Κόμματα

Πίσω από την παραπομπή Παπαδάκη στο Πειθαρχικό

Την περασμένη Τρίτη (12/11), το διαδικτυακό Sigmalive αποκάλυψε ότι το Πολιτικό Γραφείο του κινήματος, σε συνεδρία που διεξήχθη τη Δευτέρα (11/11) και μετά από σχετική επιστολή που απέστειλε ο ίδιος ο Πρόεδρος, Μαρίνος Σιζόπουλος, διόρισε ως ερευνώντα λειτουργό τον Κωστή Ευσταθίου

Κορυφή του παγόβουνου και των όσων συντελούνται εδώ και χρόνια στην ΕΔΕΚ αποτελεί ο διορισμός ερευνώντος λειτουργού, ο οποίος καλείται να εξετάσει εάν ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης πρέπει να παραπεμφθεί, ή όχι, στο Πειθαρχικό Συμβούλιο. Την περασμένη Τρίτη (12/11), το διαδικτυακό Sigmalive αποκάλυψε ότι το Πολιτικό Γραφείο του κινήματος, σε συνεδρία που διεξήχθη τη Δευτέρα (11/11) και μετά από σχετική επιστολή που απέστειλε ο ίδιος ο Πρόεδρος, Μαρίνος Σιζόπουλος, διόρισε ως ερευνώντα λειτουργό τον Κωστή Ευσταθίου. Ο βουλευτής του κόμματος θα αποφανθεί κατά πόσον στοιχειοθετούνται οι κατηγορίες για επίδειξη αντικομματικής συμπεριφοράς εκ μέρους του Δημήτρη Παπαδάκη. Στην ουσία, πρόκειται για την κορύφωση μιας προδιαγραφόμενης ρήξης ανάμεσα στον Πρόεδρο και τον ευρωβουλευτή της ΕΔΕΚ. Οι σχέσεις των δυο αντρών βρίσκονται εδώ και χρόνια σε τεντωμένο σχοινί κι η εξέλιξη αυτής της υπόθεσης ίσως αποδειχθεί καθοριστική σε πολλά επίπεδα.

Η κατηγορία

Στην ΕΔΕΚ δεν επιθυμούν να προβούν σε οποιοδήποτε δημόσιο σχόλιο επί του ζητήματος στην παρούσα τουλάχιστον φάση. «Δεν θα ήθελα να τοποθετηθώ ενόσω ‘’τρέχει’’ η εσωκομματική διαδικασία», ήταν το λακωνικό σχόλιο του Μαρίνου Σιζόπουλου στη «Σ». Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Παπαδάκης, δηλώνει άγνοια για τα όσα του καταλογίζονται, επιμένοντας μέχρι και τα τέλη της βδομάδας ότι δεν έλαβε καν το κατηγορητήριο. Όπως εγκύρως πληροφορείται η «Σ», η βασική διαφωνία, η οποία οδήγησε και τον Πρόεδρο του κινήματος να εκκινήσει διαδικασίες παραπομπής του Παπαδάκη στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, έγκειται στη διαχείριση ενός μηνιαίου κονδυλίου, της τάξεως των 24.943 ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, το σχετικό κονδύλι χρησιμοποιείται από τον ευρωβουλευτή για την πρόσληψη προσωπικού - κοινοβουλευτικών βοηθών τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στη χώρα εκλογής του, χωρίς, όμως να καταβάλλεται στον ίδιο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι έξι υποψήφιοι του κινήματος υπέγραψαν προεκλογικά εσωτερική συμφωνία ότι, σε περίπτωση εκλογής τους, το κονδύλι αυτό και κατ’ επέκτασιν η αρμοδιότητα πρόσληψης και εγκατάστασης προσωπικού μετατίθεται στο κόμμα κι όχι στον ευρωβουλευτή. Τη σχετική εσωτερική προεκλογική συμφωνία φέρεται να την έχει υπογράψει κι ο Δημήτρης Παπαδάκης, την οποία, ωστόσο, δεν φαίνεται να τηρεί. Ο ευρωβουλευτής του κινήματος φέρεται να προβάλλει το επιχείρημα των ασφυκτικών ελέγχων της Ε.Ε. ως προς την προβλεπόμενη διαχείριση του κονδυλίου και του ενδεχομένου παρατυπίας στην περίπτωση που εφαρμόσει τη συμφωνία που υπέγραψε με το κόμμα.

Άγριος καβγάς

Το όλο ζήτημα, συνεπώς, δεν προέκυψε εν μιά νυκτί. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ», οι δυο άντρες είχαν σειρά συναντήσεων το τελευταίο διάστημα. Προ δεκαπενθημέρου, μάλιστα, σε μια εκ των συναντήσεών τους στα γραφεία της ΕΔΕΚ, λογομάχησαν σε πολύ έντονο ύφος, με τον Μαρίνο Σιζόπουλο να αφήνει να εννοηθεί ότι θα τον στείλει στο Πειθαρχικό, όπερ και εγένετο. Πλέον, την καυτή πατάτα κρατά στα χέρια ο συναγωνιστής του Δημήτρη Παπαδάκη, Κωστής Ευσταθίου, ο οποίος εντός τριών εβδομάδων πρέπει να ολοκληρώσει τη διερεύνηση της υπόθεσης. Ακολούθως, με βάση τα στοιχεία που θα συλλέξει, θα αποστείλει έκθεση γεγονότων προς το Πολιτικό Γραφείο, το οποίο με τη σειρά του θα κρίνει εάν στοιχειοθετούνται παραπτώματα αντικομματικής συμπεριφοράς. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ο Δημήτρης Παπαδάκης θα βρεθεί ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου της ΕΔΕΚ. Το Πειθαρχικό Συμβούλιο είναι το αρμόδιο όργανο για να αποφασίσει ποια ποινή θα επιβληθεί. Οι επιλογές που έχει ενώπιόν του το Πειθαρχικό είναι οι εξής: 1) Αθώωση από τις κατηγορίες, 2) Επίπληξη, 3) Αποκλεισμό συμμετοχής από συνεδριάσεις συλλογικών οργάνων, 4) Προσωρινή αποβολή, και 5) Διαγραφή από το κίνημα.

Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια

Η κόντρα Σιζόπουλου - Παπαδάκη δεν είναι χθεσινή. Χρονολογείται, παρόλο που ο δεύτερος υποστήριξε σθεναρά τον πρώτο, έναντι του Γιώργου Βαρνάβα, την άνοιξη του 2015, στις πρόωρες εσωκομματικές εκλογές, μετά την αιφνίδια παραίτηση του Γιαννάκη Ομήρου από την προεδρία του κινήματος. Το ρήγμα στις σχέσεις των δυο φαίνεται να ξεκίνησε από την πρώτη πολιτική απόφαση του Μαρίνου Σιζόπουλου ως Προέδρου της ΕΔΕΚ. Δηλαδή, από την αποκήρυξη της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, το καλοκαίρι του 2015. Έκτοτε, από εγκάρδιοι συναγωνιστές και προϊόντος του χρόνου, μετατράπηκαν σε δυο πολιτικούς αντιπάλους κάτω από την ίδια κομματική στέγη. Η δημόσια και υπόγεια κριτική που αναπτυσσόταν από το περιβάλλον Παπαδάκη αλλά κι από μια σειρά άλλων στελεχών, έθετε στο στόχαστρο τούς ευρύτερους χειρισμούς Σιζόπουλου και ειδικότερα τον λανθασμένο τρόπο λειτουργίας του κόμματος υπό την ηγεσία του. Μάλιστα, ο Δημήτρης Παπαδάκης σε συνέντευξή του τον Δεκέμβριο του 2017, στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», έκανε λόγο για μια εξωθεσμική παρέα που αποφασίζει πλέον στην ΕΔΕΚ. Διαφωνίες προέκυψαν και κατά τη διάρκεια του έντονου παρασκηνίου με φόντο τις συνεργασίες του κινήματος ενόψει των πρόσφατων ευρωεκλογών. Ο Παπαδάκης παρουσιαζόταν ιδιαίτερα ενοχλημένος από το ενδεχόμενο η ΕΔΕΚ να προχωρήσει σε μια συνεργασία με την Αλληλεγγύη, της Ελένης Θεοχάρους, θεωρώντας το ως άλλη μια ιδεολογική εκτροπή. Επίσης, το περιβάλλον Παπαδάκη θεωρεί ότι, κατά την προεκλογική περίοδο, ολόκληρος ο κομματικός μηχανισμός της ΕΔΕΚ, υπό τις ευλογίες πάντα του Σιζόπουλου, δούλεψε υπέρ του βασικού του ανθυποψηφίου, Χρίστου Ιακώβου. Η επικράτηση Παπαδάκη έναντι του Ιακώβου θεωρήθηκε από διάφορα στελέχη εντός της ΕΔΕΚ ως προσωπική ήττα του Μαρίνου Σιζόπουλου. Και έτσι, υποστηρίζουν οι ίδιοι κύκλοι, εξηγείται και για ποιο λόγο σήμερα ο Πρόεδρος του κόμματος τεντώνει κι άλλο το σχοινί.

Και στο βάθος η… καρέκλα

Οι δημοσιογράφοι συνηθίζουν να αποδομούν τους πολιτικούς φορτώνοντας τους εξουσιομανία, σύνδρομα εγωμανίας κι αυταρχισμό. Εκ των πραγμάτων, όμως, πολιτική και εξουσία είναι δυο έννοιες παράλληλες κι αλληλοσυμπληρούμενες. Όταν λοιπόν στην πολιτική θεωρείς ότι αυτός που ασκεί την εξουσία είναι κατώτερος των περιστάσεων και δεν είναι επωφελής, είτε για τον λαό είτε για το κόμμα, τότε, οφείλεις, εντός του δημοκρατικού πλαισίου, να τον απομακρύνεις. Κι ο μόνος τρόπος, είναι οι εκλογές. Το επόμενο εκλογικό συνέδριο της ΕΔΕΚ είναι ορισμένο για να διεξαχθεί μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2021. Ως εκ τούτου, η κοινή λογική αλλά και τα πολιτικά γεγονότα, έτσι όπως διαμορφώνονται, λένε ότι ο Παπαδάκης αποτελεί δυνητικά έναν εκ των κυριότερων αντιπάλων του Μαρίνου Σιζόπουλου. Συνεπώς, το αποτέλεσμα των επικείμενων βουλευτικών εκλογών αποτελεί το μεγαλύτερο προσωπικό στοίχημα για τον πρόεδρο του κινήματος. Αν κατορθώσει να αυξήσει ποσοστά, σε σχέση με το 2016, τότε οι πιθανότητες αμφισβήτησής του στο επόμενο εκλογικό συνέδριο εκμηδενίζονται και καθίσταται αυτομάτως για άλλη μια πενταετία ο απόλυτος άρχοντας του εσωκομματικού παιχνιδιού. Αν όμως το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, προφανώς τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά για τον Μαρίνο Σιζόπουλο.