Απ’ ον τ’ αρέσκει, ας ππέσει χώρκα του!

Φτάνει να ρίξει μια, συνήθως λαϊκή, κυπριακή ατάκα, ο Αρχιεπίσκοπος και αμέσως μπαίνει στο στόμα, και στο πληκτρολόγιο, των πάντων. Απλών πολιτών, δημοσιογράφων κ.λπ.

Ο εξαιρετικός Pin, σε γελοιογραφία του στον "Φ" (11/11/2019), είχε την έμπνευση να μας παρουσιάσει κάποιον, ο οποίος, μετοικήσας εις τας αιωνίους μονάς, απέθανε, δηλαδή, συνομιλεί με τον Άγ. Πέτρο. Μαζί με τον θανόντα, εμφανίζεται εκεί δίπλα και ο Διάβολος...

Ερωτά, λοιπόν, ο μακαρίτης τον Άγιο: "Μα, τι γυρεύει τούτος εδώ πάνω;". Για να λάβει από τον Άγιο Πέτρο την απάντηση: "Ε, αν έχεις παράπονο, τι να σου κάνω; Ππέσε χώρκα του!..". Αλλά και ένας άλλος ταλαντούχος σκιτσογράφος στον "Π" χρησιμοποίησε την κουβέντα του κ. Χρυσοστόμου του Β', για να σατιρίσει και αυτός την επικαιρότητα. Μας παρουσιάζει τον κ. Αναστασιάδη ευρισκόμενο κοντά σε ένα κρεβάτι. Δίπλα του είναι μια κοπέλα, που ονομάζεται Λύση (του κυπριακού, εννοείται), που ίσως να διαφωνεί με τους χειρισμούς του - και τα ήξεις αφήξεις - στο εθνικό μας θέμα. Με τον Αναστασιάδη να της απαντά: "Αν δεν σου αρέσει, ππέσε χώρκα!..".

Θυμάμαι πριν από 50+ χρόνια, μικρό παιδάκι στην Κερύνεια, είχα ακούσει τη μακαριστή γιαγιά Άννα να αναφέρει και αυτή τη συγκεκριμένη φράση, μεταξύ πολλών άλλων εξαιρετικών ρήσεων, παροιμιών κ.λπ., ως σοφή γυναίκα που ήταν. Που, αν την αποδώσουμε σε ελεύθερη μετάφραση, είναι αυτό που λένε οι Ελλαδίτες: "Ε, τι να κάνουμε; Σ' όποιον αρέσουμε... Για τους άλλους, δεν θα μπορέσουμε!..". Ή, αποδίδεται εν συντομία: "Αυτό θα το κάνω, και αν σ' αρέσει!..".

Τώρα, όσο για την ίδια τη φράση: "Αν δεν του αρέσκει, ας ππέσει χώρκα (του)…", προφανώς προέρχεται από κάποιο ανδρόγυνο, που, ενδεχομένως, θα είχε κάποιο συζυγικό καβγαδάκι και η γυναίκα, εκνευρισμένη, δεν δέχθηκε να κοιμηθεί στο ίδιο στρώμα με τον σύζυγό της...

Μα, δεν θυμάστε δεκάδες ελληνικές ασπρόμαυρες ταινίες του '60, όπου ο σύζυγος, αγκρισμένος (από το αγγλικό angry θα βγήκε αυτό), θυμωμένος, δηλαδή, αρνείται να ξαπλώσει με τη σύζυγο, παίρνει μια κουβέρτα και πηγαίνει να κοιμηθεί στον καναπέ!..

Ας αφήσουμε τα αστεία. Ο Αρχιεπίσκοπος, ασφαλώς, δεν είναι ο πρώτος τυχών πολίτης. Δεν είναι ένας καφενόβιος που αρέσκεται σε τέτοιες ανόητες ή μη-σοβαρές εκφράσεις! Είναι -υποτίθεται- ο εκπρόσωπος του Υψίστου επί της Γης!..

Νομίζω ότι δεν αξίζουμε ως Έλληνες Ορθόδοξοι Κύπριοι έναν εκκλησιαστικό ηγέτη, που χρησιμοποιεί κουβέντες του καφενέ. Λυπάμαι που το λέγω, αλλά ο Προκαθήμενος δεν έχει το χάρισμα της ευγλωττίας. Ομιλεί αργά, δυσκολευόμενος να εκφέρει έναν ώριμο σοβαρό λόγο, όπως η θέσις του τού επιβάλλει! Ως άνθρωπος, βέβαια, είναι απλός και συμπαθής.

Κλείνοντας, θα δώσω περιπτώσεις όπου αυτή η κουβέντα ταιριάζει "γάντι", που λένε.

Ας πάρουμε τους καθηγητές. Που αντιδρούν στα 4μηνα. Την ώρα που γράφεται το κείμενο τούτο, υποθέτω θα έχουν αποφασίσει με το εσωτερικό τους δημοψήφισμα για ενδεχόμενη λήψη μέτρων κ.λπ. Ε, μπορεί να βγει ο επί της Παιδείας Υπουργός, Κώστας Χαμπιαούρης, και να τους πει: "Ο νόμος, είναι νόμος. Οι εξετάσεις 4μήνων θα διεξαχθούν κανονικά. Και απ' όν τ' αρέσκει, ας ππέσει χώρκα!..".

Και, φυσικά, αν πάμε στα των παράνομων τουρκικών γεωτρήσεων εντός της ΑΟΖ μας, οι Οθωμανοί θα μπορούσαν να πουν στην Κυπριακή Δημοκρατία που, από πρωίας άχρι νυκτός βαθείας, δικαίως, διαμαρτύρεται: "Εμείς θα προχωρήσουμε με τις υποθαλάσσιές μας έρευνες, με το Fatih και το Yavuz, και απ’ όν του αρέσκει, ας ππέσει χώρκα του..!". Ή, μπορούν να το χρησιμοποιήσουν και ως απάντηση στα παράπονα του Trump και των ΗΠΑ, που δυσανασχετούν με την αγορά, από τον Σουλτάνο, ρωσικών αντι-αεροπορικών συστοιχιών S-400 και λοιπά!..

Έχει πολλές εφαρμογές αυτή η κουβέντα του Μακαριοτάτου.

Μακαριότατε... Ειλικρινά, παρόλα αυτά, εγώ απολαμβάνω τον απλοϊκό λόγο σας. Συνεχίστε να ομιλείτε ελεύθερα. Είσθε αυθεντικός, πράγμα σπάνιο. Π.χ., προτιμώ τον δικό σας λόγο, από τον ξύλινο λόγο του ΥΠΕΞ, κ. Χριστοδουλίδη!.. Και να σας πω και κάτι; Αν έχει κανέναν που δεν του αρέσκει, ε, ας ππέσει χώρκα του!..