Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Ο Μάριος Τόκας όλων των Ελλήνων

Η αγάπη του κόσμου αποδείχθηκε πολύ μεγάλη για να χωρέσει στο Κηποθέατρο Λεμεσού

Η μουσική είναι η φωνή της ψυχής μας. Είναι ο ίδιος ο ήχος της καρδιάς μας. Όταν μιλά η μουσική, η ψυχή μας πάλλεται αδιάκοπα κι η καρδιά μας κτυπά δυνατά και ακούραστα. Η μουσική είναι μια αδιάκοπη δροσερή αύρα, που τροφοδοτεί με ζωή κάθε μας κύτταρο.

Αυτά τα συναισθήματα νιώσαμε όσοι τυχεροί βρεθήκαμε την Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, το βράδυ στο Δημοτικό Κηποθέατρο Λεμεσού «Μάριος Τόκας», στην ενδέκατη ετήσια συναυλία αφιέρωμα στον μεγάλο μας μουσικοσυνθέτη, που γίνεται κάθε χρόνο με πρωτοβουλία της οικογένειάς του και πιο συγκεκριμένα με πρωτοβουλία του αδελφού του Νίκου και της αδελφής τους Εύης. Μια μουσική συναυλία, που φέτος διοργανώθηκε με τη βοήθεια και τριών μεγάλων στιχουργών, οι οποίοι συνυπογράφουν μαζί με τον Τόκα τις μεγαλύτερες μουσικές επιτυχίες του. Τραγούδια που σημάδεψαν την ελληνική δισκογραφία, όπως το «Σ' αναζητώ στη Σαλονίκη ξημερώματα», η «Εθνική μας Μοναξιά», η «Αννούλα του χιονιά», οι «Θάλασσες», το «Σημάδι», και δεκάδες άλλα, που φέρουν την υπογραφή των πιο πάνω στιχουργών.

Πρόκειται για τρεις εκλεκτούς φίλους του συνθέτη, τον Ανδρέα Νεοφυτίδη, τον Σαράντη Αλιβιζάτο και τον Φίλιππο Γράψα. Γράψας και Νεοφυτίδης παρευρέθησαν και απηύθυναν χαιρετισμό στην εκδήλωση, με τον Αλιβιζάτο να απουσιάζει για λόγους υγείας. Την εκδήλωση τίμησε με τη παρουσία του και μίλησε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης (την παρακολούθησε ολόκληρη), ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο Δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης.

Στο καλλιτεχνικό μέρος συμμετείχαν οι Κατερίνα Κούκα, Στέλιος Διονυσίου, Κωνσταντίνα και Κώστας Χατζηχριστοδούλου. Μαζί τους η Αγνή Καλουμένου και η Κατερίνα Ζήνωνος. Διευθυντής ορχήστρας ο Γιώργος Παγιάτης. Συμμετείχε ακόμη η χορωδία του Δήμου Λεμεσού, καθώς και η παιδική χορωδία του ΑΡΗ, υπό τη διεύθυνση του Σόλωνα Κλαδά. Η αγάπη του κόσμου αποδείχθηκε πολύ μεγάλη για να χωρέσει στο Κηποθέατρο….

Ο Μάριος Τόκας είναι μια αξιομνημόνευτη μορφή, που οι στίχοι που μελοποίησε χάρισαν στιγμές χαράς σε ολόκληρο τον Ελληνισμό. Μια μουσική κληρονομιά που καταγράφεται στις πιο σπουδαίες του ελληνικού πενταγράμμου. Μια μουσική κληρονομιά με τραγούδια-προίκα που αντέχουν στον χρόνο, την οποία έχουμε υποχρέωση να διαφυλάξουμε και να μεταλαμπαδεύσουμε και στις επόμενες γενιές. Ο Μάριος Τόκας είναι αυτός που πρώτος έβγαλε από τη ναφθαλίνη τα όμορφα ποιήματα του αγωνιστή της Λευτεριάς, Ευαγόρα Παλληκαρίδη, και τα έκανε τραγούδια για να τα σιγοτραγουδούν στους αιώνες των αιώνων οι απανταχού της Γης Έλληνες και να θυμίζουν τη αγάπη των Ελλήνων της Κύπρου προς τη Μάνα Ελλάδα. «Την Ελλάδα αγαπώ αλλά και σένα…», έγραφε μέσα τα κρησφύγετα της Ε.Ο.Κ.Α. ο Ευαγόρας!

