Κυπριακό

Θολούρα, ανησυχίες, αλλά η τριμερής - τριμερής!

Ενώ άρχισε, δειλά μεν, η προετοιμασία του Προέδρου και της ομάδας του για την τριμερή του Βερολίνου, η Τζέιν Χολ Λουτ δεν κατάφερε να τα πει διά ζώσης με τους Τούρκους

Στασιμότητα, αβεβαιότητα, αναμονή και περιστολή διακρίνουν τις διεργασίες στο Κυπριακό, έστω και αν ήδη μετρούμε αντίστροφα για την πολύ σημαντική, εκτιμούν όλοι, τριμερή συνάντηση του Βερολίνου.

Η 25η Νοεμβρίου προσεγγίζει ταχέως, αλλά η κυρία Λουτ δεν έχει καταφέρει να κλείσει ραντεβού στην Τουρκία. Και αυτό γιατί ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν θέλει. Και δεν θέλει, όχι γιατί έχει κάτι με την Αμερικανίδα. Αντίθετα, σε κρίσιμες στιγμές πήγε να παίξει το παιχνίδι τους. Αλλά γιατί η Τουρκία αλλού κοιτάζει αυτήν την ώρα και δεν ασχολείται με το Κυπριακό. Και η ανάγκη συνομιλίας με την Τουρκία είναι μεγάλη, μας έλεγαν διπλωματικές πηγές, υπενθυμίζοντας ότι όλα αυτά εντάσσονται σε αυτό που λέμε καλή προετοιμασία μιας νέας διαδικασίας.

Μπορεί να μη μιλήσει με την Τουρκία διά ζώσης - ίσως μόνο τηλεφωνικώς - ωστόσο η Αμερικανίδα έχει ήδη κρατήσει εισιτήρια για την Κύπρο, για συναντήσεις με τους Αναστασιάδη και Ακιντζί, στις 15 και 16 του μήνα.

Κάτι πάει λάθος

Δεν υπονοούμε ότι ενδεχόμενο νέο ταξίδι της Αμερικανίδας στο νησί θα αλλάξει τα ισχύοντα και θα μειώσει τα εμπόδια, ωστόσο η επιστροφή της για έβδομη φορά στην Κύπρο συνδέεται άρρηκτα με τις υπό διαμόρφωση συναντήσεις της - καθοριστικές και εκ των ων ουκ άνευ για ορθή προετοιμασία - στις πρωτεύουσες των εγγυητριών δυνάμεων, Αθήνα και Άγκυρα. Αν η τριμερής του Βερολίνου καταλήξει σε θετικό αποτέλεσμα, θα μπουν άμεσα στο κάδρο οι εγγυήτριες δυνάμεις αφού θα αρχίσει η συζήτηση για προετοιμασία μίας άτυπης πενταμερούς πριν από το τέλος του χρόνου.

Την ίδια ώρα βεβαίως οι επαφές της στη Λευκωσία ένθεν και ένθεν της γραμμής αντιπαρατάξεως δεν πρέπει να υποτιμηθούν στο πλαίσιο της διπλωματικής προετοιμασίας που προηγείται συναντήσεων του Γενικού Γραμματέα, ώστε να αυξάνονται οι πιθανότητες επιτυχίας.

Τι θα κάνει…

Ρωτήσαμε διπλωματικές πηγές ποια θα είναι η αποστολή Λουτ, δεδομένου ότι θα επίκειται η παρέμβαση του προϊσταμένου της. Αποκλείοντάς μας το ενδεχόμενο να επιχειρήσει να παρουσιάσει κάτι γραπτό, οι ίδιες πηγές μάς έλεγαν πως, αν και δεν ανοίγει ποτέ τα χαρτιά της, εντούτοις πρέπει να θεωρείται ρεαλιστικό στο πλαίσιο της διπλωματίας να επιχειρήσει να καταγράψει σε report προς τον Γενικό Γραμματέα το πώς οι δύο κοινότητες αντιμετωπίζουν την τριμερή, ποιους στόχους έχουν και πού υπάρχει έδαφος συμφωνίας. Άλλωστε είναι δεδομένο πως ο Αντόνιο Γκουτέρες θα θέλει να έχει καθαρή εικόνα από πριν ώστε στη συνάντηση να επικεντρωθεί εκεί όπου υπάρχει πρόβλημα, ώστε να στεφθεί με επιτυχία η προσπάθειά του.

Προετοιμασία και σενάρια…

Το θέμα της παραχώρησης κυπριακών διαβατηρίων και τα όσα αποκαλύφθηκαν, επισκίασαν την επικαιρότητα και κυρίως την καθημερινότητα στο Προεδρικό Μέγαρο. Ωστόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άρχισε ήδη - κυρίως τα απογεύματα - όπως πληροφορούμαστε - να προετοιμάζεται για τη συνάντηση της 25ης Νοεμβρίου.

Αν και το Προεδρικό δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του, στο παρασκήνιο κυβερνητικές πηγές έλεγαν στην εφημερίδα μας ότι, παρά τις δυσκολίες, δεν θα πρέπει να περιμένει κανείς από την ε/κ πλευρά να κάνει πίσω ή να “νερώσει το κρασί της” μόνο και μόνο για να υπάρξει συναντίληψη ή συμφωνία στους όρους αναφοράς.

“Είμαστε στα όρια των υποχωρήσεών μας και δεν μας παίρνει να κάνουμε ούτε μισό βήμα προς τα πίσω για να συναντήσουμε τα θέλω του Ακιντζί. Θα πρέπει αυτός να ξυπνήσει και να τιμήσει τη συναντίληψη που υπήρξε την 9η Αυγούστου και όχι να κάνει τα παιχνίδια της Άγκυρας”, μας ανέφερε χαρακτηριστικά μέλος της στενής προεδρικής ομάδας.

Στο μεταξύ, και επειδή αναφερθήκαμε στην προετοιμασία που άρχισε το Προεδρικό, στέλεχος που συμμετέχει στη λεγόμενη διαπραγματευτική ομάδα, η οποία δηλώνει απούσα επί του παρόντος, έθεσε μέσω της εφημερίδας μας τα εξής ερωτήματα πολιτικής σημασίας:

“Αν δεν καλείται τώρα για συνεδρίαση η διαπραγματευτική ομάδα, πότε θα κληθεί; Δεν υπάρχει κάνενας σε αυτήν την ομάδα που θα μπορούσε να εκφράσει μια χρήσιμη άποψη ή γνώμη; Τελικά υπάρχει ή όχι αυτή η διαπραγματευτική ομάδα;” διερωτήθηκε με νόημα.

Διαδικαστικά κενά…

Στο μεταξύ, δύο εβδομάδες πριν από την τριμερή του Βερολίνου, το μόνο που είναι δεδομένο είναι πως ο κύριος Γκουτέρες θα συναντηθεί με Αναστασιάδη και Ακιντζί στο πλαίσιο δείπνου εργασίας. Σε ό,τι αφορά το φορμάτ της συνάντησης, οι ενδείξεις είναι πως ίσως θα είναι 2+2+2. Γκουτέρες και Λουτ από τη μία και Αναστασιάδης - Μαυρογιάννης, Ακιντζί - Μπουρτζιού από την άλλη.

Σε ό,τι αφορά δε το ενδεχόμενο άτυπης πενταμερούς, είναι ζήτημα που θα συζητηθεί εκεί και δεν υπάρχει προς το παρόν, μας λέχθηκε, σχετική προεργασία.