«Νόστιμου Ήματος» ετήσιο συμπόσιο της Κερύνειας που μας διδάσκει

Το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας που περιβάλλει τον κόλπο της Μόρφου, το βουνό του Πενταδακτύλου, το ακρωτήρι του Απόστολου Ανδρέα και τα νερά της Αμμοχώστου προσφέρει εκείνες τις μνήμες που αναταράζουν τα βολεμένα μυαλά. Μνήμες, που δεν μας αφήνουν να ξεχάσουμε πόσο αλύτρωτη και αδικημένη είναι η κατεχόμενη γη μας

Μέσα στις τόσες διαφαινόμενες δυσχέρειες περί την αναζήτηση λύσης, δικαίωση, για το κυπριακό πρόβλημα, η Κερύνεια αμετακίνητη πιστεύει και διεκδικεί το αυτόδηλο: το δικαίωμα για επιστροφή στην πατρογονική εστία και την άρση της παράνομης στρατιωτικής κατοχής, διαίρεσης και εποικισμού.

Γνωρίζει ότι πορεύεται σχεδόν μόνη κατά το «δεν ξεχνώ» και το ότι «τα σύνορά μας είναι στην Κερύνεια», αλλά δεν κάμπτεται, δεν λιγοψυχεί και δεν παραδίδεται σ’ ό,τι η Τουρκία επιθυμεί σε βάρος της Κύπρου. Αντίθετα, διαμαρτύρεται, διεκδικεί, διοργανώνει δράσεις μνήμης και αγωνιστικής ανάτασης, με τη γνωστή κατ’ έτος Εβδομάδα της Κερύνειας. Δράσεις από 12 έως 18.11.2019, με πορεία, διαλέξεις, εκθέσεις, που καταδείχνουν το πείσμα και την προσήλωση για την πλήρη αποκατάσταση των δικαίων και δικαιωμάτων όλων των εκτοπισμένων.

Κύρια ο συμβολισμός των δράσεων αυτών είναι η υπόδειξη προς τον κάθε νόμιμο πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάθε πολίτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προς κάθε πολίτη τρίτης χώρας ότι, σε περίπτωση κατά την οποία ένα Κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποδεχτεί με συμφωνίες την κατάργηση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τότε ο ισχυρός στη συμφωνία αυτή θα αξιοποιήσει πρόσθετα προς την υποχωρητικότητά μας και άλλες απαιτήσεις του. Προφανώς δεν θα αρκεστεί με όσα η διζωνική - δικοινοτική λύση θα του διασφαλίσει. Οι υποχωρήσεις, άλλωστε, που έχουν συμφωνηθεί μέχρι σήμερα προκαθορίζουν, σε συνδυασμό με την αλαζονική επιθετικότητα της Τουρκίας, ότι θα υπάρξουν σε γη, αέρα και θάλασσα νέες, συνεχείς και μεγαλύτερες απαιτήσεις της Τουρκίας.

Η Κερύνεια λοιπόν και όσοι αγωνίζονται μαζί της προειδοποιούν ότι η δικαία και αναγκαία διεκδίκησή μας δεν αφορά την όποια «λύση», γιατί το πρόβλημα είναι η άρση της στρατιωτικής κατοχής, διαίρεσης, προσφυγοποίησης και εποικισμού. Η απόλυτη σ’ ολόκληρη την επαρχία της Κερύνειας στέρηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων για 45 και πλέον χρόνια ως συνέπεια παράνομης, κατά το Διεθνές Δίκαιο, επεκτατικής πολιτικής και επιθυμιών της Τουρκίας πρέπει να είναι το προς επίλυση ζήτημα. Άρση της κατοχής, της παρουσίας στρατού κατοχής, των εποίκων και κατάργηση των εγγυητικών δικαιωμάτων και του δικαιώματος επέμβασης. Αυτό προϋποθέτει μια λύση για τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα κανονικό κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ας συνειδητοποιηθεί ότι η Κερύνεια καθορίζει το μέγεθος του προβλήματος των υποχωρήσεών μας, με στόχο να βρεθεί «λύση». Η όποια λύση, η οποία δεν θα δικαιώνει την Κερύνεια, όπως από χρόνια εντός και εκτός της Βουλής υποστήριξα, θα είναι λύση απόλυτα καταστρεπτική, σε βάρος ολόκληρης της Κύπρου εξ αρχής με την υπογραφή της. Απλώς θα είναι για την Τουρκία μια ακόμη ενδιάμεση φάση στο πλαίσιο του κύριου και από χρόνια σε εφαρμογή σχεδίου της για τουρκοποίηση της Κύπρου.

Τιμά η Κερύνεια, για μιαν ακόμη φορά, στην προσφυγιά, αξίες, ανθρώπινα δικαιώματα, μνήμες, ιστορία και κινεί τους μουδιασμένους αρμούς τής καθημερινότητάς μας για να πετύχει να ανατρέψει την αδράνεια και τις ψευδαισθήσεις περί την Τουρκία και για τις όσες έχει σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επιδιώξεις της. Ας γίνουμε σ’ αυτήν τη διεκδίκηση με έργα και πράξεις όλοι Κερυνειώτες, Μορφίτες, Βαρωσιώτες, μια διεκδίκηση για ό,τι δικαιούμαστε ως ατομικές ελευθερίες και δικαιώματα κατά το διεθνές δίκαιο, το κοινοτικό κεκτημένο και το δίκαιο της θάλασσας.

Το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας, που περιβάλλει τον κόλπο της Μόρφου, το βουνό του Πενταδακτύλου, το ακρωτήρι του Απόστολου Ανδρέα και τα νερά της Αμμοχώστου προσφέρει εκείνες τις μνήμες που αναταράζουν τα βολεμένα μυαλά. Μνήμες που δεν μας αφήνουν να ξεχάσουμε πόσο αλύτρωτη και αδικημένη είναι η κατεχόμενη γη μας.

*Δικηγόρος