Παιδεία

Στις κάλπες οι εκπαιδευτικοί

Οι καθηγητές θα κληθούν να απαντήσουν στο ερώτημα εάν συμφωνούν ή όχι με τη λήψη απεργιακών μέτρων κατά τις ημέρες διεξαγωγής των εξετάσεων τετραμήνων

Στις κάλπες κατέρχονται αύριο Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2019, οι καθηγητές Mέσης Eκπαίδευσης της ΟΕΛΜΕΚ, με στόχο να απαντήσουν στο ερώτημα εάν τελικά θα απεργήσουν κατά τις ημέρες διεξαγωγής των εξετάσεων τετραμήνων ή όχι. Το αποτέλεσμα της κάλπης θεωρείται απρόβλεπτο, καθώς τα μέλη της οργάνωσης φαίνεται ότι έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα, με τις δύο από τις πέντε κινήσεις των καθηγητών να τάσσονται υπέρ του «ναι» και τις άλλες τρεις να τάσσονται υπέρ του «όχι».

Η διαδικασία του

δημοψηφίσματος

Υπενθυμίζεται πως η απόφαση για τις απεργίες είχε παρθεί στην Παγκύπρια Συνδιάσκεψη Γενικών Αντιπροσώπων της οργάνωσης το καλοκαίρι που μας πέρασε. Σημειώνεται, μάλιστα, πως στο πρώτο δημοψήφισμα, που είχε πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο του 2018, το 76% των καθηγητών είπαν «όχι» στην εφαρμογή των τετραμήνων. Όσον αφορά τη διαδικασία διεξαγωγής του αυριανού δημοψηφίσματος, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστα Χατζησάββα, θα είναι η ίδια που ακολουθήθηκε τον Φεβρουάριο του 2018. Συγκεκριμένα, αύριο Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2019, κατά το δεύτερο διάλειμμα, θα τοποθετηθούν κάλπες σε όλα τα σχολεία και στο δημοψήφισμα θα συμμετέχουν όλοι οι καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης που είναι μέλη της ΟΕΛΜΕΚ. Στο ψηφοδέλτιο τα χιλιάδες μέλη της οργάνωσης θα κληθούν να απαντήσουν το εξής ερώτημα: «Συμφωνώ ή Διαφωνώ σε απεργίες ή στάση εργασίας κατά τις ημέρες διεξαγωγής των εξετάσεων τετραμήνων, τον Δεκέμβριο». Σύμφωνα με τον κ. Χατζησάββα, που δεν θέλησε να προβεί σε προβλέψεις, το αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθεί κατά τη μία το μεσημέρι της ίδιας ημέρας.

Τα δύο στρατόπεδα

Το δημοψήφισμα έχει δημιουργήσει έναν «εμφύλιο» στις τάξεις της ΟΕΛΜΕΚ, με τα τρία από τα πέντε συνολικά κινήματα των καθηγητών να τοποθετούνται επίσημα κατά των απεργιών και τα άλλα δύο να τοποθετούνται υπέρ τους. Τα κινήματα «Νέα Κίνηση» και «Αλλαγή» καλούν τα μέλη τους να δηλώσουν τη διαφωνία τους με τις απεργιακές κινητοποιήσεις. Η «Αλλαγή» σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως είχε ως διαχρονική θέση - ακόμα και πριν το 2010 και τη διαίρεση του σχολικού έτους σε τετράμηνα από την κυβέρνηση Χριστόφια - τη διεξαγωγή των εξετάσεων ανά τετράμηνο με φιλοσοφία και κύριο στόχο τη μείωση του όγκου των διαγωνισμάτων και της ύλης της τελικής εξέτασης, το καθημερινό διάβασμα των μαθητών και την ανατροφοδότηση στο τέλος εκάστου τετραμήνου. Στο ίδιο πλαίσιο κινούνται και οι δηλώσεις του Προέδρου της «Νέας Κίνησης», Θέμη Πολυβίου, ο οποίος τόνισε επανειλημμένα πως «οι απεργίες δεν είναι λύση». Με τη σειρά της η ΔΗ.ΚΙ. Καθηγητών εξέφρασε κι αυτή τελικά τη θέση ότι οι απεργίες δεν θα φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, καλώντας ταυτόχρονα Κυβέρνηση και Βουλή να αφουγκραστούν τις ανησυχίες και να αναστείλουν τον Νόμο. Σε ανακοίνωσή της η ΔΗ.ΚΙ. εξέφρασε τους προβληματισμούς της αναφορικά με τη Νέα Μορφή Αξιολόγησης των μαθητών και τόνισε ότι αναμφισβήτητα αφουγκράζεται τις ανησυχίες καθηγητών και μαθητών από την εφαρμογή του θεσμού αυτού στην Α΄ Τάξη Λυκείου. Την ίδια ώρα, δύο παρατάξεις τάσσονται υπέρ των απεργιών. Η Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία καλεί τους καθηγητές να ψηφίσουν υπέρ των στάσεων εργασίας κατά τη διεξαγωγή των εξετάσεων, ενώ ο αντιπρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Παντελής Νικολαΐδης, και πρόεδρος της κίνησης «Νέα Πνοή» έχει εκφράσει με σθένος την αντίθεσή του για τις εξετάσεις τετραμήνων, και σε δημόσιες τοποθετήσεις του καλεί όλους να ψηφίσουν υπέρ των απεργιών.

Το «plan b» του Υπουργείου

Πάντως, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, το Υπουργείο Παιδείας δηλώνει πως είναι έτοιμο και έχει ετοιμάσει πλάνο για να αντιμετωπίσει τις όποιες συνέπειες. Συγκεκριμένα, σε περίπτωση που τελικά οι καθηγητές κατέλθουν σε απεργίες, το Υπουργείο θα προχωρήσει κανονικά στη διεξαγωγή των εξετάσεων έχοντας ένα διαφορετικό σχέδιο από αυτό που προβλεπόταν στην αρχή, δηλαδή το σύστημα το οποίο προβλέπει τους καθηγητές, επιτηρητές, διορθωτές των εξετάσεων. Σύμφωνα με το «plan b», οι μαθητές που θα απουσιάζουν αδικαιολόγητα από τις εξετάσεις τετραμήνων: θα μένουν ανεξεταστέοι και θα παραπέμπονται στις εξετάσεις Ιουνίου, θα εξετάζονται μόνο γραπτώς στην ύλη και των δύο τετραμήνων, δεν θα διατηρούν τη βαθμολογία των τετραμήνων και για να προαχθούν, θα πρέπει να πάρουν σε κάθε μάθημα βαθμό τουλάχιστον 10 από τα 20.