Περιβάλλον

Παιχνίδι αλληλοεπίρριψης ευθυνών μετά την καταστροφή στον Ακάμα

Η επόμενη μέρα, εκτός από το καταθλιπτικό μαύρο τοπίο που άφησε πίσω της, τη στάχτη και τ’ αποκαΐδια, τη μυρωδιά θανάτου, η οποία ακόμη πλανάται στην ατμόσφαιρα από τον Πιττοκόπο μέχρι τις Καραβόπετρες και από τις Σμιγιές μέχρι τη Λάρα, άφησε και πολλά αναπάντητα ερωτήματα

Η φωτιά στην τοποθεσία «Τζιηφή» στον Ακάμα ευτυχώς έσβησε μετά την άοκνη υπερπροσπάθεια των δασοπυροσβεστών και τις επίπονες προσπάθειες των πληρωμάτων των οκτώ πτητικών μέσων πυρόσβεσης για περισσότερο από μια ολόκληρη ημέρα. Οι άνθρωποι αυτοί, με κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή, ευρισκόμενοι μπροστά και πάνω από τις πύρινες γλώσσες, αψηφούν τον κίνδυνο και δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για να προστατεύσουν την περιουσία όλων μας, τον εθνικό μας πλούτο, που δεν είναι άλλος από τη φύση και το Περιβάλλον, ειδικά αν μιλάμε για τον Ακάμα.

Η εισαγωγή του άρθρου δεν είναι απλώς μια τυπική εισαγωγή για να μπούμε στο ψητό, αλλά μιας και βρεθήκαμε από την πρώτη στιγμή στο σημείο της φωτιάς, μπορούμε τουλάχιστον να έχουμε άποψη γι’ αυτό που είδαμε. Είδαμε με τα μάτια μας και καταγράψαμε με τις τηλεοπτικές μας κάμερες τις πραγματικές αγωνίες υπαλλήλων του Τμήματος Δασών, που στα μάτια μας έμοιαζαν με ήρωες, να ρίχνουν νερό στις αδηφάγες φλόγες και να μην ξέρουν αν ο άνεμος θα τις στρέψει προς το μέρος τους. Ακούσαμε τους επικεφαλής στα διάφορα σημεία μάχης με τη φωτιά να φωνάζουν, Γιώργο (και τόσα άλλα ονόματα) "βγες έξω είναι επικίνδυνα, πρόσεχε θα καείς". Μάχη λες και δεν υπήρχε αύριο, σε μια φωτιά που δεν ήταν ευτυχώς ούτε όπως της Σολέας αλλά ούτε όπως της Αργάκας, θα μπορούσε όμως να εξελιχθεί αν δεν έσπευδαν άμεσα όλοι αυτοί που έσπευσαν και αν δεν ενεργοποιείτο το σχέδιο Ίκαρος από το Τμήμα Δασών.

Η επόμενη μέρα, εκτός από το καταθλιπτικό μαύρο τοπίο που άφησε πίσω της, τη στάχτη και τ’ αποκαΐδια, τη μυρωδιά θανάτου, η οποία ακόμη πλανάται στην ατμόσφαιρα από τον Πιττοκόπο μέχρι τις Καραβόπετρες και από τις Σμιγιές μέχρι τη Λάρα, άφησε και πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Πολλά ερωτήματα και ένα παιχνίδι αλληλοεπίρριψης ευθυνών για το ποιος φταίει. Στο ίδιο έργο θεατές, λέω εγώ. Κάθε φορά η συζήτηση αρχίζει και τελειώνει στο ίδιο σημείο, ποιος φταίει και τι κάναμε ή δεν κάναμε για να μην έχουμε τέτοια φαινόμενα. Αν τη φωτιά την άναψαν κυνηγοί ή αν την έβαλαν τόπακες, που θέλουν ανάπτυξη και αξιοποίηση της γης τους. Τολμώ να πω, όσο και αν κινδυνεύω να παρεξηγηθώ, πως τη φωτιά τη βάλαμε όλοι μαζί, συμπορευόμενοι σε μια παρατεταμένη στασιμότητα του θέματος διαχείρισης του Ακάμα στο πέρασμα των χρόνων. Επ’ ουδενί δεν δικαιολογώ τις εγκληματικές πράξεις μιας δράκας ανεγκέφαλων, όμως όσο δεν επιλύεται οριστικά και αμετάκλητα το θέμα "Διαχειριστικό Σχέδιο Ακάμας", θα έχουν τη δυνατότητα αυτά τα κατάπτυστα μυαλά να ασελγούν σε βάρος του φυσικού πλούτου της πατρίδας μας.

