Πολιτισμός

«The Roof is on Fire» στην ταράτσα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου

Με την ανατρεπτική διαδραστική παράσταση «εξήντα ένα»

H ταράτσα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου στη Φανερωμένη ζωντανεύει και φέτος για δεύτερη φορά, με άλλη μιαν ανατρεπτική παράσταση.

Η θεατρική ομάδα enact theatre, που δημιουργήθηκε από τη Μαρίνα Μακρή και την Έλενα Καλλινίκου και που ασχολείται με τη δημιουργία θεάτρου επινόησης και performance, θα μας οδηγήσει - ξεναγήσει, με την παράσταση «εξήντα ένα», στην ταράτσα του Πολιτιστικού Ιδρύματος.

Η παράστασή τους θα ενεργοποιήσει τη φαντασία μας, τον χώρο και την παρουσία τού κάθε συμμετέχοντος στο «Τώρα και εδώ». Στόχος να ζωντανέψει το κτήριο του Πολιτιστικού, παράλληλα με την υπόλοιπη πόλη λόγω της κεντρικής του τοποθεσίας και της ζωής που το περιβάλλει.

Η ξενάγηση θα αρχίσει από τα σκαλιά του Κτηρίου και θα έχει προορισμό την οροφή. Αρχικά, οι 2 performers θα καλωσορίσουν τους συμμετέχοντες, με μέγιστη συμμετοχή τα 20 άτομα ανά παράσταση και θα τους χωρίσουν σε 2 ομάδες των 10 ατόμων. Ο κάθε performer θα ενημερώσει την ομάδα του για τη διαδρομή που θα ακολουθηθεί μέχρι τον τελικό προορισμό. Η πορεία χωρίζεται σε 3 φάσεις: στη φάση 1, στη φάση Μ, και στη φάση 2 (αυτές οι επιγραφές, 1, Μ και 2 θα υπάρχουν στον χώρο).

Η ομάδα θα συγγράψει κείμενο με έντονο το στοιχείο της φαντασίας, το οποίο θα «συνοδεύει» την πορεία προς τα πάνω. Μέσω του κειμένου θα γίνεται εκτενής περιγραφή των όσων βρίσκονται στον χώρο (πίνακες, παράθυρα, επιγραφές κ.ά.).

Το κείμενο συνεχώς θα κάνει αναφορά στον τελικό προορισμό, που είναι η οροφή, και στην εμπειρία που πρόκειται να ζήσουν, παρατείνοντας έτσι την αναμονή και αγωνία των συμμετεχόντων, για όσα πρόκειται να βιώσουν.

Πριν από τη δύση του ήλιου η ομάδα θα φτάσει στην οροφή, και η ξενάγηση στον χώρο θα συνεχιστεί με ό,τι μας περιβάλλει, ουρανό, ήλιο, σύννεφα, πουλιά, εκκλησίες, σημαίες, βουνά και ντεπόζιτα.

Μόλις δύσει ο ήλιος, και γίνουν ορατά τα πρώτα αστέρια, θα μεταφερθούν στον κλειστό χώρο που βρίσκεται στην οροφή. Ο χώρος θα φωτίζεται κατάλληλα, ώστε οι θεατές να χαλαρώσουν και παράλληλα θα ακούγεται ζωντανή μουσική από την Αντρούλα Καφά, μέσω της οποίας ο θεατής θα αισθάνεται ότι βρίσκεται ακριβώς εκεί που θα έπρεπε.

Η θεατρική ομάδα

Η enact theatre είναι μια θεατρική ομάδα με βάση την Κύπρο. Δημιουργήθηκε το 2014 από τη Μαρίνα Μακρή και την Έλενα Καλλινίκου και κύρια ενασχόλησή της είναι η δημιουργία θεάτρου επινόησης και performance.

Σε συνεργασία με τον Γιώργο Βαλαή της ομάδας Blitz Theatre Group διοργάνωσαν στην Κύπρο σεμινάριο σκηνικής γραφής. Πρώτη παραγωγή της ομάδας αποτελεί η διασκευή του έργου «Η Δεσποινίς Μαργαρίτα» του Ρομπέρτο Ατάυντεν, που παρουσιάστηκε στο ευρωπαϊκό καλλιτεχνικό πρόγραμμα «Songs of My Neighbours».

Το project «Η Δεσποινίς Μαργαρίτα» περιόδευσε στην Κύπρο και την Αθήνα, και παρουσιάστηκε σε διάφορα φεστιβάλ όπως το TEDxLimassol και το PopUp Festival του Κέντρου Τεχνών Λευκωσίας και στο The Performance Shop της Λίας Χαράκη στη Λευκωσία.

Οι παραγωγές της ομάδας παρουσιάστηκαν στην Κύπρο και την Αθήνα σε καλλιτεχνικά προγράμματα όπως το Buffer Fringe Nicosia, το PopUp Festival, το TEDxLimassol, το Songs of my Neighbours και το The Performance Shop της Λίας Χαράκη.

Η παράσταση «Αισθητή η μείωση της σκόνης από αύριο» εκπροσώπησε την Κύπρο στην «BJCEM Mediterranea 18 Young Artists Biennale» και περιόδευσε σε διάφορες πόλεις και χωριά στην Κύπρο για ενάμιση χρόνο.

H performance Date Time Location (2017), που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τον καλλιτέχνη Δημήτρη Χειμώνα, επιλέχθηκε να παρουσιαστεί στην Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής 2018 στη Βενετία, στη Stockholm, Goteborg και Lahti Fringe το 2018 και στο UKYA City Takeover στο Nottingham 2019.

Το πιο πρόσφατο έργο της ομάδας αποτελεί η devised παράσταση με τίτλο «Πέτα Στον Αέρα», που επιχορηγήθηκε από το πρόγραμμα θεατρικής ανάπτυξης «ΘΥΜΕΛΗ» και παρουσιάστηκε τον Απρίλιο στη Λεμεσό και τη Λευκωσία.

18-19-20-21 Οκτωβρίου 2019 στην Οροφή του Πολιτιστικού Ιδρύματος Κύπρου στις 17:30.

Είσοδος Ελεύθερη.

Απαραίτητη η προκράτηση θέσεων στο τηλέφωνο 22 128175 λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων ανά παράσταση.

Οροφή Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου

Φανερωμένης 86-90, Παλιά Λευκωσία

Τηλέφωνο: 22 128175

Τα βράδια των εκδηλώσεων, τα μουσεία και η έκθεση «1940: Πρόσωπα και Εικόνες. Κύπρος και Ελλάδα» του Πολιτιστικού Ιδρύματος θα είναι ανοικτά μέχρι τα μεσάνυκτα.