29%

Λίγο 31%

Καθόλου 16%

ΔΓ/ΔΑ 2%

Είστε ικανοποιημένοι από την ομιλία του Προέδρου Αναστασιάδη στη φετινή Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ή όχι;

Ναι 61%

Όχι 35%

ΔΓ/ΔΑ 4%

Θεωρείτε ότι η κίνηση του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη, για δημόσιο διάλογο με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ήταν ορθή ή λανθασμένη;

Ορθή 73%

Λανθασμένη 25%

ΔΓ/ΔΑ 2%

Διχασμένη παρουσιάζεται η κοινή γνώμη και αναφορικά με την αποστολή της κυπριακής αντιπροσωπίας στη φετινή Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με το 51% να τη θεωρούν πολύ ή αρκετά επιτυχημένη, ενώ αντίθετα το 47% την θεωρούν λίγο ή καθόλου αποτυχημένη. Εντούτοις το 61% των πολιτών δηλώνουν ικανοποιημένοι από την ομιλία του Προέδρου Αναστασιάδη στη φετινή γενική συνέλευση του ΟΗΕ. Την ίδια στιγμή η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, 73%, χαρακτηρίζουν ορθή την κίνηση του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη, να έρθει σε δημόσιο διάλογο με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο κ. Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει για κατοίκηση η περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου. Σε ποιο βαθμό πιστεύετε ότι η κίνηση αυτή μπορεί να αλλάξει την πορεία λύσης του Κυπριακού;

Πολύ 26%

Αρκετά 28%

Λίγο 17%

Καθόλου 29%

Πιστεύετε ότι οι απειλές Τσαβούσογλου για το άνοιγμα της Αμμοχώστου θα εφαρμοστούν ή όχι;

Ναι 67%

Όχι 33%

Πιστεύετε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να επιβάλει μέτρα σε όσους προτίθενται να συνεργαστούν με τις τουρκοκυπριακές «αρχές», μετά το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου ή όχι;

Ναι 68%

Όχι 32%

Ποσοστό 54% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι, εάν ανοίξει για κατοίκηση η περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, τότε θα αλλάξει πολύ ή αρκετά η πορεία λύσης του Κυπριακού. Μάλιστα, το 67% πιστεύουν ότι οι απειλές Τσαβούσογλου για το άνοιγμα της Αμμοχώστου θα εφαρμοστούν, ενώ το 68% των πολιτών θεωρούν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να επιβάλει μέτρα σε όσους προτίθενται να συνεργαστούν με τις τουρκοκυπριακές «αρχές», μετά το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.

Θεωρείτε ότι είμαστε πιο κοντά σε λύση του Κυπριακού ή σε ναυάγιο;

Λύση 16%

Ναυάγιο 79%

ΔΓ/ΔΑ 5%

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, 79%, πιστεύουν ότι οι δύο πλευρές είναι πλέον πιο κοντά σε ναυάγιο παρά σε λύση του Κυπριακού.