Παραπολιτικά

Το προεδρικό αεροπλάνο και η ΔΔΟ

Οι παραστάσεις του... πολιτικού μιούζικαλ «New York, New York» τέλειωσαν και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επέστρεψε ήδη στα πάτρια εδάφη. Η εμφάνισή του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης μάζεψε αρκετά χειροκροτήματα, αλλά μετά που έπεσε η αυλαία και έσβησαν τα φώτα, ξαναβρεθήκαμε ενώπιον της σκληρής πραγματικότητας της τουρκικής αδιαλλαξίας και προκλητικότητας.

Η Τουρκία έστειλε το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» στο οικόπεδο 7, ενώ και ο Ακιντζί επιμένει να το παίζει σκληρός, απορρίπτοντας τη δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη ότι οι όροι αναφοράς είχαν συμφωνηθεί στη μεταξύ τους συνάντηση της 9ης Αυγούστου. Έτσι βρίσκεται στον αέρα και η πιθανή τριμερής συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί-Γκουτέρες. Ούτως ή άλλως μια τέτοια συνάντηση είναι καταδικασμένη, δεδομένου ότι η τουρκική και η τουρκοκυπριακή πλευρά έχουν ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους και σε όλες τις επαφές τους στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών ότι δεν έχουν καμιά πρόθεση να μετακινηθούν, έστω και κατά μία ίντσα, από τις αξιώσεις τους. Εκτός αν η τριμερής πατήσει σε κάποιο χαλί δικών μας νέων υποχωρήσεων και προσφορών, όπως γίνεται συνήθως.

Όσο για την περιπέτεια του Προέδρου με το ιδιωτικό αεροσκάφος, που υποχρεώθηκε να επιστρέψει στη Νέα Υόρκη λόγω βλάβης, εμείς δεν θα θέσουμε ερωτήματα γύρω από το αν όλα έγιναν δεοντολογικά, πόσο στοίχισε στον φορολογούμενο και τα λοιπά. Εμείς θα δούμε το όλο περιστατικό λίγο... συμβολικά. Το αεροπλάνο αυτό θα μπορούσε να συμβολίζει τη... μελλοντική διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, η οποία, μετά την «απογείωσή» της, είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσει σοβαρή «βλάβη», λόγω δυσλειτουργίας του όλου συστήματος «πτήσης». Η μόνη διαφορά με το αεροσκάφος του Προέδρου είναι ότι η ΔΔΟ δεν θα έχει τη δυνατότητα να επιστρέψει με ασφάλεια στο αεροδρόμιο. Δεν θα υπάρχει πλέον επιστροφή. Η επόμενη φάση θα είναι η συντριβή. Αυτήν ακριβώς την πτήση πρέπει να αποφύγει πάση θυσία ο Πρόεδρος. Διότι αυτήν τη φορά δεν θα είναι μόνο εκείνος επιβάτης στο αεροσκάφος. Θα τον συνοδεύουμε και όλοι εμείς...

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