Το μόνο σίγουρο και η διαπίστωση όλων είναι ότι η φωτιά τέθηκε κακόβουλα και, μάλιστα, σύμφωνα με τις ενδείξεις του Τμήματος Δασών από τις αναφορές από τα πυροφυλάκια σε πέντε διαφορετικά σημεία, τη στιγμή που η προσοχή είχε στραφεί στη Λάρα για μια πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίτερα. Η φωτιά, μάλιστα, σύμφωνα με τον διευθυντή του Τμήματος Δασών, Χαράλαμπο Αλεξάνδρου, τέθηκε απευθείας δίχως να χρησιμοποιηθεί άλλο μέσο, άρα 100% συνειδητά από τους ασυνείδητους που "άναψαν το σπίρτο" της καταστροφής.

Η καταστροφή σε αριθμούς

Από την πυρκαγιά κάηκε συνολική έκταση 70 εκταρίων με πεύκα, θάμνους και χαμηλή άγρια βλάστηση. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν 165 άτομα του Τμήματος Δασών με 30 πυροσβεστικά οχήματα, ένα πυροσβεστικό όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ένα μικρό πυροσβεστικό όχημα της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας, έξι προωθητές γαιών και εθελοντές.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς τέθηκε σε εφαρμογή το Σχέδιο Ίκαρος, που αφορά τις επιχειρήσεις των πτητικών μέσων, αφού συνέδραμαν οκτώ συνολικά πτητικά μέσα. Συγκεκριμένα, επιχείρησαν ένα πυροσβεστικό αεροπλάνο του Τμήματος Δασών, τέσσερα ελικόπτερα που εκμισθώνει η Κυπριακή Δημοκρατία, δύο ελικόπτερα των Βρετανικών Βάσεων Ακρωτηρίου και το συντονιστικό ελικόπτερο της Εθνικής Φρουράς.

«Κλαίει» το Τμήμα Δασών αλλά επιρρίπτει και ευθύνες

Σε ιδιαίτερα οξύ ύφος τοποθετήθηκε από την πρώτη στιγμή το Τμήμα Δασών, διά του διευθυντή του, Χαράλαμπου Αλεξάνδρου, ο οποίος αναφέρθηκε σε έργο εμπρηστών, που προσπαθούν με τον τρόπο αυτό να δημιουργήσουν νέα δεδομένα στην περιοχή, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι πίσω από τις ενέργειες αυτές κρύβονται οικονομικά συμφέροντα στην περιοχή.

Μιλώντας στα Μέσα Ενημέρωσης από το πρωί της Τετάρτης, ο κ. Αλεξάνδρου έκανε λόγο για καλοσχεδιασμένο έργο εμπρηστών, ενώ αναφέρθηκε και στον τρόπο που οι δράστες άναψαν τις φωτιές, λέγοντας ότι αυτές τοποθετήθηκαν απευθείας και πολύ μελετημένα.

Ο κ. Αλεξάνδρου είπε ότι, παρά τα μέτρα που λαμβάνονται, οι εμπρηστές εκμεταλλεύονται τη μεγάλη αδυναμία των αρμόδιων φορέων, που είναι οι μέρες κατά τις οποίες επιτρέπεται η κυνηγετική εξόρμηση. «Οι εμπρηστές κάνουν ό,τι θέλουν τις μέρες που έχει κυνήγι. Εκείνες τις μέρες εκμεταλλεύονται την αθρόα προσέλευση κυνηγών στον Ακάμα και έτσι καίνε τα δάση».

Υπονοούμενα και υπαινιγμοί από το Υπουργείο Γεωργίας

Τη θλίψη και την οργή του για τις πυρκαγιές εξέφρασε το Υπουργείο Γεωργίας με ανακοίνωσή του, αφήνοντας σαφή υπονοούμενα για τους εμπρηστές, οι οποίοι, όπως υπογραμμίζει, χρησιμοποιούν τις πυρκαγιές ως μοχλό πίεσης, ώστε η Κυβέρνηση να εγκαταλείψει την προσπάθεια διάσωσης, διατήρησης και αειφόρου διαχείρισης του Εθνικού Δασικού Πάρκου προς όφελος της Κύπρου.

«Δεν φαίνεται να είναι τυχαίο», σημειώνεται στην ανακοίνωση, «το γεγονός ότι πριν από κάθε προγραμματισμένη συνάντηση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Διαχείρισης του Εθνικού Δασικού Πάρκου του Ακάμα εκδηλώνονται πυρκαγιές στην περιοχή». Η πολιτική μας, συνεχίζει το Υπουργείο, «δεν επηρεάζεται από τέτοιου είδους ενέργειες και θα προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα και στα καθορισμένα χρονοδιαγράμματα στην εφαρμογή του Σχεδίου Αειφόρου Ανάπτυξης. Εντός του 2022 θα παραδοθεί στο κοινό ένα Εθνικό Δασικό Πάρκο, το οποίο θα λειτουργεί προστατεύοντας το φυσικό περιβάλλον της περιοχής, παρέχοντας οφέλη στις κοινότητες και εξυπηρετώντας τους χιλιάδες επισκέπτες που φτάνουν στην περιοχή», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Αντιδράσεις τον κατοίκων της περιοχής

Η Κοινοτική Δράση Ακάμα (ΚΔΑ) εκφράζει τη βαθιά λύπη της για το φαινόμενο των πολλών πυρκαγιών, που σύμφωνα με το Τμήμα Δασών είναι κακόβουλες. Όπως τονίζουν οι τοπικές Αρχές που συμμετέχουν στην ΚΔΑ, βρίσκονται στο πλευρό της Πολιτείας και θα βοηθήσουν με κάθε τρόπο στον εντοπισμό και την παραδειγματική τιμωρία οποιουδήποτε μπορεί να ενέχεται σε αυτήν την εγκληματική πράξη, ώστε να συμβάλουν στην αποτροπή αυτών των φαινομένων και την προστασία του περιβάλλοντος. Η καταστροφή του Ακάμα, σημειώνουν, συνεπάγεται και καταστροφή των κοινοτήτων της περιοχής.

Ο κοινοτάρχης Νέου Χωριού Πάφου, Ανδρέας Χριστοδούλου, μιλώντας εκ μέρους της Κοινοτικής Δράσης Ακάμα, χαρακτήρισε τους εμπρησμούς ντροπή και τόνισε ότι δεν συνιστούν τρόπο επίλυσης οποιουδήποτε προβλήματος. «Όσοι αντιτίθενται με την πρωτοβουλία της Πολιτείας οφείλουν να λύσουν τις διαφορές τους με διάλογο και όχι κατακαίοντας έναν σημαντικό πνεύμονα της Κύπρου», ανέφερε.

Με τη σειρά του, ο κοινοτάρχης Ίνιας, Γιάγκος Τσίβικος, επανέλαβε ότι «οι καθυστερήσεις στην εκπόνηση του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα και του Σχεδίου Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα θέτουν σε κίνδυνο τον Ακάμα, επιτρέποντας στον κάθε επιτήδειο να κινείται ανεξέλεγκτα στην περιοχή».

