Κόμματα

Η δίκη της Χρυσής Αυγής και το ΕΛΑΜ

Την ώρα που ο δικαστικός κλοιός στην Ελλάδα σφίγγει γύρω από τη Χρυσή Αυγή και τη δράση της, στην Κύπρο το ΕΛΑΜ φαίνεται ότι επιχειρεί να αποστασιοποιηθεί αθόρυβα. Προσφάτως, η επίσημη ιστοσελίδα του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου επανασχεδιάστηκε, αφαιρώντας οτιδήποτε παρέπεμπε στη Χρυσή Αυγή

Η δίκη της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία στροφή. Ηγετικά στελέχη και μέλη του αδελφού κόμματος του ΕΛΑΜ βρίσκονται ενώπιον της Δικαιοσύνης από το 2015. Πρόκειται για μια ποινική δίκη, η οποία εξετάζει τρία κακουργήματα: Τη δολοφονία του αντιφασίστα ράπερ, Παύλου Φύσσα, το 2013, την απόπειρα ανθρωποκτονίας μετά από επίθεση σε βάρος Αιγύπτιων ψαράδων το 2012 και την απόπειρα ανθρωποκτονίας μελών του ΚΚΕ και του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ) την ίδια χρονιά. Η κύρια κατηγορία που αντιμετωπίζουν οι κατηγορούμενοι είναι αυτή της συμμετοχής και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης. Οι απολογίες ολοκληρώθηκαν την περασμένη Τετάρτη, 6 Νοεμβρίου, με τον τελευταίο από τους 68 κατηγορούμενους, αρχηγό της οργάνωσης, Νίκο Μιχαλολιάκο. Πλέον, τη σκυτάλη έχει πάρει η εισαγγελέας της έδρας, η οποία αναμένεται να προτείνει την ενοχή ή όχι των κατηγορουμένων. Η έκβαση της δίκης της Χρυσής Αυγής, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα, θεωρείται βέβαιο ότι θα έχει σοβαρό αντίκτυπο και στο ΕΛΑΜ στην Κύπρο.

Εξαφανίστηκε καθετί «Χρυσαυγίτικο»

Την ώρα που ο δικαστικός κλοιός στην Ελλάδα σφίγγει γύρω από τη Χρυσή Αυγή και τη δράση της, στην Κύπρο το ΕΛΑΜ φαίνεται ότι επιχειρεί να αποστασιοποιηθεί αθόρυβα. Προσφάτως, η επίσημη ιστοσελίδα του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου επανασχεδιάστηκε, αφαιρώντας οτιδήποτε παρέπεμπε στη Χρυσή Αυγή. Μέχρι πρότινος, στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα υπήρχε η θεματική κατηγορία «Θέσεις». Εκεί, βρίσκονταν αναρτημένα διάφορα άρθρα περί της αντίληψης για τη ζωή, την ελευθερία, τον ρατσισμό και τη συμπεριφορά του εθνικιστή. Η συντριπτική πλειοψηφία των σχετικών φιλοσοφικών - ιδεολογικών άρθρων αποτελούσαν αναδημοσιεύσεις, είτε από την επίσημη ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής είτε από την ιδεολογικού περιεχομένου ιστοσελίδα antepithesi.gr, η οποία επίσης ανήκει στη Χρυσή Αυγή. Το πρώτο άρθρο χρονικά το οποίο ήταν αναρτημένο στη συγκεκριμένη θεματική κατηγορία, είχε ημερομηνία 15 Ιανουαρίου 2014 και παραπέμπε από την ιστοσελίδα του ΕΛΑΜ σε άρθρο, με πηγή την ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής και με τίτλο: «Η εσωτερική ανατομία του Χρυσαυγίτη». Πέρα όμως από την κατηγορία «Θέσεις», εξαφανίστηκε και ο σύνδεσμος που παρέπεμπε τον αναγνώστη κατευθείαν στην ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής κι οποίος βρισκόταν σε περίοπτη θέση στην κεντρική σελίδα του ΕΛΑΜ.

