Παραπολιτικά

Αν ανοίξει τις πύλες της «κολάσεως»

Όπου να ’ναι αποχωρεί ο Χάρης από το Υπουργείο Οικονομικών. Αλλά δεν θα φύγει έτσι απλά και ήρεμα, για να ησυχάσει και το κεφάλι του. Έχει να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη, ίσως, πρόκληση της παρουσίας του στην καυτή αυτή καρέκλα. Την πιθανή ανατίναξη όλων αυτών που πέτυχε κατά την εξαετή θητεία του. Η εκρηκτική ύλη πολλών μεγατόνων είναι ήδη τοποθετημένη στα θεμέλια της οικονομίας και όλοι περιμένουν με αγωνία το Ανώτατο Δικαστήριο, αν θα ανάψει τη θρυαλλίδα ή αν θα την απομακρύνει. Το Ανώτατο έχει επιφυλάξει την απόφασή του, κατά πόσον θα επικυρώσει ή θα απορρίψει την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, το οποίο έκρινε ως αντισυνταγματικές τις νομοθεσίες για περικοπές μισθών και συντάξεων στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Ανεξάρτητα, όμως, από την απόφαση του Ανωτάτου, δεν πρέπει να εστιάσουμε στο αν ήταν συνταγματικός ή όχι ο νόμος, αν έπρεπε να ήταν φορολογικός, αν έπρεπε να ήταν έτσι, αν έπρεπε να ήταν αλλιώς. Αυτό που έχει σημασία είναι αν ήταν ή όχι ορθή η ενέργεια για περικοπές μισθών στον δημόσιο τομέα, ώστε να σωθεί η οικονομία από το βάραθρο. Και η απάντηση είναι ξεκάθαρη: Ναι, ήταν ορθή. Τελεία.

Απ’ εκεί και πέρα θα πρέπει να είναι έτοιμη η Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις συνέπειες μιας πιθανής ετυμηγορίας του Ανωτάτου, που να κηρύσσει και αυτό αντισυνταγματικές τις νομοθεσίες, κάτι που θα σημαίνει ότι θα πρέπει να βρει ο Χάρης 900.000.000 ευρωπουλάκια να επιστρέψει στους δικαιούχους. Σε συνεννόηση με τα κόμματα (τουλάχιστον εκείνα που αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα μιας τέτοιας πιθανής κατάστασης) καλείται η Κυβέρνηση να βρει τις πρακτικές λύσεις που θα αποτρέψουν επιστροφή στον εφιάλτη του 2013.

Αν το Ανώτατο ανοίξει τις πύλες της (οικονομικής) κολάσεως, οφείλει η Κυβέρνηση να τις κλείσει αμέσως. Αν δεν το κάνει, το αποτέλεσμα θα είναι να ριφθούν στα κοχλάζοντα καζάνια οι ταλαίπωροι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, ενώ οι του δημοσίου θα απολαμβάνουν ακέραια τα αγαθά του «παραδείσου» τους.

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