Κόμματα

Το βλέμμα στραμμένο στο 2023

Την όλη συζήτηση συντηρούν - ανατροφοδοτούν οι ίδιοι οι πολιτικοί αρχηγοί μέσα από συνεντεύξεις και δηλώσεις, επιβεβαιώνοντας τουλάχιστον τη ρήση ότι «όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά»

Στους ρυθμούς του αποκαλυπτικού δημοσιεύματος της «Σ», ημερομηνίας 18 Αυγούστου, αναφορικά με τη μυστική συνάντηση Άντρου Κυπριανού και Νικόλα Παπαδόπουλου με φόντο τις προεδρικές εκλογές, συνεχίζει μέχρι και σήμερα να κινείται το κομματικό σύστημα. Την όλη συζήτηση συντηρούν - ανατροφοδοτούν οι ίδιοι οι πολιτικοί αρχηγοί μέσα από συνεντεύξεις και δηλώσεις, επιβεβαιώνοντας τουλάχιστον τη ρήση ότι «όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά». Το φλερτ ΑΚΕΛ – ΔΗΚΟ δεν είναι πλέον ούτε κρυφό, ούτε στη σφαίρα των δημοσιογραφικών πληροφοριών. Είναι δημόσιο, εμφανέστατο και γίνεται από επίσημα χείλη. Παρόλα αυτά, δεδομένων των δυσκολιών που υπάρχουν, για να εξελιχθεί το φλερτ σε πολιτικό αρραβώνα, οι δυο παρτενέρ επιχειρούν από την αρχή να ξεκαθαρίσουν τα θέλω τους. Κάπως έτσι εξηγείται και η δήλωση του Άντρου Κυπριανού στην εφημερίδα «Καθημερινή» προ δεκαπενθημέρου, ότι το ΑΚΕΛ δεν θα στηρίξει τον Νικόλα Παπαδόπουλο στις Προεδρικές του 2023. Θέση, την οποία είχαμε καταγράψει στη «Σ» και, προχωρώντας ένα βήμα πάρα πέρα, εξηγούσαμε ότι, πρόθεση από πλευράς ΑΚΕΛ, είναι η εξεύρεση ανεξάρτητου κοινού υποψηφίου σε συνεργασία με το ΔΗΚΟ και με «αντάλλαγμα» την προεδρία της Βουλής, προς τον Νικόλα Παπαδόπουλο. Όλα αυτά, βέβαια, αποτελούν ασκήσεις επί χάρτου και τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί ως δεδομένο εάν δεν ανοίξουν οι κάλπες των Βουλευτικών του ‘21.

Στους δύο, τρίτος δεν χωρεί

Την ώρα που ο Άντρος Κυπριανού ξεκαθάριζε μεν ότι το ΑΚΕΛ δεν προτίθεται να στηρίξει τον Νικόλα Παπαδόπουλο για την Προεδρία της Δημοκρατίας και δεν απέκλειε παράλληλα τη συνεργασία με το ΔΗΚΟ, εάν προκύψει κοινός υποψήφιος, ο δεύτερος, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα offsite, χαρακτήριζε τις διαχρονικές συνεργασίες των δυο κομμάτων ως τις πιο αποτελεσματικές που είχαμε στην Κύπρο. Τοποθέτηση, η οποία δεν πέρασε απαρατήρητη από την Πινδάρου και τον πρόεδρο του κόμματος, Αβέρωφ Νεοφύτου. Ο μέχρι πρότινος «δίδυμος αδελφός» του Νικόλα Παπαδόπουλου, όπως τον χαρακτήριζε το ΑΚΕΛ, πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, δεν έκρυψε την ενόχλησή του. «Το άκουσα κι εγώ και μου δημιουργήθηκε μια μεγάλη έκπληξη, γιατί μαζί με τον Νικόλα Παπαδόπουλο θεωρούσαμε από το 2008-2013 καταστροφική για την οικονομία τη διακυβέρνηση Χριστόφια, που ήταν μαζί με το ΔΗΚΟ. Τώρα τι άλλαξε και έγινε η πιο αποδοτική;», ήταν το χαρακτηριστικό του σχόλιο. Επιπρόσθετα, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ δήλωσε ότι, σε μια κρίσιμη περίοδο, κάποιοι κοιμούνται και ξυπνούν έχοντας στο μυαλό τους τις Προεδρικές του 2023, ενώ το μέλλον της πατρίδας είναι αβέβαιο. Ο ΔΗΣΥ ήταν κι ο πρώτος που αντέδρασε όταν δημοσιοποιήθηκε η παρασκηνιακή συνάντηση Άντρου - Νικόλα από τη «Σ», κατηγορώντας τότε μόνο το ΑΚΕΛ, ότι τριάμισι χρόνια πριν από τις Προεδρικές, η μοναδική τους έγνοια είναι πώς θα διώξουν τον Νίκο Αναστασιάδη για να αναρριχηθούν στην εξουσία. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ δείχνει τουλάχιστον ανήσυχος από την προσπάθεια αναθέρμανσης των σχέσεων ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ. Οι άριστες σχέσεις που διατηρούσε με τον Νικόλα Παπαδόπουλο και η συνεργασία των κομμάτων τους σε κοινοβουλευτικό επίπεδο σε μια σειρά κοινωνικο-οικονομικών ζητημάτων τόσο κατά τη διάρκεια της μνημονιακής περιόδου όσο και στη μεταμνημονιακή εποχή, τίθενται πλέον εν αμφιβόλω. Και επειδή στους δυο τρίτος δεν χωρεί, ο Νικόλας Παπαδόπουλος και κατ’ επέκτασιν το ΔΗΚΟ, αναμένεται ότι το επόμενο διάστημα θα αποτελέσουν «μήλον της Έριδος» ανάμεσα στους δυο μεγάλους.