Ο Μάριος Τόκας, παρά την τεράστια προβολή που είχε, παρέμεινε πάντα ο σεμνός νέος από τη Λεμεσό. Ο Μάριος Τόκας ήταν ένας από εμάς.

Φεύγουν οι άνθρωποι, μα όχι όλοι! Κάποιοι δεν φεύγουν ποτέ! Λένε πως αυτούς που αγαπήσαμε και δεν είναι πια μαζί μας τους έχουμε πάντα μέσα μας. Και ο Μάριος Τόκας είναι ένας από αυτούς… Όσο περνά ο καιρός, τόσο περισσότερο μας λείπει εκείνο το υπέροχο χαμόγελο του Μάριου. Ιδού και η παρακαταθήκη του:

«Χρειάζεται υπομονή και να είσαι έτοιμος να λες ‘Όχι’. Έχω στη ζωή και την καριέρα μου πει περισσότερα ‘ΟΧΙ’ παρά ναι…. Η φρεσκάδα υπάρχει πάντα στην αλήθεια. Το κυνήγι της αλήθειας ανανεώνει τη δημιουργία. Αν η αναφορά στην εισβολή και την κατοχή δηλητηριάζει την ελληνοτουρκική φιλία, τότε τι φιλία είναι αυτή… Θα πήγαινα στα κατεχόμενα χωρίς λογοκρισία, για να τραγουδήσω και εκεί το ‘Ανασήκωσε την πλάτη και απόσεισέ τους Πενταδάκτυλέ μου’. Η επαναπροσέγγιση με τους Τουρκοκυπρίους δεν πρέπει να λειτουργεί σε βάρος της Εθνικής μας υπόθεσης… Η Ελλάδα είναι για μένα χώρος λατρείας, είναι η μητέρα πατρίδα…».

Ο Μάριος Τόκας δεν ανήκε σε κανένα κόμμα και δεν ακολούθησε ποτέ πρότυπα κομματικών ή πολιτικών ιδεολογιών (ίσως γι’ αυτό εισέπραξε πίκρες από ανθρώπους που νόμιζε πως ήταν φίλοι του). Ήταν ο Μάριος του καθενός και όλων μας. Ήταν ο Μάριος όλων των Ελλήνων. Είναι ο Μάριος της Εθνικής μας Μοναξιάς, αλλά και της Εθνικής περηφάνιας μας. Ένας Αληθινός Αρχάγγελος, στου παραδείσου την αυλόπορτα….

«Οι εκδηλώσεις-αφιέρωμα στον Μάριο Τόκα δεν θα σταματήσουν ποτέ», μου εκμυστηρεύτηκε ο αδελφός του Νίκος, όταν συναντηθήκαμε στη Λεμεσό μετά την εκδήλωση. Μια συνάντηση στην οποία είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε πολύ για τον αδελφό του Μάριο, που είχα την τιμή να με συμπεριλαμβάνει στους πολύ καλούς φίλους του. Κρίμα, που κάποιοι, μέσα από την οικογένεια που ο ίδιος δημιούργησε, φαίνεται να μην αντιλαμβάνονται ότι η μουσική κληρονομιά του Μάριου δεν ανήκει μόνο σ’ αυτούς. Η μουσική κληρονομιά του Μάριου Τόκα ανήκει σε όλους τους Έλληνες. Η μουσική του Μάριου Τόκα αποτελεί ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ…

Υστερόγραφο: Το Δημοτικό Κηποθέατρο "Μάριος Τόκας" είναι ένα από τα ομορφότερα υπαίθρια θέατρα της Κύπρου, βρίσκεται στη Λεμεσό και στεγάζεται εντός του Δημόσιου Κήπου. Το θέατρο μετονομάστηκε σε Δημοτικό Κηποθέατρο «Μάριος Τόκας» και η απόφαση πάρθηκε έπειτα από πρόταση του Δημάρχου Λεμεσού, Νίκου Νικολαΐδη, με την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σε συνεδρία του στις 27 Απριλίου 2017.

*Αναπλ. καθηγητής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, από το Μονάγρι Λεμεσού

Υποστηρίξτε τη