Κυπριακό

Προσκλήσεις Γ.Γ. για τριμερή στο Παρίσι στις 12-13 Νοεμβρίου

Σε κόκκινο συναγερμό τέθηκε από την περασμένη Πέμπτη η Λευκωσία, που δείχνει να αντιλαμβάνεται αυτήν τη φορά τη σοβαρότητα των τουρκικών επιθετικών ενεργειών. Παρά ταύτα, λέει ναι σε τριμερή στο Παρίσι

Ταρακούνημα του οικοδομήματος των Βρυξελλών, ώστε η λεγόμενη αλληλεγγύη να μην είναι κενή περιεχομένου, επιθυμεί η Λευκωσία, που αναγνωρίζει ότι οι στιγμές που διάγει είναι πλέον κρίσιμες.

Η απόφαση της Τουρκίας να «τρυπήσει» σε οριοθετημένο και αδειοδοτημένο οικόπεδο της Κυπριακής Δημοκρατίας μειώνει στο ελάχιστο τα περιθώρια υπομονής ή άλλων χειρισμών.

Συμβούλιο ΥΠΕΞ

Όπως πληροφορείται η «Σ», ο Υπουργός Εξωτερικών είναι από την περασμένη Τετάρτη το βράδυ σε ανοικτή τηλεφωνική επικοινωνία με τους ομολόγους του σε Γαλλία και Ιταλία. Η προσπάθεια είναι μέσα από παρασκηνιακό διάλογο να πεισθεί ο Γερμανός ομόλογός τους και να συναινέσει ώστε στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, την 14η του μήνα στο Λουξεμβούργο, οπότε έχει εγγραφεί το θέμα για συζήτηση, να υπάρξει τέτοια συλλογικότητα, που να οδηγήσει σε καίριες και κυρίως αποτελεσματικές αποφάσεις.

Η επιθυμία ενός τέτοιου ειδικού ενδιαφέροντος συμβουλίου έχει ωριμάσει ως σκέψη καθότι, έστω και αν δεν λέγεται δημοσίως, η Λευκωσία αναγνωρίζει πως όταν το ζήτημα των τουρκικών παραβιάσεων παρεισφρέει στην ατζέντα τακτικών Συμβουλίων, μέσω π.χ. Brexit ή μεταναστευτικού, χάνεται και έτσι δεν μπορεί να θέσει το ζήτημα στις πραγματικές του διαστάσεις.

Χωρίς κάποιος να υποτιμά, αλλά ούτε και να υπερτιμά το γεγονός ότι οι νέες παραβιάσεις «Γιαβούζ» έχει ήδη αποφασιστεί να συζητηθούν και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17ης τρέχοντος στις Βρυξέλλες, διπλωματικές πηγές δήλωναν στη «Σ» ότι μια συνεδρίαση των ΥΠΕΞ σχεδόν μονοθεματική, όπως αυτή που επιθυμεί το ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας, «θα δραματοποιήσει ορθώς την κατάσταση που επικρατεί και θα δώσει περιθώριο στη Λευκωσία να απαιτήσει πολλά περισσότερα απ’ όσα μέχρι στιγμής έχουν προσφέρει οι Βρυξέλλες».

Φοβού την Τουρκία…

Η Φεντερίκα Μογκερίνι τάχθηκε υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Τουρκίας για οριοθέτηση ΑΟΖ, ωστόσο πρόκειται για ευχολόγιο χωρίς ρεαλιστικές πιθανότητες υλοποίησης.

Στις Βρυξέλλες επικρατεί, δυστυχώς, μια ξεκάθαρη φοβία για απευθείας σύγκρουση με την Τουρκία, η οποία κρατάει τα ζωνάρια στο μεταναστευτικό και μια την άλλη απειλεί να ανοίξει τη στρόφιγγα των προσφύγων. Ενδεχόμενο που πρώτη θα πνίξει την Ελλάδα, η οποία αυτήν τη στιγμή στα θέματα Κύπρου, ό,τι και να λέγεται, διατηρεί μια στάση «ναι μεν αλλά».

Έχοντας αυτό στο μυαλό, κύκλοι στο Προεδρικό Μέγαρο εξηγούσαν στην εφημερίδα μας ότι σε κάποια στιγμή θα πρέπει η Λευκωσία να τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια των Ευρωπαίων, ώστε να διασφαλίσει ότι δεν είναι μέλος δεύτερης κατηγορίας. Ψάχνοντας λίγο περισσότερο το ζήτημα, η «Σ» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι η Λευκωσία αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να θέσει βέτο σε οποιαδήποτε άλλη απόφαση, είτε αυτή αφορά σε Brexit είτε στο μεταναστευτικό, ώστε να αναγκάσει τους Ευρωπαίους να δώσουν μεγαλύτερη σημασία στα όσα συμβαίνουν στην Κύπρο.

Για το θεαθήναι;

Το ερώτημα που παραμένει αναπάντητο είναι κατά πόσον η Τουρκία χρησιμοποιεί τους συντελεστές ισχύος της για να επιβάλει την άποψή της για διαμοιρασμό του φυσικού πλούτου ή αν πραγματικά κάνει γεωτρήσεις για να εντοπίσει, αν μπορέσει, φυσικό αέριο. Αν και κανείς δεν μπορεί αυτήν τη στιγμή να δώσει οριστική απάντηση, η «Σημερινή» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι, μετά την αποχώρηση των αμερικανικών εταιρειών, η ΤΡΑΟ έχει μείνει ξεκρέμαστη. Μάλιστα η είδηση έρχεται από Κροατία μεριά, με την εταιρεία που προέρχεται από την εν λόγω χώρα και η οποία συνεχίζει να παρέχει υπηρεσίες στην Τουρκία, να έχει ήδη κινήσει τις διαδικασίες για αποχώρηση και ταυτόχρονη ακύρωση του εντάλματος σύλληψης που εκκρεμεί για τον επικεφαλής της, ο οποίος, μαθαίνουμε, παραμένει “εγκλωβισμένος” στην Τουρκία.

Κατά τα άλλα τριμερής…

Μπορεί η δράση της Τουρκίας και η αποστολή του «Γιαβούζ» στο οικόπεδο 7 να επισκίασε, φυσιολογικά, τα πάντα, ωστόσο το Κυπριακό παραμένει στο ευρύτερο κάδρο. Μάλιστα, όπως από την Παρασκευή αποκάλυψε ο γράφων, στο τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων του «Σίγμα», ο σχεδιασμός Γκουτέρες είναι για τριμερή συνάντηση με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, στο Παρίσι, στις 12-13 Νοεμβρίου, στο περιθώριο του Φόρουμ Ειρήνης που διοργανώνει η γαλλική Κυβέρνηση και στο οποίο θα μιλήσει ο επικεφαλής του διεθνούς Οργανισμού. Η σύγκληση της τριμερούς φαίνεται να εξαρτάται από το αν θα δεχθεί κάτι τέτοιο ο κατοχικός ηγέτης. Στη μεγάλη εικόνα και η άτυπη πενταμερής, η οποία φαίνεται να τοποθετείται χρονικά μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, χωρίς αυτό να αλλάζει τη θέση Ακιντζί πως δεν θέλει ουσιώδεις διαπραγματεύσεις πριν από τις παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα, που είναι ορισμένες για τον ερχόμενο Απρίλιο.