Παραπολιτικά

Η «κολυμβήθρα» των εκατομμυριούχων

Εμείς οι Κυπραίοι ανέκαθεν τρέφαμε μιαν απεριόριστη εκτίμηση για τους εκατομμυριούχους και γενικά τους παραλήδες. Διαθέτουμε μιαν ιδιότυπη «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» (σαν την πισίνα του Σκρουτζ Μακ Ντακ, που είναι φίσκα στα δολάρια) και ενθαρρύνουμε τους εν λόγω λεφτάδες να ρίχνουνε εκεί μέσα τα εκατομμύριά τους και να βουτάνε και οι ίδιοι. Στη συνέχεια τούς βγάζουμε έξω βαφτισμένους μυρωμένους Κυπρίους υπηκόους. Και σ’ εμάς, βεβαίως, μένουν τα λεφτά της «κολυμβήθρας».

Σε αυτήν την «κολυμβήθρα» ήρθε και «βαφτίστηκε» και ο Μαλαισιανός Τζο Λόου και μάλιστα με τις ευλογίες του Αρχιεπισκόπου ημών. Στον Μακαριότατο ήταν άγνωστος ο Λόου, αλλά έκανε πολλά για... λλόου του. Συγκεκριμένα έστειλε επιστολή στον τότε Υπουργό Εσωτερικών, Σωκράτη Χάσικο, παρακαλώντας τον να εξεταστεί ταχέως η αίτηση του Μαλαισιανού. Επίσης διέθεσε εκκλησιαστική γη, επί της οποίας έμελλε να χτιστεί η έπαυλη του Λόου στην Αγία Νάπα.

Ασφαλώς ο ευσεβής νέος συμπατριώτης μας δεν έγινε ταυτόχρονα και Χριστιανός Ορθόδοξος, αλλά ενήργησε με χριστιανικότατο πνεύμα, προσφέροντας στον Προκαθήμενο της Εκκλησίας μιαν επιταγή 300.000 ευρώ. Εν είδει τάματος, φαντάζομαι, για να εγκριθεί ταχέως η αίτησή του. Και, ω του θαύματος (και του τάματος)! Η αίτηση όχι μόνο εγκρίθηκε εντός του χρονοδιαγράμματος που όρισε ο Μακαριότατος, αλλά και η επιταγή εκδόθηκε την ημέρα ακριβώς που ο νέος συμπατριώτης μας παραλάμβανε το διαβατήριό του!

Αλλά γιατί να μας εκπλήσσει που έδωσε 300.000; Για κάποιον που διαθέτει δισεκατομμύρια, οι 300.000 ισοδυναμούν με τα 20 σεντ που βάζει η κοτζιάκαρη στο παγκάρι, για να πάρει κεράκι. Ένα κεράκι άναψε, ουσιαστικά, κι ο Μαλαισιανός. Γιατί το κάνουμε θέμα;

Και μπορεί μεν ο Αρχιεπίσκοπος να θεωρείται πολύ σιεϊττάνης, ώστε να μυρίζεται τους απατεώνες, αλλά φαίνεται ότι ο Τζο Λόου κατάφερε να τον ξεγελάσει. Ή, καλύτερα, η ευωδία των χρημάτων του, κάλυψε την όποια βρομιά ήθελε να κρύψει ο Μαλαισιανός.

«Εγώ δεν έχω κάποιο όφελος, απλώς προσπαθώ να βοηθήσω ανθρώπους», δήλωσε ο Μακαριότατος. Ναι, ναι. Απλώς βοηθάει φτωχούς και βασανισμένους εκατομμυριούχους. Κι όποιου δεν του αρέσει, ας... τζιοιμάται χώρκα του.

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