Αναλύσεις

Η θέση της ICAO και η απόφαση του Αγγλικού Εφετείου 2010

Στις 12 Οκτωβρίου 2010 το Αγγλικό Εφετείο (Court of Appeal) στο Λονδίνο, με δικαστές τους Lord Justice Ward, Lord Justice Richards και Sir David Keene, απέρριψε την έφεση που έκαναν η ψευτο-αερογραμμή των κατεχομένων “Kibris Turk Hava Yollari” και η εταιρεία “CTA Holidays Ltd” εναντίον του Βρετανού Υπουργού Μεταφορών, ο οποίος αρνήθηκε να παραχωρήσει άδεια για πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο προς τα κατεχόμενα

Σε σχέση με την πρόσφατη απάντηση του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO International Civil Aviation Organization) προς τον πιλότο Χάρη Θεοχάρους (Sigmalive, 31.10.2019), στην οποία υπογραμμίζει εμφαντικά ότι δεν υπάρχει κανένα αεροδρόμιο «Εrcan» και τονίζει ότι τα αεροδρόμια που ελέγχονται από το μοναδικό FIR της Κύπρου, αυτό της Λευκωσίας, δηλαδή, είναι αυτά της Λάρνακας και της Πάφου, πρέπει να θυμόμαστε ότι υπάρχει και σχετική απόφαση του Αγγλικού Εφετείου 12 Οκτωβρίου 2010 που κερδίσαμε. Και εξηγώ:

Στις 12 Οκτωβρίου 2010 το Αγγλικό Εφετείο (Court of Appeal) στο Λονδίνο, με δικαστές τους Lord Justice Ward, Lord Justice Richards και Sir David Keene, απέρριψε την έφεση που έκαναν η ψευτο-αερογραμμή των κατεχομένων “Kibris Turk Hava Yollari” και η εταιρεία “CTA Holidays Ltd” εναντίον του Βρετανού Υπουργού Μεταφορών, ο οποίος αρνήθηκε να παραχωρήσει άδεια για πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο προς τα κατεχόμενα. Η δίκη έγινε το 2009 και ο δικαστής Justice Wyn Williams απέρριψε το τουρκικό αίτημα. Στη συνέχεια οι Τούρκοι έκαναν έφεση, εξ ου και η απόφαση του Αγγλικού Εφετείου 12 Οκτωβρίου 2010.

Απορρίπτοντας την έφεση των Τούρκων ο δικαστής Lord Justice Richards είπε ότι πρώτιστος λόγος για την άρνηση του Υπουργού Μεταφορών ήταν ότι τέτοια άδεια θα παραβίαζε τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας βάσει της Σύμβασης του Σικάγο, 7 Δεκεμβρίου 1944, την οποία υπέγραψε το Ηνωμένο Βασίλειο και, ως εκ τούτου, θα αποτελεί παραβίαση των υποχρεώσεων που έχει το Ηνωμένο Βασίλειο να σέβεται τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα ήταν παράνομο.

Την απόφαση του Αγγλικού Εφετείου δημοσίευσε η εφημερίδα Τάιμς του Λονδίνου στις 9 Νοεμβρίου 2010, με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Flight refusal justified» (Δικαιολογημένη άρνηση πτήσεων).

“LORD JUSTICE RICHARDS said that the granting of the permits sought would constitute a breach of the United Kingdom’s obligation to respect the rights of the Republic of Cyprus and would be unlawful”. (The Times, November 9, 2010).

Να προσθέσω, επίσης, ότι στην υπόθεση της Εφέσεως ως ενδιαφερόμενο μέρος έλαβε μέρος και η Κυπριακή Δημοκρατία με τους δικηγόρους Professor Vaughan Lowe QC and Akhil Shah QC (instructed by DLA Piper UK LLP) for the Interested Party.

Στο Πανεπιστήμιο του Bristol η πρώτη

Καθηγήτρια Ιστορίας για τη Δουλεία (Slavery)

Το πανεπιστήμιο του Μπρίστολ (Bristol) είναι το πρώτο στο Ηνωμένο Βασίλειο που διόρισε την πρώτη νέγρα Καθηγήτρια Ιστορίας για τη Δουλεία (Slavery) και η οποία θα αναλάβει τα καθήκοντά της τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Όπως μας ενημερώνει το Μπι Μπι Σι (30.10.2019), μία από τις αρμοδιότητές της θα είναι να ερευνήσει την ανάμειξη της πόλης του Bristol στο υπερ-ατλαντικό δουλεμπόριο.

Η Καθηγήτρια Olivette Otele δήλωσε ότι επιδιώκει η έρευνα αυτή να είναι πρωτοπόρα στο πώς η Βρετανία εξετάζει, αναγνωρίζει και διδάσκει την ιστορία του δουλεμπορίου.

