Η χρυσοπράσινη μοιρασμένη στα… τρία
Δεν μιλάμε για άλλη εισβολή από αυτήν της θάλασσας, που ενδέχεται να εξαφανίσει σημαντικά μέρη του νησιού μας, σε περίπτωση που τεράστια μεγέθη πάγων λιώσουν
Οι συνέπειες από την κλιματική αλλαγή γνωρίζουμε ότι δεν είναι απλώς αρνητικές, αλλά ολέθριες. Δεν είναι λίγοι αυτοί που ισχυρίζονται ότι ο πλανήτης μετρά αντίστροφα από δικά μας και μόνο λάθη, τα οποία εξακολουθούμε να κάνουμε ανενόχλητοι. Το θέμα είναι μεγάλο, ευρύ, με πολλούς παράγοντες να συνθέτουν μια εικόνα καθόλου ευχάριστη. Το λιώσιμο των πάγων είναι ένας από αυτούς, που ήδη επηρεάζει τον παγκόσμιο χάρτη. Μικρά νησάκια ήδη χάθηκαν από την επιφάνεια της Γης. Τι θα γίνει όμως η Κύπρος, αν η στάθμη τής θάλασσας συνεχίζει να ανεβαίνει επικίνδυνα από το λιώσιμο των πάγων;
Ό,τι είναι κάτω των 65μ. βυθίζεται
Οι εξαιρετικά αυξημένες εκπομπές αερίων έφεραν τα πάνω κάτω στις θερμοκρασίες. Η άνοδος των θερμοκρασιών έφερε τους παρατεταμένους καύσωνες. Αυτοί έλιωσαν και λιώνουν τους πάγους των πόλων. Οι ειδικοί λένε ότι η θερμική αυτή αναστάτωση δεν έχει τέλος και τα επόμενα καλοκαίρια θα είναι ακόμη χειρότερα. Το λιώσιμο των πάγων είναι γεγονός και εκατομμύρια τόνοι πάγου χάθηκαν στη θάλασσα, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για τον πλανήτη. Αλήθεια, αναρωτηθήκαμε ποτέ τι θα γινόταν η Κύπρος σε περίπτωση που οι πάγοι έλιωναν εξολοκλήρου; Κάποιοι άλλοι προβληματίστηκαν και, αξιοποιώντας ερευνητικά στοιχεία, μεταξύ άλλων και αυτά που δημοσίευσε το National Geographic, έδωσαν στη δημοσιότητα έναν νέο χάρτη της Κύπρου (ή των Κύπριων νήσων). Η Κύπρος, όπως δείχνουν οι χάρτες που δημιούργησαν μετά από έρευνα που έκαναν οι τοπογράφοι και ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας Big Cyprus (www.bigcyprus.com), χάνει περιμετρικά και όχι μόνο, σημαντικά κομμάτια γης, ενώ κάποια άλλα που βρίσκονται κάτω από 65 μέτρα βυθίζονται και την χωρίζουν στα τρία μέρη. Η στάθμη της θάλασσας, σύμφωνα με την έρευνα, σε περίπτωση που όλοι οι πάγοι του κόσμου λιώσουν, θα ανέβει κατά 65 ολόκληρα μέτρα. Πολλές χώρες θα εξαφανιστούν από τον χάρτη. Πρώτα απ’ όλα τα εξωτικά νησιά Μαλδίβες, οι οποίες ήδη έχασαν κάποια μικρά νησάκια και άλλα τείνουν να εξαφανιστούν. Ακολουθεί η Δανία, η Ολλανδία, η Εσθονία και η Λετονία, ενώ κάτω από το νερό θα βρεθεί το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη, το Μαϊάμι, η Ουάσιγκτον, η Βαγδάτη, η Σιγκαπούρη και το Τόκιο!
Λάρνακα και Ακρωτήρι παρελθόν;
Σύμφωνα με την έρευνα, η Κύπρος θα έχανε το 22% του εδάφους της. Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, μίλησε στη «Σ» για το ενδεχόμενο αυτό, το οποίο δεν είναι μακριά από την πραγματικότητα, εξηγώντας πως πρέπει να ληφθούν επιτέλους μέτρα ανά το παγκόσμιο, τα οποία θα σταματήσουν την αντίστροφη μέτρηση. «Σίγουρα θα αντιμετωπίζαμε τεράστιο πρόβλημα, ειδικά αν έλιωναν όλοι οι πάγοι στη Γροιλανδία. Οι πρώτες περιοχές που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο είναι αυτές οι οποίες έχουν γίνει με επίχωση. Δηλαδή σκεφτείτε πού έχουμε αλυκές και λίμνες στην Κύπρο. Για παράδειγμα στο Ακρωτήρι ή στην Αλυκή στη Λάρνακα. Αυτές κινδυνεύουν πρώτες. Στο Ακρωτήρι παλιά υπήρχε μόνο η παραλία και ένα νησάκι στο βάθος, που σιγά σιγά έκλεισε». Το κεντρικό, το δυτικό και το βόρειο τμήμα του νησιού θα σωζόταν, ενώ η Λεμεσός, η Πάφος, η Πόλη Χρυσοχούς, η Αμμόχωστος, η Μόρφου, η Λάρνακα και η Κερύνεια θα έμεναν μόνο ως ιστορικές αναφορές. Το άλλο μέρος του νησιού θα το αποτελούσε η χερσόνησος της Καρπασίας, χωρίς όμως το μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα. Το τελευταίο μέρος του νησιού θα ήταν το Παραλίμνι, η Δερύνεια, η Σωτήρα και το Φρέναρος.
Οι βλέψεις και πάλι στην «πούγκα» μας
Σ’ ερώτηση αν μπορούμε να κάνουμε κάτι για το μικρό μας νησί, ο κ. Θεοπέμπτου απάντησε ότι δεν μπορούμε να εμποδίσουμε πλέον τη θάλασσα από του να μπει μέσα σε τέτοια ακραία -αλλά καθόλου φανταστική- περίπτωση. «Όταν συζητούσα το θέμα πριν από χρόνια ενόσω ακόμη ήμουν Επίτροπος, τέθηκε το ερώτημα, αν θα έπρεπε σε τέτοιες περιοχές να θέταμε πολεοδομικό όριο μισό μέτρο επίχωσης. Δηλαδή να υπάρχει η υποχρέωση να φτάνεις σε ένα συγκεκριμένο υψόμετρο, ώστε να μπλοκάρουμε τη θάλασσα και να μην εισρέει μέσα. Κάποιος θα πει ότι ακούγεται λογικό, δεν είναι; Η αντίσταση που συνάντησα τότε ήταν αδιανόητη. Η απάντηση ήταν κάθετη. Ούτε που να το σκεφτείς, είπαν, γιατί αν κάνουμε έτσι δεν θα μπορέσουμε να πουλήσουμε τη γη. Οι developers και όσοι θέλουν να προχωρήσουν σε αναπτύξεις γης δεν θέλουν η γη τους να είναι σημαδεμένη ως ενδεχόμενη πλημμυρισμένη περιοχή, εφόσον δεν θα μπορούν να πουλήσουν ή να αξιοποιήσουν αλλιώς τη γη. Αφού δεν θα πάει κανένας να αγοράσει. Δυστυχώς κανείς δεν λέει του αγοραστή ότι αυτό το κομμάτι που θέλει να αγοράσει για να κτίσει είναι σε περιοχή υψηλού κινδύνου πλημμύρας. Από την άλλη ο κόσμος δεν το ψάχνει. Όσον αφορά τα μέτρα, εμείς οι ίδιοι κάνουμε σχέδια για τις κλιματικές αλλαγές και μας βάζει πίσω τις φωνές η Ευρωπαϊκή Ένωση ότι είναι χάλια και θα πούμε στους άλλους μείωσε ή κόψε τις εκπομπές αερίου; Σίγουρα πρόκειται για παγκόσμιο φαινόμενο και δεν μπορεί η Κύπρος να το λύσει, αλλά με βεβαιότητα θα μπορούσαμε να προστατεύσουμε τον τόπο μας καλύτερα».