Παιδεία

Φρένο εκπαιδευτικών στην κατάργηση σχολικών αργιών

Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, στο πλαίσιο του διαλόγου που διεξήχθη στη ΜΕΠΕΥ, δήλωσαν πως δεν αποδέχονται τις εισηγήσεις του Αρχιεπισκόπου για την κατάργηση θρησκευτικών αργιών, εκτός και αν τους δοθούν αντισταθμίσεις

Με βίτσες και διαβατήρια στα χέρια οι εκπαιδευτικοί έδωσαν τις ευχές τους στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου για την ονομαστική του εορτή. Ανήμερα τα Ονομαστήρια του Αρχιεπισκόπου, εκπαιδευτικοί αλλά και άλλοι πολίτες μαζεύτηκαν έξω από την Αρχιεπισκοπή για να διαμαρτυρηθούν και να ζητήσουν κατάργηση της συγκεκριμένης σχολικής αργίας. Κρατούσαν πανό και φώναζαν ότι διεκδικούν ένα κοσμικό σχολείο, ενώ στα χέρια τους είχαν συμβολικά βίτσες και αντίγραφα εξώφυλλων διαβατηρίων, θέλοντας να διακωμωδήσουν δύο ζητήματα: την εμπλοκή του Αρχιεπισκόπου στο θέμα της παραχώρησης διαβατηρίων σε ξένους υπηκόους και τη δήλωση του προκαθήμενου της Εκκλησίας σε συνέντευξή του στη «Σ» ότι οι εκπαιδευτικοί «θέλουν βίτσα», διότι -όπως είπε- «δεν θέλουν να εργάζονται». Σχολιάζοντας την εκδήλωση διαμαρτυρίας των εκπαιδευτικών, ο Μακαριότατος απόρησε για τους λόγους, καθώς όπως είπε, εδώ και καιρό ο ίδιος ζήτησε την κατάργηση της αργίας στη γιορτή του. Γιατί όμως δεν προχώρησε η κατάργηση της εν λόγω αργίας, αφού ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος την ζήτησε; Το θέμα συζητήθηκε στο πλαίσιο του διαλόγου μεταξύ Υπουργείου Παιδείας και εκπαιδευτικών οργανώσεων στη ΜΕΠΕΥ και, σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ», οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί ήταν αυτοί που δεν αποδέχθηκαν την κατάργηση των θρησκευτικών αργιών, εκτός και αν τους δοθούν αντισταθμίσεις.

Οι εισηγήσεις του Αρχιεπισκόπου

Τον Αύγουστο του 2018, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Παιδείας, με την οποία εισηγείτο την κατάργηση συγκεκριμένων σχολικών αργιών.

Στην εν λόγω επιστολή, την οποία εξασφάλισε η «Σ», ο Αρχιεπίσκοπος με αφορμή τις παρατηρήσεις που εκφράστηκαν από διάφορους ότι πολύς σχολικός χρόνος διατίθεται για θρησκευτικές αργίες, απευθυνόμενος στον αρμόδιο Υπουργό, θέτει τη θέση της Εκκλησίας επί του ζητήματος.

Ο Αρχιεπίσκοπος τονίζει ότι έχει παρατηρήσει ότι ελάχιστοι, μάλλον ουδείς εκπαιδευτικός, αξιοποιεί τις θρησκευτικές αργίες για τον σκοπό για τον οποίο αυτές έχουν θεσπιστεί και προσθέτει ότι «ούτε οι ίδιοι εκκλησιάζονται, ούτε τους μαθητές οδηγούν εις την Εκκλησία κατά τις συγκεκριμένες αυτές ημέρες». Αντιθέτως, όπως σημειώνει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, οι ημέρες αυτές χρησιμοποιούνται απλώς ως αργίες. Γι’ αυτό η Εκκλησία προτείνει, ξεκινώντας από την ημέρα της ονομαστικής εορτής του Αρχιεπισκόπου, την οποία -όπως σημειώνει ο ίδιος ο Μακαριότατος- ουδέποτε ζήτησαν όπως τηρείται ως αργία, την κατάργηση και των εξής θρησκευτικών αργιών:

  1. Της 13ης Νοεμβρίου (Ονομαστική εορτή του Αρχιεπισκόπου)
  2. 30ής Ιανουαρίου
  3. 11ης Ιουνίου
  4. Της Αναλήψεως
  5. Τοπικών Εορτών.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, καταλήγοντας, αναφέρει πως θεωρεί ότι η κατάργηση των αργιών αυτών θα ωφελήσει καλύτερα τον σκοπό για τον οποίο είχαν θεσπιστεί ως αργίες, γιατί οι εκπαιδευτικοί θα παίρνουν αυτές τις μέρες κάποιους μαθητές, τουλάχιστον, για εκκλησιασμό, ενώ ταυτόχρονα -όπως υποδεικνύει- θα δώσει επιπλέον διδακτικό χρόνο στα σχολεία μας.

Αντισταθμίσεις ζητούν

οι εκπαιδευτικοί

Υπενθυμίζεται πως οι σχολικές αργίες ήταν ένα εκ των θεμάτων που έθεσε το Υπουργείο Παιδείας προς συζήτηση με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις στο πλαίσιο του διαλόγου που διεξήχθη στη ΜΕΠΕΥ. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ», κατά τη συζήτηση του εν λόγω θέματος στη ΜΕΠΕΥ διευκρίνισαν ότι δεν προτίθενται να δεχθούν οποιαδήποτε μελλοντική διαφοροποίηση αναφορικά με τις αργίες, εκτός και αν αυτό αποτελέσει θέμα διαβούλευσης. Έθεσαν, μάλιστα, ως όρο για κατάργηση κάποιων αργιών το να δοθούν κάποιες άλλες αντισταθμίσεις. Η τοποθέτηση των εκπαιδευτικών οργανώσεων ήταν και ο λόγος που ο διάλογος στη ΜΕΠΕΥ δεν έφερε αποτέλεσμα στο συγκεκριμένο θέμα και το ζήτημα παραμένει ανοικτό.