Ο εφιάλτης της κλιματικής αλλαγής

«Οι εφιαλτικές προβλέψεις των τελευταίων εκθέσεων του ΟΗΕ για το κλίμα έχουν ήδη επαληθευθεί με τις καταστροφικές πλημμύρες και πυρκαγιές σε πολλές περιοχές του κόσμου»

Με την ευκαιρία της φετινής ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, πραγματοποιήθηκε ειδική σύνοδος του Διεθνούς Οργανισμού για την κλιματική αλλαγή υπό τον τίτλο «Σύνοδος δράσης για το κλίμα». Στη σύνοδο πήραν μέρος ηγέτες ή εκπρόσωποι 200 κρατών - μελών των Ηνωμένων Εθνών.

Η σύνοδος αυτή αναγόρευσε το θέμα της κλιματικής αλλαγής ως μιαν από τις μεγαλύτερες απειλές για την επιβίωση του πλανήτη.

Παρ’ όλο που ο Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε να εμφανιστεί στη σύνοδο για λίγη ώρα και να χειροκροτήσει την ομιλία τού Προέδρου της Ινδίας, θα πρέπει εντούτοις να υπομνησθούν τα εξής:

Μια από τις πρώτες πολιτικές πράξεις του σημερινού Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλτ Τραμπ ήταν να αποσύρει τη χώρα του από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Ο Τραμπ έκανε λόγο για μια συμφωνία οικονομικά επιζήμια για τις ΗΠΑ και δήλωσε ότι θα επαναδιαπραγματευτεί για μια πιο δίκαιη λύση για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και συμπλήρωσε κυνικά: «Αν τα καταφέρουμε, ωραία». Κατέληξε λέγοντας: «Οι ΗΠΑ θα τερματίσουν τη συνδρομή τους στο πράσινο ταμείο για το κλίμα».

Η Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή αποτελεί την πρώτη οικουμενική, νομικά δεσμευτική παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα.

Υπογράφτηκε στις 22 Απριλίου 2016 και κυρώθηκε από την Ε.Ε. στις 5 Οκτωβρίου 2016. Η συμφωνία συνιστά ισορροπημένο αποτέλεσμα και περιλαμβάνει σχέδιο δράσης για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη, «αρκετά κάτω» από 2° Κελσίου.

Η ενέργεια του Ντόναλτ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα ήλθε σε μια περίοδο κατά την οποία κλιματολόγοι, μετεωρολόγοι, και ερευνητικά πανεπιστημιακά κέντρα θεωρούν ως δεδομένο ότι η άνοδος της θερμοκρασίας των ωκεανών και η αύξηση της συχνότητας των κυκλώνων και των ακραίων καιρικών φαινομένων είναι αλληλένδετες.

Οι εφιαλτικές προβλέψεις των τελευταίων εκθέσεων του ΟΗΕ για το κλίμα έχουν ήδη επαληθευθεί με τις καταστροφικές πλημμύρες και πυρκαγιές σε πολλές περιοχές του κόσμου.

Και ενώ είναι πλέον απόλυτα τεκμηριωμένο επιστημονικά ότι η άνοδος της θερμοκρασίας οδηγεί στα ακραία και καταστροφικά καιρικά φαινόμενα, ο ηγέτης της υπερδύναμης ενεργεί όχι ως πυροσβέστης αλλά ως εμπρηστής.

Η ενέργεια του Τραμπ έχει, ωστόσο, και προηγούμενο. Ο Τζορτζ Μπους, ο νεότερος, είχε αποσύρει επίσης τη δέσμευση των ΗΠΑ για την εφαρμογή της Συνθήκης του Κιότο, για να υπηρετήσει τα συμφέροντα των εταιρειών πετρελαίου και καρβούνου. Τότε, η καταστροφή της «Κατρίνα» οδήγησε σε τεράστιο αριθμό θυμάτων και σε ζημιές δισεκατομμυρίων. Βέβαια, οι εταιρείες αυτές που υπηρετούν ηγέτες, όπως ο Τζορτζ Μπους και ο Ντόναλτ Τρομπ, αμφισβητούν τους κινδύνους από το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Τη δεκαετία του ’90 είχε αποκαλυφθεί ότι η βιομηχανία άνθρακα είχε πληρώσει ένα εκατομμύριο δολάρια σε τέσσερεις επιστήμονες για να διαψεύσουν όλους εκείνους που προειδοποιούσαν για τις επιπτώσεις του φαινομένου του θερμοκηπίου. Την ίδια δεκαετία, μια άλλη πολυεθνική πετρελαίου των ΗΠΑ είχε ξοδέψει 13 εκατομμύρια δολάρια για την οργάνωση μιας διεθνούς εκστρατείας, προς κατάρριψη των τεκμηριωμένων μελετών και ερευνών για τις επιπτώσεις από το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Το πιο λογικά αναμενόμενο, βέβαια, είναι ότι ο κόσμος των μεγάλων συμφερόντων θα ισχυρίζεται ότι οι κλιματικές αλλαγές αποτελούν φυσικές καταστροφές και όχι το αποτέλεσμα της δραματικής καταστροφής του περιβάλλοντος, από την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η πραγματικότητα, όμως, βοά. Και το μέλλον διαγράφεται εφιαλτικό. Οι πάγοι λιώνουν, η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει, οι πλημμύρες αυξάνονται και τις διαδέχονται οι ξηρασίες.

Πρόκειται για εκ προμελέτης δολοφονία του πλανήτη. Ένοχοι του εγκλήματος όσοι είναι έτοιμοι στον βωμό μιας άπληστης και αδηφάγου «ανάπτυξης» και της μεγιστοποίησης των κερδών, να υποθηκεύσουν ό,τι πιο πολύτιμο. Την ανθρώπινη ζωή.

Η σύνοδος του ΟΗΕ για το κλίμα αποτέλεσε μια ύστατη προειδοποίηση για τον εφιάλτη που την απειλεί. Μόνη αποτελεσματική αντίδραση, η συντεταγμένη δράση της διεθνούς κοινότητας.

*Τέως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων