59α γενέθλια με αλλαγή πλεύσης στο Κυπριακό

«Στα 59 χρόνια της ιστορικής της διαδρομής η Κυπριακή Δημοκρατία πέρασε από χίλια μύρια κύματα, εξακολουθώντας και σήμερα να σηκώνει αγόγγυστα τον σταυρό του μαρτυρίου»

Υπό τη σκιά της κορυφούμενης Ερντογανικής θρασύτητας έναντι της Κύπρου, της Ελλάδας και γενικότερα της διεθνούς κοινότητας, γιορτάζουμε την 59η επέτειο της Κυπριακής Δημοκρατίας και την ανακήρυξη της Κύπρου σε ανεξάρτητο κράτος – μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Στα 59 χρόνια της ιστορικής της διαδρομής, η Κυπριακή Δημοκρατία πέρασε από χίλια μύρια κύματα, εξακολουθώντας και σήμερα να σηκώνει αγόγγυστα τον σταυρό του μαρτυρίου.

Για 59 ολόκληρα χρόνια, η παγκόσμια κοινότητα δεν κατάφερε ή, καλύτερα, δεν προσπάθησε όσο έπρεπε, να επιλύσει ένα διεθνές ζήτημα σε μια κρίσιμη γεωπολιτική περιοχή, όπου διακυβεύονται ζωτικότατα συμφέροντα της ανθρωπότητας. Έτσι, η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει η μόνη διαιρεμένη χώρα της Ευρώπης, της οποίας μεγάλο τμήμα κατέχεται από χώρα-μέλος του ΟΗΕ, η οποία φιλοδοξεί μάλιστα να εισέλθει στην πολιτισμένη και προηγμένη Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

Οι λόγοι που εμποδίζουν εδώ και έξι, σχεδόν, δεκαετίες τη μικρή Κύπρο να γίνει ένα κράτος κανονικό, είναι πολλοί, τόσο ενδογενείς όσο και εξωγενείς. Από τη μια ο κακός μας εαυτός και οι ανειλικρινείς κατά καιρούς σχέσεις μας με την Ελλάδα και από την άλλη η βρετανική υπουλότητα, κράτησαν την Κυπριακή Δημοκρατία από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα σε μόνιμη κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Την περασμένη εβδομάδα, μιλώντας από το επίσημο βήμα της Διεθνούς Αμφυκτιονίας, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, εξαπέλυσε τα βέλη του κατά της Τουρκίας, καθιστώντας σαφές ότι δεν θα δεχθεί «τη διπλωματία των κανονιοφόρων, τις τακτικές εκβιασμού και τις προσπάθειες εξαναγκασμού της πλευράς μας να διαπραγματευτεί υπό πίεση». Κατήγγειλε ακόμα και την «ολοένα και πιο επιθετική στάση του τουρκικού στρατού και κλιμάκωση παραβιάσεων στη νεκρή ζώνη». Είναι προς τιμήν του Προέδρου που μίλησε χωρίς μισόλογα για τις προθέσεις της ελληνικής πλευράς στο Κυπριακό, ενώπιον των ηγετών του πλανήτη. Επαινετή η στάση του. Όμως αυτό το γεγονός από μόνο του δεν αρκεί για να σπάσει τις αλυσίδες της αιχμαλωσίας της Κύπρου.

Φρονούμε πως η ομιλία του Προέδρου Αναστασιάδη στα Ηνωμένα Έθνη μπορεί να επενεργήσει ως εφαλτήριο για σφαιρική επαναξιολόγηση των δεδομένων γύρω από το κυπριακό ζήτημα. Ήλθε η ώρα, η ελληνική πλευρά, Κύπρος και Ελλάδα, να χαράξουν από κοινού νέα στρατηγική πλεύσης στο Κυπριακό σε συνδυασμό με τα άλλα ανοικτά εθνικά μέτωπα με αιχμή την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη των δύο αδελφών χωρών. Ασφαλέστατα, στην υπό διαμόρφωση νέα στρατηγική, απαραίτητος ενεργός σύμμαχος και συμπαράστασης πρέπει να είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Και ευτυχώς οι συγκυρίες είναι ευνοϊκές λόγω της επικείμενης απαλλαγής της ΕΕ από τον δούρειο ίππο του βρετανικού όφεως, ο οποίος αποτελεί εδώ και πολλές δεκαετίες τον κακό δαίμονα της Κύπρου. Καλούμε, λοιπόν, τα πολιτικά κόμματα να εγκαταλείψουν επιτέλους την ισοπεδωτική αντιπολίτευση στο Κυπριακό, θέτοντας υπεράνω ιδιοτελών σκοπιμοτήτων το συμφέρον της Κύπρου. Σε αυτήν τη νέα πορεία ζητούμε και τη συμπαράσταση των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας, διαμηνύοντας πως η ασφάλεια και η ευημερία τους διασφαλίζονται μόνο μέσα από την κοινή συνύπαρξη με τους Ελληνοκυπρίους σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος.

*Δημοσιογράφος