Αυτονόμηση ή συγκάλυψη;

Μετά από την εκλογική ήττα της Χρυσής Αυγής τον περασμένο Ιούλιο στις εθνικές εκλογές και την αποτυχία της να εισέλθει για πέμπτη φορά στο ελληνικό κοινοβούλιο, εξωτερικεύτηκαν τα συσσωρευμένα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετώπιζε. Δεκάδες γραφεία σ’ όλη την Ελλάδα έκλεισαν, ενώ υπήρξε μπαράζ αποχωρήσεων ακόμη και προσώπων που θεωρούνταν του λεγόμενου στενού πυρήνα. Ενδεικτική της εικόνας διάλυσης που εκπέμπει η Χρυσή Αυγή ήταν και η αποχώρηση από το κόμμα, του ευρωβουλευτή και ενός εκ των κύριων εμπλεκομένων στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, Γιάννη Λαγού, ο οποίος μάλιστα προανήγγειλε και τη δημιουργία νέου εθνικιστικού κινήματος. Το ΕΛΑΜ στην Κύπρο ουδέποτε έδωσε δείγματα γραφής σ’ ό,τι αφορά την αυτονομία του. Αντιθέτως, εξέφραζε δημοσίως και εν είδει περηφάνιας σε πολλές περιπτώσεις, τις στενές σχέσεις που διατηρούσε με τη Χρυσή Αυγή, δίδοντας την εντύπωση ότι πρόκειται για το ένα και αυτό. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του προέδρου του κόμματος, Χρίστου Χρίστου, στο ΣΙΓΜΑ, στις 18/9/2013, όταν δήλωνε: «Είμαστε η Χρυσή Αυγή της Κύπρου. Και να σας ενημερώσω ότι όταν ξεκίνησε το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο, κατατέθηκε αρχικώς η ονομασία “Χρυσή Αυγή”, η οποία δεν έγινε αποδεκτή από το Υπουργείο Εσωτερικών και γι’ αυτό προχωρήσαμε στη δημιουργία του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου». Συνεπώς, σήμερα δεν είναι βέβαιο κατά πόσον η ηγεσία του ΕΛΑΜ κι ο πρώην φρουρός του Νίκου Μιχαλολιάκου, Χρίστος Χρίστου, παραμένουν πιστοί στην υπό διάλυση Χρυσή Αυγή ή αν επιχειρούν για προφανείς λόγους να συγκαλύψουν ό,τι τους ενώνει.

Ο παράγοντας Βουλευτικές

Οι όποιες εξελίξεις στην Ελλάδα αναφορικά με τη Χρυσή Αυγή και την πιθανή καταδίκη πρωτοκλασάτων στελεχών της συμπίπτουν σε μια περίοδο κατά την οποία τα κόμματα στην Κύπρο θα κινούνται σε προεκλογικούς ρυθμούς. Άρα, δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι κατά την προεκλογική περίοδο, εάν και εφόσον καταδικαστεί η Χρυσή Αυγή, τα κόμματα του λεγόμενου δημοκρατικού τόξου στο νησί, θα βάλουν στη γωνιά το ΕΛΑΜ, ως αδελφό κόμμα, μιας εγκληματικής οργάνωσης και με τη βούλα. Σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια ποιες θα είναι οι πολιτικές επιπτώσεις για το ΕΛΑΜ, το οποίο διευρύνει σε κάθε εκλογική αναμέτρηση τα ποσοστά και την απήχησή του στο εκλογικό σώμα. Σημειώνεται, πάντως, ότι η προεκλογική εκστρατεία που ακολούθησε κυρίως η ΕΔΕΚ, στις πρόσφατες ευρωεκλογές, αποδομώντας αφενός το υπερπατριωτικό προφίλ των ΕΛΑΜιτών μέσα από τα ζητήματα απαλλαγής τους από την Ε.Φ. και αφετέρου με την ανάδειξη των ναζιστικών καταβολών τους, λειτούργησε ως ένα βαθμό. Το ΕΛΑΜ αύξησε μεν ποσοστά στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση, όμως δεν κατόρθωσε να κερδίσει την 6η έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο. Όπως διεφάνη στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση, τα αφηγήματα και τα διλήμματα που έθεσαν οι αντίπαλοι του ΕΛΑΜ ενεργοποίησαν τα αντι-ΕΛΑΜικά αντανακλαστικά της κοινωνίας, τα οποία και καρπώθηκε η ΕΔΕΚ.