Τι λένε οι κυνηγοί;

Το Κίνημα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών σε ανακοίνωσή του εκφράζει τη δυσαρέσκειά του γιατί, όπως υποστηρίζει, «όλοι γνωρίζουν αλλά κάποιοι βολεύονται γι’ ακόμη μια φορά να δακτυλοδείχνουν τους κυνηγούς για τη φωτιά στον Ακάμα».

Καταγγέλλει ότι κάποιοι βολικά ρίχνουν την ευθύνη στους κυνηγούς γιατί η φωτιά ξέσπασε σε μέρα κατά την οποία διακινούνται δεκάδες, εάν όχι εκατοντάδες, αυτοκίνητα στην εν λόγω περιοχή λόγω κυνηγίου.

«Φτάνει πια, ας ανοίξει ο κόσμος επιτέλους τα μάτια του και να αντιληφθεί τι παιχνίδια παίζουν κάποιοι στην πλάτη μας. Γι’ ακόμη μια φορά τα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα καταστρέφουν τη χώρα μας και αφήνουμε τον κάθε επιτήδειο να αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη με ψεύδη και σενάρια επιστημονικής φαντασίας».

Παρέμβαση και από τον ΠτΔ

Παρέμβαση για το θέμα έκανε μέσω του επίσημού του λογαριασμού στο Twitter και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. «Καμία κακόβουλη ενέργεια δεν θα αλλάξει το καθεστώς προστασίας του Ακάμα», ανέφερε στην ανάρτησή του ο ΠτΔ.

«Αντίθετα», υπογραμμίζει, «μας υποχρεώνει σε αυστηρότερους μηχανισμούς προστασίας αλλά και αποκατάστασης. Η ανάπτυξη μπορεί και πρέπει να συνεργεί με την περιβαλλοντική αξία της χερσονήσου», καταλήγει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Οι νέοι προτείνουν λύση

Την ώρα που όλοι έχουν άποψη για τα κακώς κείμενα στον Ακάμα και είμαστε μάρτυρες μιας προσπάθειας επίρριψης ευθυνών, η νεολαία της Περιφέρειας Πόλεως Χρυσοχούς κάνει το αυτονόητο, μπαίνει μπροστά και προτείνει λύσεις:

«Δυστυχώς, ο Ακάμας είναι διαχρονικά απροστάτευτος, τόσο από τους ανθρώπους, όσο και από τα φαινόμενα της φύσης. Είναι εγκληματικά απαράδεκτη η έλλειψη επαρκών δρόμων και ζωνών πυρασφάλειας, που να σταματούν την πυρκαγιά, αλλά και να επιτρέπουν προσέγγιση πυροσβεστών και των οχημάτων τους. Ως Νεολαία δεν μπορούμε να κάνουμε δρόμους ή ζώνες πυρασφάλειας, ούτε να εγκαταστήσουμε πυροσβεστικές και πυροσβεστήρες. Για να είμαστε όμως χρήσιμοι και να προσφέρουμε ουσιαστικά, αποφασίσαμε να λειτουργήσουμε ως ‘ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ’, έτοιμοι να εφαρμόσουμε τα ακόλουθα:

Α. Συνεχείς προσπάθειες για ευαισθητοποίηση, ενεργοποίηση και συμμετοχή όλων των επισκεπτών του Ακάμα σε ένα σχέδιο παρατήρησης και παροχής προς την Αστυνομία πληροφοριών για κάθε ύποπτη δραστηριότητα στην περιοχή.

Β. Οργάνωση και συντονισμό με την Αστυνομία όλων των προσώπων που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στον Ακάμα, κτηνοτρόφων, γεωργών, ψαράδων, καθώς και τους κυνηγετικούς και περιβαλλοντικούς συλλόγους της περιοχής.

Γ. Συντονισμό με το Τμήμα Δασών, οργάνωση και ετοιμότητα των μελών μας για μαζική συμμετοχή στην αναδάσωση και αποκατάσταση του καμένου δάσους.

Είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά και επιβάλλεται να σταματήσει το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών».