Τοπικά

Πονοκέφαλος οι συνενώσεις των δήμων

Οι ζυμώσεις και οι διεργασίες εντείνονται με τοπικές Αρχές να τρέχουν να προλάβουν την τελική έγκριση του νομοσχεδίου, με εκ των προτέρων αποφάσεις για πρόθεση συνένωσης

Εντός Οκτωβρίου αναμένεται η Κυβέρνηση να καταθέσει το τελικό νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και καθώς ο χρόνος κυλάει, οι ζυμώσεις και οι διεργασίες εντείνονται με Τοπικές Αρχές να τρέχουν να προλάβουν την τελική έγκριση του νομοσχεδίου με εκ των προτέρων αποφάσεις για πρόθεση συνένωσης. Την περασμένη Παρασκευή σε έκτακτη συνεδρίασή της η ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου Σωτήρας ενέκρινε ομόφωνα την πρόθεση για συνένωση με Αγία Νάπα και Λιοπέτρι, μετά την παρόμοια ομόφωνη απόφαση των άλλων δύο συμβουλίων. Όπως ανέφεραν τόσο οι δύο Δήμαρχοι, Αγίας Νάπας και Σωτήρας, όσο και ο Κοινοτάρχης Λιοπετρίου, με την συνένωση αυτή αναμένεται να δημιουργηθεί ο μεγαλύτερος τουριστικός Δήμος της Κύπρου, αφού θα περιλαμβάνει ένα παραλιακό μέτωπο είκοσι επτά, περίπου, χιλιομέτρων, από την παραλία του Κόννου μέχρι και τον ποταμό Λιοπετρίου, ενώ ο Γιάννης Καρούσος τόνισε πως οι τοπικές Αρχές που θα συνενωθούν με την Αγία Νάπα στον νέο σχηματισμό αξιοποιούν προς όφελός τους το branding αλλά και τα οικονομικά οφέλη του τουριστικού θερέτρου, με σκοπό τη δημιουργία ενός νέου Μόντε Κάρλο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Την περασμένη εβδομάδα τα χαρτιά του άνοιξε και ο Δήμαρχος Στροβόλου, ο οποίος κατέθεσε την πρότασή του για δημιουργία ενός μητροπολιτικού Δήμου στη Λευκωσία, που να περιλαμβάνει τους πέντε αστικούς Δήμους, Λευκωσία, Στρόβολο, Έγκωμη, Άγιο Δομέτιο και Αγλαντζιά. Σύμφωνα με τον Αντρέα Παπαχαραλάμπους, με την προτεινόμενη συνένωση δημιουργείται μια νέα πυκνοκατοικημένη πρωτεύουσα, με ενιαίο πολεοδομικό σχεδιασμό και με εξοικονομήσεις 10 εκατομμυρίων, περίπου, ευρώ ετησίως.

Βύρας: «Χάσαμε την ουσία»

Κληθείς από τη "Σ" να σχολιάσει τις ζυμώσεις που γίνονται από τοπικές Αρχές στο πλαίσιο των συνενώσεων ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων, Ανδρέας Βύρας, τόνισε ότι με τη συζήτηση που γίνεται για τις συνενώσεις χάθηκε η ουσία της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του προτεινόμενου νομοσχεδίου για τον νέο περί Δήμων Νόμο. Από την άλλη κατέθεσε και τη δική του άποψη για τις συνενώσεις μεγάλων σχηματισμών τοπικών Αρχών, εκφράζοντας τη διαφωνία του με τη δημιουργία «υπερδήμων» και μεγάλων σχηματισμών, καθώς και τον φόβο ότι στο τέλος πιθανόν να δημιουργηθούν, όπως ανέφερε, νέα κράτη, στα οποία πιθανόν να υποβαθμίζεται ο ρόλος του δημότη.

Όσον αφορά το νομοσχέδιο, ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων και Δήμαρχος Λάρνακας ανέφερε ότι, με το τελικό προσχέδιο που εγκρίθηκε ομόφωνα από την εκτελεστική επιτροπή της Ένωσης Δήμων, σημειώθηκε σημαντική πρόοδος όσον αφορά τη διοικητική και οικονομική αυτονομία, ενώ αναμένεται να ληφθεί απόφαση και από την προσεχή Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δήμων. Τόνισε, επίσης, ότι ζητήθηκε από την Κυβέρνηση στο τελικό προσχέδιο να ενταχθούν και οι συνενώσεις και συγχωνεύσεις, ώστε να υπάρχει και η τελική θέση των Δήμων.

Οι πρόνοιες του νέου νομοσχεδίου

Βάσει του τελικού προσχεδίου, το οποίο εγκρίθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου από την Εκτελεστική Επιτροπή της Ένωσης Δήμων, η ίδια η Ένωση Δήμων μετεξελίσσεται από Σωματείο (σύμφωνα με τον Περί Δήμων Νόμο 111 του 1985) σε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, που συστήνεται δυνάμει των διατάξεων της νομοθεσίας και στο οποίο μέλη είναι όλοι οι Δήμοι.

