Παραπολιτικά

Ο Τραμπ... Γιουσουφάν του Ερντογάν

Μια παράξενη κολλητική παχύρρευστη ύλη ανιχνεύθηκε στον Λευκό Οίκο, το βράδυ της Τετάρτης, θέτοντας σε συναγερμό τις υπηρεσίες ασφαλείας. Τελικά διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν κάτι ύποπτο. Επρόκειτο για τα... σιρόπια που έρρεαν από το στόμα του Προέδρου Τραμπ για τον Ταγίπ Ερντογάν.

Έπεσε στα πατώματα για τον Τούρκο φιλοξενούμενό του ο (κατά φαντασίαν) πλανητάρχης. Και τι φιλοφρονήσεις δεν του έκανε! Μέχρι και «μεγάλος θαυμαστής» του δήλωσε. “I’m a big fan of the president,” είπε. Φαν! Φανατικός, μάλιστα. Θαυμαστής ενός δικτάτορα. Ενός εισβολέα. Ενός σφαγέα αμάχων. Ενός καταπιεστή του ίδιου του λαού του. Ενός σφετεριστή των κυριαρχικών δικαιωμάτων άλλων χωρών. Ενός ωμού εκβιαστή, ο οποίος απειλεί καθημερινά την Ευρώπη ότι θα αμολύσει τέσσερα εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες στους ευρωπαϊκούς δρόμους. Αυτού είναι θαυμαστής ο Τραμπ.

Αν ήταν άλλος ηγέτης που έφτυνε κατάμουτρα τις Ηνωμένες Πολιτείες, με το να αγοράζει ρωσικούς πυραύλους και να εναγκαλίζεται με τον Πούτιν, ο Τραμπ θα τον είχε κάνει κιμά. Αλλά με τον Ερντογάν είναι διαφορετικό. Ίσως να ισχύουν και οι φήμες ότι ο σουλτάνος εκβιάζει τον Τραμπ με αποκαλύψεις για την υπόθεση της δολοφονίας του Σαουδάραβα Κασόγκι, στην οποία εμπλέκεται το όνομα του γαμπρού του Αμερικανού Προέδρου.

Ό,τι και να συμβαίνει, είναι η πρώτη φορά που ηγέτης της Τουρκίας ασκεί τόσο καταλυτική επιρροή σε Αμερικανό Πρόεδρο. Θα έλεγα ότι ο Τραμπ έχει καταντήσει Γιουσουφάκι του Ερντογάν. Ή, αφού είναι «φαν» του, ταιριάζει καλύτερα το... Γιουσουφάν!

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