Παραπολιτικά

Στο «7», με βάση το πειρατικό δίκαιο

Οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ έχουν πάρει νέες, απρόβλεπτες, διαστάσεις. Ο θαλάσσιος Αττίλας έχει τώρα προωθηθεί για πρώτη φορά και σε αδειοδοτημένο οικόπεδο, το 7, στα νότια της Κύπρου, σε πλήρη περιφρόνηση προς κάθε έννοια διεθνούς δικαίου, αλλά με βάση το τουρκικό πειρατικό δίκαιο.

Το οικόπεδο 7 έχει αδειοδοτηθεί πρόσφατα από τη νόμιμη Κυπριακή Δημοκρατία στον γαλλικό κολοσσό Total και την ιταλική ΕΝΙ, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τους θρασύτατους πειρατές να επιχειρήσουν εκεί γεώτρηση με το γεωτρύπανο «Γιαβούζ», θεωρώντας ότι η υφαλοκρηπίδα τους εκτείνεται και μέσα στο εν λόγω οικόπεδο. Τούρκοι είναι, όπου θέλουν αποκτούν υφαλοκρηπίδα. Ακόμα και 80 χιλιόμετρα νότια της ακτής του Πισσουρίου! Αλλά διατηρούν και δεύτερη επιλογή. Σε περίπτωση που δεν βρουν αέριο στην περιοχή την οποία θεωρούν δική τους, θα επιδιώξουν να κάνουν γεώτρηση κάπου αλλού, μέσα στη δική μας υφαλοκρηπίδα, βεβαίως, με πρόσχημα ότι το πράττουν για λογαριασμό, δήθεν, των Τουρκοκυπρίων.

Ποιος θα τους εμποδίσει να το κάνουν; Κανένας. Οι Γάλλοι ιδιοκτήτες του τεμαχίου, μαζί με τους Ιταλούς, δεν αναμένεται να προσπαθήσουν να αποτρέψουν δυναμικά το «Γιαβούζ» να τρυπήσει μέσα στο οικόπεδό τους, γιατί αντιλαμβανόμαστε όλοι τι θα σημαίνει αυτό και ποια κατάσταση θα δημιουργηθεί. Το πολύ-πολύ, οι Γάλλοι να προστατεύσουν με κάποια πολεμικά τους σκάφη το δικό τους γεωτρύπανο, όταν θα ξεκινήσει τη δική του γεώτρηση, μέσα στον ερχόμενο χρόνο, μάλλον. Έτσι, εκτός απροόπτου, οι πειρατές θα μείνουν εκεί μέχρι τον ερχόμενο Ιανουάριο, αναζητώντας, με το εσιέκκιπι, τον κρυμμένο θησαυρό που δεν τους ανήκει.

Η Τουρκία δεν πρόκειται να τερματίσει τις προκλήσεις και την παρουσία της στην ΑΟΖ μας. Διότι στόχος της είναι, αν δεν δεχτούμε τους δικούς της σχεδιασμούς στο δικό μας φυσικό αέριο, να μετατρέψει την Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη σε Αποκλεισμένη Οικονομική Ζώνη...

ΜΠΟΞΕΡ