Τι εννοούσε ο Νικόλας

Η δήλωση Νικόλα Παπαδόπουλου ότι κάποιες από τις πιο αποτελεσματικές πολιτικές συνεργασίες που είχαμε στην Κύπρο ήταν μεταξύ ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ έχει όντως ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Πρώτον, διότι λέγοντας κάτι τέτοιο, επιβεβαιώνει ξεκάθαρα την πρόθεση του ΔΗΚΟ να συνεργαστεί ξανά με το ΑΚΕΛ και, δεύτερον, διότι δημιουργεί εύλογα ερωτήματα στη βάση των όσων ανέφερε κι ο Αβέρωφ Νεοφύτου. «Δεν είναι ο Νικόλας Παπαδόπουλος που μαζί με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ κατηγορούσαν τον Χριστόφια για την οικονομική πολιτική ενώ συγκυβερνούσε με το ΔΗΚΟ;». Η απάντηση είναι, ναι. Όμως, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ δεν εννοούσε αυτήν τη συνεργασία. Σε νεότερές του δηλώσεις την περασμένη Πέμπτη (3/10), στον «Άλφα», κλήθηκε να σχολιάσει τη συγκεκριμένη τοποθέτηση, λέγοντας ότι επί διακυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου, ο κόσμος ζούσε καλύτερα κι ότι επί Σπύρου Κυπριανού, επιτεύχθηκε ένα οικονομικό θαύμα, μετά την καταστροφή του 1974. Με άλλα λόγια, ο Νικόλας Παπαδόπουλος όταν αναφέρεται σε αποτελεσματικές συνεργασίες ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ εννοεί μόνον όταν το κόμμα της Αριστεράς στήριζε ΔΗΚΟϊκό Πρόεδρο κι όχι το αντίστροφο. Συνεπώς, αυτό μπορεί να θεωρηθεί κι ως απάντηση του Νικόλα προς τον Άντρο, ο οποίος προσέτρεξε ενδεχομένως και για λόγους εσωκομματικού κατευνασμού να αποκλείσει το ενδεχόμενο υποστήριξης του προέδρου του ΔΗΚΟ από το ΑΚΕΛ.

Οι Βουλευτικές βγάζουν Πρόεδρο Δημοκρατίας

Κομματικές πηγές, με τις οποίες συνομίλησε η «Σ», δείχνουν το 2021 ως το έτος που θα καθορίσει τους συσχετισμούς δυνάμεων και εν πολλοίς τις συνεργασίες ενόψει των Προεδρικών του 2023. Ο κομματικός χάρτης όπως τον γνωρίζαμε από το 2016 ενδέχεται να αλλάξει. Κόμματα, τα οποία σήμερα είναι στη Βουλή, θα δώσουν μεγάλη μάχη για να εισέλθουν ξανά, ενώ πιθανή πρέπει να θεωρείται η είσοδος νέων κομματικών σχηματισμών. Επίσης, ως εξόχως σημαντικό στοιχείο κρίνεται το ποσοστό που θα λάβουν ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, καθώς επίσης και η διαφορά που θα έχουν μεταξύ τους. Πηγές από το ΑΚΕΛ μάς υπογράμμιζαν με νόημα ότι τα «κουκκιά» των Βουλευτικών εκλέγουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας κι αυτό είναι κάτι που αντιλαμβάνονται όλοι οι κομματικοί μηχανισμοί.