Στο τελικό προσχέδιο του νομοσχεδίου απουσιάζει η νέα σύσταση και συγκρότηση των Δήμων αν και σημειώνονται, χωρίς αυτό βέβαια να είναι επίσημο ή τελεσίδικο, τέσσερεις δήμοι στην επαρχία Λευκωσίας, τρεις δήμοι στην επαρχία Λάρνακας, δύο δήμοι στην επαρχία Αμμοχώστου, τρεις δήμοι στην επαρχία Λεμεσού, και τρεις δήμοι στην επαρχία Πάφου, χωρίς να είναι συμπληρωμένα τα ονόματα των δήμων και των δημοτικών διαμερισμάτων που τους αποτελούν.

Δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι

Όσον αφορά τη σύσταση του Δημοτικού Συμβουλίου, τροποποιείται ο αριθμός των μελών αυτού σε σχέση με την υφιστάμενη νομοθεσία. Συγκεκριμένα, σε δήμους των οποίων οι εκλογείς δεν υπερβαίνουν τις 10 χιλιάδες εκλέγονται 12 σύμβουλοι, 16 σύμβουλοι για δήμους με πληθυσμό από 10 μέχρι 20 χιλιάδες, 20 σύμβουλοι για δήμους με πληθυσμό 20 με 30 χιλιάδες και 26 σύμβουλοι για δήμους με πληθυσμό περισσότερο από 30 χιλιάδες.

Κατά τις εκλογές, στον κάθε συνδυασμό υπάρχουν υποψήφιοι μέχρι του αριθμού των δημοτικών θέσεων του δημοτικού διαμερίσματος του κάθε δήμου. Ο δήμαρχος εκλέγεται από τους δημότες-εκλογείς του δήμου αυτού και δήμαρχος εκλέγεται αυτός που θα συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων. Η εκλογή των αντιδημάρχων και των δημοτικών συμβούλων γίνεται μεμονωμένα κατά συνδυασμούς ανά δημοτικό διαμέρισμα και αντιδήμαρχος εκλέγεται αυτός που θα συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στο οικείο δημοτικό διαμέρισμα. Ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος κάθε δήμου εκλέγεται είτε με γενική είτε με αναπληρωματική εκλογή, ανάλογα με την περίπτωση. Κάθε συνδυασμός περιλαμβάνει τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους κάθε δημοτικού διαμερίσματος σε αριθμό μέχρι τον αριθμό των εδρών κάθε δημοτικού διαμερίσματος στο συμβούλιο. Η κατανομή των εδρών στα δημοτικά διαμερίσματα ξεκινά με την απόδοση μίας έδρας σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα. Το υπόλοιπο των εδρών κατανέμεται στα δημοτικά διαμερίσματα ανάλογα με τον αριθμό των εκλογέων κάθε δημοτικού διαμερίσματος.

Ο Δήμαρχος είναι η εκτελεστική Αρχή του Δήμου και εκπροσωπεί τον Δήμο σε όλες τις επίσημες σχέσεις του, ενώ οι αντιδήμαρχοι ασκούν τις κατά τόπον αρμοδιότητές τους στο δημοτικό διαμέρισμά τους. Σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα συγκροτείται ειδική επιτροπή του συμβουλίου με την ονομασία "επιτροπή δημοτικού διαμερίσματος" με την ονομασία του κάθε δημοτικού διαμερίσματος. Σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα συστήνεται με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου τοπικό γραφείο, το οποίο στεγάζεται στην έδρα του δημοτικού διαμερίσματος. Το δημοτικό συμβούλιο καθορίζει ποιες υπηρεσιακές μονάδες μπορούν να λειτουργήσουν στα δημοτικά διαμερίσματα. Υποχρεωτικά στα γραφεία αυτά λειτουργεί γραφείο εξυπηρέτησης του πολίτη, που περιλαμβάνει ειδική υπηρεσία παροχής διοικητικής βοήθειας σε πολίτες που έχουν αντικειμενική αδυναμία προσπέλασης στις δημοτικές υπηρεσίες.

Σχολικές Εφορείες

Όσον αφορά τις Σχολικές Εφορείες, πλέον απαρτίζονται από επτά μέλη, τον Δήμαρχο ως Πρόεδρο και άλλα έξι μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ σε κάθε σχολείο συστήνεται Συμβουλευτική Επιτροπή Σχολείου, η οποία απαρτίζεται από τον Διευθυντή ή τον Βοηθό Διευθυντή του Σχολείου ή από άλλο πρόσωπο που επιλέγει ο Υπουργός Παιδείας ως Πρόεδρος και από εκπροσώπους διδακτικού προσωπικού, του συνδέσμου γονέων, του μαθητικού συμβουλίου και από μέλη της οικείας σχολικής εφορείας.