Η καθηγήτρια Otele, η οποία ζει στο Newport της Ουαλίας, μιλώντας για τον νέο της διορισμό, είπε ότι ελπίζει να φέρει μαζί όλους τους κατοίκους του Bristol, απ’ όλες τις κοινότητες, ακαδημαϊκούς, δασκάλους και καλλιτέχνες που είναι πρόθυμοι να συνεισφέρουν για μια πιο δίκαιη και δυνατή κοινωνία.

«Θέλω τους φοιτητές να με δουν ως μια βοηθό σε ένα διάλογο που χρειάζεται να λάβει χώραν σχετικά με τον ρόλο του Πανεπιστημίου του Bristol στο υπερ-ατλαντικό δουλεμπόριο».

Η εργασία της, προσθέσει το δημοσίευμα του Μπι Μπι Σι, περιλαμβάνει την ευθύνη να εργάζεται με τους συναδέλφους της, τους φοιτητές και τις κοινότητες του Bristol στο να βοηθήσουν το πανεπιστήμιο να κατανοήσει το παρελθόν του και να χρησιμοποιήσει τη γνώση αυτή για να διαμορφώσει το μέλλον του.

Η καθηγήτρια Olivette Otele

«Ως ίδρυμα που ιδρυθήκαμε το 1909, δεν κερδοσκοπούσαμε απευθείας από το δουλεμπόριο, όμως αναγνωρίζουμε πλήρως ότι τύχαμε έμμεσα οικονομικού κέρδους από φιλανθρωπική υποστήριξη, από οικογένειες που έκαναν λεφτά από επιχειρήσεις που ήσαν αναμεμειγμένες με υπερ-ατλαντικό δουλεμπόριο… Αυτός ο νέος ρόλος μάς παρέχει τη μοναδική και σημαντική ευκαιρία να επερωτήσουμε την ιστορία», δήλωσε η Καθηγήτρια Judith Squires και Vice-Chancellor του Πανεπιστημίου του Bristol.

Εν τω μεταξύ, πηγαίνοντας πιο πίσω στον χρόνο, βρίσκουμε ένα προηγούμενο σχετικό δημοσίευμα του Μπι Μπι Σι, 25 Οκτωβρίου 2018. Το οποίο προέβαλε την είδηση ότι ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου του Ανατολικού Λονδίνου (University of East London), Geoff Thompson, είχε εισηγηθεί ότι θα ήταν «ηθικό και σωστό», όπως τα πανεπιστήμια που έχουν κερδίσει τους περασμένους αιώνες από το δουλεμπόριο, συνεισφέρουν σε ένα Ταμείο π.χ. £100 εκατομμυρίων εις βοήθεια φοιτητών από μειονότητες που δεν έχουν τα οικονομικά μέσα να αποφοιτήσουν.

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρθηκε ότι τον προηγούμενο μήνα (Σεπτέμβριος 2018) το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης (Glasgow) αποκάλυψε ότι είχε πάρει χορηγίες από λεφτά που σχετίζονταν με το δουλεμπόριο. Συγκεκριμένα, ότι τον 19ον αιώνα είχε δεχθεί σε δωρεές με τις σημερινές αξίες £198 εκατομμύρια λίρες από ανθρώπους που κερδοσκοπούσαν από το δουλεμπόριο. Με αποτέλεσμα να ανακοινώσει ένα «πρόγραμμα αποκαταστατικής δικαιοσύνης» ("reparative justice programme"), περιλαμβανομένης της δημιουργίας ενός κέντρου για τη μελέτη του δουλεμπορίου και ενός μνημείου για τα θύματα.

Ταυτόχρονα, το Πανεπιστήμιο του Ανατολικού Λονδίνου προέβη στη διαδικασία αιτήσεων προς άλλα πανεπιστήμια στο Ηνωμένο Βασίλειο σύμφωνα με τον νόμο της Ελευθερίας για Πληροφόρηση, για να μάθει αν τα ιδρύματά τους έχουν δεχθεί χρήματα που απέρρεαν μεταξύ του 16ου και του 19ου αιώνα από το δουλεμπόριο.

Ο κ. Thompson, επίσης, είπε ότι όλα τα πανεπιστήμια έχουν τα αρχεία τους, τους ιστορικούς και ερευνητές τους που μπορούν να τους πληροφορήσουν, αν έχουν δεχθεί τέτοιες χορηγίες.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής συζητείται πώς μπορούν να συμφιλιώσουν τα πανεπιστήμια με ιστορικές σχέσεις με το δουλεμπόριο. Στο δε πανεπιστήμιο Georgetown University, στην Ουάσιγκτον, ήδη δίδεται υποστήριξη σε φοιτητές απογόνους ανθρώπων που είχαν πωληθεί από το πανεπιστήμιο τον 19ον αιώνα. Και το Πανεπιστήμιο του Harvard έχει τοποθετήσει μια πλακέτα εις μνήμην των σκλάβων που έζησαν και δούλεψαν στο πανεπιστήμιο και, επιπλέον, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα του Μπι Μπι Σι, έχει τερματίσει τη χρήση του "master" στους ακαδημαϊκούς τίτλους του, λόγω των συνδηλώσεών του με τη δουλεία.

*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος