Επιχειρείν

10 γυναίκες γιατροί ενάντια στη βία κατά των γυναικών: «Σπάσε την σιωπή… Δεν είσαι μόνη και δεν είσαι η μόνη, υπάρχει βοήθεια!»

Με αφορμή την 25η Νοεμβρίου, που έχει οριστεί από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ως η Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, οι Σύμβουλοι επικοινωνίας The Te@m υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ) διοργανώνουν μια δράση υποστήριξης. Δέκα γυναίκες γιατροί, ενώνουν τις… εικόνες τους, στέλνοντας το δικό τους ηχηρό μήνυμα ενάντια στη βία: «Σπάσε την σιωπή… Δεν είσαι μόνη και δεν είσαι η μόνη, υπάρχει βοήθεια!». Σκοπός τους να παροτρύνουν όλες τις γυναίκες που έχουν πέσει θύματα κακοποίησης να μην φοβηθούν, να μιλήσουν και να ζητήσουν βοήθεια. Συμμετέχουν:

  1. Μαρία Γεωργίου, Πνευμονολόγος
  2. Ηλιάνα Θεολογίδου, Αναισθησιολόγος
  3. Βασιλική Λαζάρου, Γενικός Χειρουργός
  4. Μαρία Μαϊμάρη, Θωρακοχειρουργός
  5. Νάταλι Μιχαηλίδου, Αναισθησιολόγος
  6. Χρυσή Παπαγεωργίου, Παιδοχειρουργός
  7. Αντιγόνη Ποντικού, Αναισθησιολόγος
  8. Γιώτα Ροζάνα, Πνευμονολόγος
  9. Βικτώρια Rudakova-Κυνηγού, Γενική ιατρός
  10. Νάνα Συμεωνίδου, Γενική ιατρός

Ως βία κατά των γυναικών θεωρείται κάθε πράξη ή απειλή πράξης βίας που συνδέεται με το φύλο και οδηγεί ή ενδέχεται να οδηγήσει σε σωματικές, σεξουαλικές, ψυχολογικές, οικονομικές βλάβες ή σε οποιαδήποτε ταλαιπωρία της γυναίκας. Θύματα βίας μπορεί να είναι γυναίκες διαφόρων ηλικιών, φυλών, μορφωτικού και οικονομικού επιπέδου. Η ανοχή στην άσκηση βίας ή την απειλή βίας πλήττει το βιοτικό επίπεδο, την προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια των γυναικών.

Η βία είναι μια πτυχή στη ζωή των γυναικών, η οποία πολλές φορές παραμένει αθέατη, πίσω από κλειστές πόρτες, είτε από φόβο είτε από ντροπή. Είναι ένα φαινόμενο που, αν δεν συμβαίνει σε εμάς, μπορεί να συμβαίνει δίπλα μας, στη γειτονιά μας, στη διπλανή μας και εμφανίζεται παντού: στο σπίτι, στην εργασία, στα σχολεία και στα πανεπιστήμια, στο δρόμο, στα δημόσια μέσα μεταφοράς και στο διαδίκτυο. Μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε γυναίκα και κάτι τέτοιο μπορεί να επηρεάσει τη γενικότερη ευημερία της και να την αποτρέψει από το να συμμετέχει πλήρως στην κοινωνία. Για αυτό τον λόγο οι 10 γυναίκες γιατροί ενώνονται και στέλνουν το μήνυμα « Όχι στην βία κατά των γυναικών, δεν είσαι μόνη. Μίλησε. Ζήτησε βοήθεια».

Οποιαδήποτε μορφή βίας κατά των γυναικών, αποτελεί σοβαρή παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, ωστόσο εξακολουθεί να είναι διαδεδομένη σε όλο τον κόσμο. Η αντίληψη ότι η παρενόχληση ή η βία προς τις γυναίκες είναι φυσιολογική και αποδεκτή, είναι λανθασμένη και πρέπει να αλλάξει. Έχουμε όλοι την ευθύνη να πούμε «όχι», να απορρίψουμε ανοιχτά τις πράξεις βίας ή παρενόχλησης και να σταθούμε δίπλα στα θύματα.

Ας γίνουμε «το φως στο σκοτάδι της βίας», ενώνοντας τη φωνή μας με τις γυναίκες που αντιστέκονται, που σπάνε το φράγμα της σιωπής, που παίρνουν θέση και διεκδικούν ένα καλύτερο μέλλον. Ένα μέλλον με μηδενική ανοχή σε οποιαδήποτε μορφή βίας κατά των γυναικών. Ας υπενθυμίσουμε σε όλους ότι η βία δεν αποτελεί ιδιωτική υπόθεση, αλλά ένα σοβαρό κοινωνικό φαινόμενο, με παγκόσμια διάσταση, που μας αφορά όλους.